Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sweetchild5

Marketing

Zagreb vs. Prishtina

Evo vratila sam se, da, da ziva sam! Haha samo nisam imala inspiracije ista pisati. Kako sam se provela u Prishtini, nemam rijeci, bar netko u tom gradu zivi onako kako hoce i zeli, a ne kako zeli njegova obitelj. Da napravim usporedbu tog grada sa mojim gradom.... bila bi preopsirna pa cu to skratiti u jednu recenicu – Zagreb je grad velike tolernacije, bez obzira sta mi ovdje mislili. Ako slucajno imate drukcije misljenje, predlazem vam posjet Prishtini.
Sudar mentaliteta je nezaobilazan, ja sam ga imala svakodnevno i sa gotovo svima tamo. Evo kao jedan od brojnih primjera, ja sam dosla tamo za vrijeme Ramazana, mjeseca posta za sve muslimane. Ja naravno nisam postila, nisam nikad postila, misljenja sam da cu to uciniti onda kad dobijem zelju i volju za tim. Bila sam u gradu i kupila sam si Coca Colu jer sam bila zedna, uglavnom najmanje 10 ljudi mi je prislo i reklo:“Zar ti nije zao Ramazana?“. Nisu ni pomislili na to da mozda uopce nisam muslimanka.
A sto se tice stanja opcenito dolje na Kosovu, nema posla, a i ako netko najde posao pitanje je kako ce zivjeti sa 170 eura mjesecno na 8-clanu obitelj. Svi hoce van, u prinicipu to i je glavni razlog zasto je vecina Albanaca u dijaspori. Mladi imaju samo jedan san – DOBITI VIZU! Ajde ima toga i tu, ali tamo je to preslo svaku granicu normale. Uz to, mladi postuju tradiciju koliko i starije generacije, toliko da brat od 18 godina neda svojoj sestri od 23 godine da ostane poslije 9 sati navecer vani, a kamoli da prica s nekim deckom na ulici. Ta tradicija najvise pogadja zene na Kosovu, jer im se oduzima pravo na misljenje, na slobodu. Nije da nisu skolovane, sve one idu na fakultete, ali eto valjda su se pomirile s tim.
Dan-dva prije nego li sam krenula u Zagreb sjedila sam s jednim prijateljem na kavi koji je rodjen i odgojen na Kosovu, ima zelju otici u Svicarsku, studira u Prishtini. Rekao mi je samo jedno:
“Kosovo se nece promijeniti jos 20 godina, zapamti to, previse je tradicija usadjena u ljude, to je mentalitet ovog podrucja!“. Htjela bih vjerovati da nije tako, ali ako pogledamo istini u oci, tako ce i biti...

Knockin` on heavens door

Guns `n Roses



Mama take this badge from me,
I can't use it anymore...
It's getting dark too dark to see,
Feels like I'm knockin' on heaven's door...

Knock-knock-knockin' on heaven's door,
Knock-knock-knockin' on heaven's door,
Knock-knock-knockin' on heaven's door,
Knock-knock-knockin' on heaven's door...

Mama put my guns in the ground,
I can't shoot them anymore...
That cold black cloud is comin' down,
Feels like I'm knockin' on heaven's door...

Knock-knock-knockin' on heaven's door,
Knock-knock-knockin' on heaven's door,
Knock-knock-knockin' on heaven's door,
Knock-knock-knockin' on heaven's door....

"You just better start sniffin' your own,
rank subjugation jack 'cause it's just you...
against your tattered libido, the bank and,
the mortician, forever man and it wouldn't...
be luck if you could get out of life alive"...

Knock-knock-knockin' on heaven's door....





Post je objavljen 09.11.2006. u 21:00 sati.