Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bolji

Marketing

PODUZETNIK IVICA IVAČIĆ IZ OSIJEKA UZ POMOĆ FRANŠIZE POKRENUO VLASTITI POSAO


Želim proširiti svoje poslovanje i povećati broj zaposlenih

Od trenutka kada je prisustvovao seminaru o franšizama pa do otvaranja vlastite tvrtke prošlo je nepuna tri mjeseca. Kada kreneš u vlastiti posao prestaju svi izgovori poput: Kriv mi je šef, nisu mi dali da napredujem.
Image Hosted by ImageShack.us
Kada je u studenom 2004.g. krenuo na seminar o franšizama Ivica Ivačić iz Osijeka nije ni slutio da će proći nepuna tri mjeseca do osnivanja tvrtke Ivačić d.o.o., a samo 4,5 mjeseca do početka rada tvrtke.
Ivica Ivačić rođen u Velikoj Gorici završio je osnovnu i srednju školu u Osijeku. Neko vrijeme je bio na Zavodu za zapošljavanje da bi zatim radio malo kod roditelja u Njemačkoj.
Bio je zaposlen u “Mari” Osijek , nakon njenog zatvaranja proveo je 7 godina u “AWT-u” Zagreb, gdje je bio do prije godinu i po dana kada je pokrenuo vlastiti posao. Ivica je oženjen, otac dvije kćerke, Marine i Martine.

Razmišljanja o vlastitom poslu
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Uvijek sam gledao da mi bude bolje, naravno da sam razmišljao o vlastitom poslu. Nije to bilo moram to sutra ili preksutra uraditi, ali sam uvijek tražio, gledao, zanimao se da li se u nečemu mogu naći - kaže Ivica.
Meni je bilo dobro i u AWT-u ali čovjek uvijek mora težiti da njemu i obitelji bude još bolje. Sada kada imam vlastiti posao osjećam se smirenije. Kada kreneš u vlastiti posao prestaju svi izgovori poput: kriv mi je šef, nisu mi dali da napredujem. Veći dio ovisi o vama, kriv si ti ako posao ne odradiš dobro.
Istraživao sam po internetu neke projekte vezano uz franšizu, znao sam od ranije okvirno što je to franšiza. Imao sam u glavi dvije – tri opcije oko poslova sa franšizom. Kada sam čuo za seminar o franšizi javio sam se u Centar za franšizu pri Centru za poduzetništvo u Osijeku.
Uz njhovu pomoć shvatio sam da je posao sa obnovom tonera dobar posao i da se tržište tonera širi. U studenom 2004.g. sam pohađao seminar za franšize. Imao sam sreće da je jedan od predavača bio čovjek iz Master franšizera talijanske tvrtke Dama Service koja je jedna od najvećih tvrtki u području obnove patrona. Nakon završenog seminara porazgovarao s njim i sve se počelo brzo odvijati.
U siječnju 2005.g. registrirao sam tvrtku Ivačić d.o.o. koja je stvarno počela raditi 15. ožujka 2005.g.

Obnova tonera
Image Hosted by ImageShack.us
Nakon dobijanja franšize za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju Ivačić d.o.o. je počeo nuditi brand REDAC – POINT koji je franšizni lanac matične tvrtke Dama Service, a sve preko master franšizera za Hrvatsku tvrtke Dama Toneri Zagreb.
Moja tvrtka je podfranšizer i bavi se obnovom i distribucijom patrona za pisače od ink jeta, matričnih, laserskih i dr. Ukupno u Hrvatskoj pored master franšizera rade još dvije tvrtke, u Splitu i Osijeku.
U Osijeku se nalazi laserski laboratorij, a ink jet laboratorij je u Zagrebu. Tvrtka ima 2 zaposlena. Prednost ovakvog posla je što ste samostalni u poslu, a ipak niste sami jer ste dio jednog lanca koji vam pruža logistiku.
Na početku rada prošli smo obuku i svaka tri mjeseca idemo na obuku u Zagreb.
U ovom poslovnom odnosu u okviru franšize kupio sam znanje i opremu, a prema master franšizeru imam obvezu kupovine repromaterijala što je dobro jer nam daje sigurnost da će taj materijal uvijek biti jednake kvalitete. Master franšizer nam daje cijelu logistiku i brand koji jednoga dana možemo iskoristiti u vlastitoj maloprodaji.
Sada radimo za poslovne subjekte, pretežno privatne tvrtke. Posao konstantno napreduje i ja sam zadovoljan. Osobno želim u idućih pet godina proširiti svoje poslovanje na druge županije i povećati broj zaposlenih. Želim posao ustaliti, odraditi ga kvalitetno i razvijati se korak po korak, prema stvarnim mogućnostima.
Ipak je ovo tek početak, prva godina rada – priča Ivica.
Uspio sam pomiriti obiteljski i poslovni život iako supruga, koja ne radi, više vodi brigu o obitelji. Nadam se da će i ona jednoga dana početi raditi u tvrtki Ivačić d.o.o.

IZDVAJAM
Image Hosted by ImageShack.us
Stanar BIOSA

Od prvog listopada 2006.g. tvrtka "Ivačić" d.o.o. Osijek je stanar Poduzetničkog inkubatora "BIOS" u Osijeku. Franšiza mu je omogućila kompletno znanje i iskustvo te jeftiniju nabavu sirovina, a u sklopu BIOSA dobio je konzultantsku i operativnu podršku. A to znači novi kvalitet u poslovanju.

Prednosti obnove tonera

Do kupaca dolazim u direktnom kontaktu, obilazim ih, razgovaram s njima, objašnjavam im sve prednosti obnove tonera. Osim financijskih ušteda nije zanemarivo ni smanjenje štetnog otpada (plastika). Obnova tonera na neki način doprinosi i ekološkoj svijesti.
Mi svaku patronu rastavimo, očistimo i obavezno promijenimo bubanj i prah a ostale dijelove (nož, valjke..) prema potrebi. Znači obnovljena patrona ponovo ide kod korisnika i tako nekoliko ciklusa. Na nivou franšize rješava se zbrinjavanje i skladištenje otpada.
Surađujemo s jednom tvrtkom koja se bavi reciklažom plastike – kaže Ivica.


Savjeti poduzetnicima

- Kada jednom krenete u vlastiti posao morate biti uporni. Ne smijete se odmah predati. Svi očekuju da će se kada krenu u vlastiti posao brzo obogatiti, kupiti čuda...nažalost to u ovom poslu nije moguće. Potrebno je puno rada, ja radim 10 – 12 sati dnevno. Tek sada nakon godinu dana rada mogu vidjeti da li posao napreduje, gdje sam i što dalje.
- U svakom poslu čovjek mora sebe naći i težiti da mu je taj posao zadovoljstvo a ne da osjeća nelagodu.
- Nemojte nikada prenagliti u bilo čemu. Prilikom razvoja tvrtke i redovnog poslovanja idite korak po korak.
Image Hosted by ImageShack.us



Post je objavljen 08.11.2006. u 21:06 sati.