Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/photopublika

Marketing

crtice iz dežele ... (4) -računalna nepismenost

115

Danas mi je dan počeo, onako, s knedlom u grlu :o) Rano ujutro me posjetila teta iz lokalne bolnice s dva fascikla i omanjom gomilicom materijala za njihov bolnički list. Dotična teta je, kako to nježno reći, poprilično brza na okidaću, sve ti izbrblja u 5 minuta, a ti se onda snalazi i slušaj kasnije jezikove juhe u stilu „pa kaj ste opet sjedili na ušima kada sam davala upute; pa ovo ide na 5 stranu a ne na 6 ….“.
Uglavnom da skratim, među svim člancima je bio i jedan o računalnoj pismenosti. S obzirom da me onako malo zaintregrirala tematika, te da se počesto, tu u deželi, spominju neke ECDL diplome, krenem ja u proučavanje istog. Nakon jednog malog miliona strana suhopoarnog teksta koji su glorificirale dotične diplome i način polaganja istih i tak dalje dolazimo do srži. Daklem, došao sam do modula :o)) (ECDL slovenija moduli) i gledam i mislim si:
• ovo prvo znam; ono osnove o računalima, kak su izgrađena, kaj je ram, kaj hdd, kak ga skršit, kako ga zašarafit….
• drugi modul - Ovo drugo je još lakše, kak preimenovati datoteke, copy-paste metode pih pis of kejk reklo bi se….
• treči modul obrada teksta, slatko se nasmijah, ja DTP-ovac fizikalac kaj 85% vremena radim s tekstom da nebi znal kaj i kak ih rasturam se :o)
• četvrti modul - fuck excel – hmm funkcije? Dijagrami? Hm jos je ona dopisala tam s olovkom pivot report? Opa miki nebu islo.. meni je excel ono ajde zbrojit dva broja i ured tabelu – bazu s adresantima da ih mogu fino sprintat na etiketice… hm ajde ono možda bi se mogel prešvercati na šarm, lepe okice, friško oprane zube….
• peti modul baze podataka – lagano blejim i mislism si WTF (what the fuck).. opa miki nema šanse acess nisam nikad koristio, a one sve ostale baze (sql, oracle…) znam da postoje i to je sve i tu mi polako pada mrak na okice….
• šesti modul – power point – pih njega nemrem smislit , al ga kužim, jer od svakojakih nadobudnih tajnica dobivam svakojake letek i ine gluparije kaj one smatraju da je podobno za tisak, pa onda gubim živce i razum da to nekak spremim do faze tiskanja…
• i zadnji modul opčenito o traženju podataka preko neta, slanje emajla, priprmea materijala da budu podobni za mejlanje i slično – ok to mi isto nije strano….

Sve u svemu skužio sam, da sam ja, stari ofucani DTP-ovac, koji je prešao skoro pa sve kaj se je kod nas moglo preč u računalima: spectrum, pa onda digital vax 700 – na praksi u institutu za elektroprivredu (to bi se danas zvalo mainframemom), pa comodorac 64, pa amiga, pa neki apple 2, pa prvi picek (386) pa sva sila piceka, kaj se je doma slagalo, preslagalo, mešetarilo.. onda kad sam se počel bait grafikom macovi…. I onda skuziš da si na kraju puta računalno nepismen.. jer ne kužiš excel koji ti onak nikad baš ni nije trebao i baze podataka…

E bas suck


Post je objavljen 08.11.2006. u 18:16 sati.