Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/4thugs

Marketing

evo nešto za ljubitelje hip-hopa

VRSTE I STILOVI HIP-HOP-a
(ja prevodia pa se nemojte čuditi ako nešto nema veze s vezom)


HYPHY
Hyphy, najnoviji glazbeni uvoz sa zapadne obale(west coast), je jedna jako energična hip-hop subgrana. Hyphy je karakteriziran jakim udarcima i gruboj produkciji

Porijeklo hyphy-ja
Rapper s west coasta,Keak da Sneak, je obično kreditiran za inicijaciju riječi ˝hyphy˝ Keak je prvi koristio rič ˝Cool˝ na svojim pismama,koje si se poslije pojavile na njegovom albumu 1998,Sneakacydal. Doduše hip-hop svit nije počinjao ˝biti hyphy˝ ili ˝ biti glup˝ kako oni kažu sve do kasne 2000ite.

Hyphy protiv crunka
Mnoge kritike slažu se da je hyphy hir, uglavnom zbog očitih bjegova od crunka. Bez obzira, okviri prostora su doživljeni u odgovarajuće vrijednosti uspjeha s njihovim brainchild(ne znam kako bi prevea ovu rič). E-40ov album ogrnut hyphyem, My Ghetto Report Card dostigao je 3. poziciju na Billboardovih 200 čineći ga najboljom izvedbom ikada. Keak da Sneak je također dobio maha s njegovim singlom ˝Super Hyphy˝, koji se pojavljivao na BETu i ostalim medijima izlazeći nekoliko puta.

Elementi Hyphya
Hyphy kultura sadržava energične soundtracke, živahne lyricse i okvire prostornog slenga. Govoreći o ˝hyphy˝ slengu, imamo dosta dopuna u cijelom rječniku. Neke od popularnih uključuju ˝get dumb˝ (plesati divlje), i ˝flamboasting˝ (skidati se). Nemojmo početi s ˝thizz˝ i ˝thizz face˝ hyphy riči za popping pills (nisam siguran jeli to ispijanje tableta ili pucketajuče tablete)

Poznati hyphy izvođači
Keak Da Sneak
E-40
Mac Dre (R.I.P.)(rest in peace)
Mista F.A.B.
The Team

Žanrovi povezani sa hyphyem su gangsta rap i crunk

East Coast Hip-Hop(definicija)
East coast hip-hop je ponekad vezan za New Yorkški Rap zato što ima porijeklo u blokovskim partijima sa ulica New Yorka iz 1970ih. East coast hip-hop je dominirao od kasnih 80ih da sredine 90ih (zlatno doba hip-hopa koje traje još i dan danas)

Evolucija East Coast Rapa
East Coast hip-hop je bio podvrgnut raznim serijama glazbenih operacija, od liričkih subžanrova koji su dali doprinos Rakimu i Nasu, kratak pristup je napravio slavne Public Enemy i Beastie Boyse, a kasnije je mafijaški rap projektirao i popularizirao Kool G Rap, Reakwon i AZ, i sad natrag lyricalu.

Elements of East Coast Hip-Hop
Drukčije bezazleno kopiranje rima iskorištenih u old school rapu, ili pozivi i odaziv stila je nazočan u crunku, east coast rap ja zamalo sinoniman liričkim vještinama. Češće nego ne, east coast rap je karakteriziran multi-slogovnim(multi-syllabic) rimama, kompleksnom igrom riječi, neprestalni slobodni tijek dostave (continuos free-flowing delivery) i zamršene metafore.

Poznati rapperi east coasta
Rakim
Nas
The Wu-Tang Clan
Ghostface Killah
KRS-One
Jay-Z
Kool G Rap
Big Daddy Kane
GangStarr
A Tribe Called Quest
Mobb Deep
The LOX
AZ


Preporučljivi albumi east coasta za početnike
Raekwon - Only Built 4 Cuban Linx
Nas - Illmatic
Notorious B.I.G. - Ready To Die
Jay-Z - Reasonable Doubt
A Tribe Called Quest - Midnight Marauders

GANGSTA RAP
Što je gangsta rap?
Gengsta rap je žanr hip-hopa koji se reflektirao na nasilne životne stilove unutar-gradske mladeži(inner-city youth). Sub žanrje pionirao oko 1983 ss Ice Tijevim pismama ˝Cold Winter Madness˝ i ˝Body Rock/Killers˝. Gangsta rap populariziran čuvenim rap grupama kao što su N.W.A. i Boogie Down Productions u kasnim 80im

Elementi i stilovi
Gangsta rap se okreće oko agresivnih lyricsa i jakih beatova(trunk-heavy beats). Usprkos tome veliko prihvaćanje počinje u ranim 90im, gangsta rap je osuđen za svoje nasilne teme. Glazbenici bi često branili sebe govoreći da su samo opisivali događanja unutar gradske borbe, ne promovirajući ga.

Gangsta Rap + Komercijalni Beat = Uspjeh
Gangsta rap je dobio komercijalnog maha nakon nastanka Natorious B.I.G.ijevog Ready to Die. B.I.G. i njegov producent, Puff Daddy, mreža odlučnih gangsta priča s ulaštenim i uhvatljivim pop produkcijama posve dizajnirane s klubovima i maticama pop charts u mislima. Od onda , isti projekti budu reproducirani nekoliko puta.

Značajni Gangta Rapperi
N.W.A.
The Geto Boys
Ice-T
Snoop Dogg
Westside Connection
Kool G Rap
50 Cent
Ice Cube
MC Eiht
Kurupt

Značajni Gangsta Rap Albumi
Roots of Evil – Kool G Rap
Criminal Minded – Boogie Down Productions
Straight Outta Compton – N.W.A.
The Chronic – Dr. Dre
Efil4Zaggin – N.W.A.

SOUTHERN RAP
Što Je Southern Rap?
Southern Rap je stil hip-hop koji potječe iz južnih gradova kao što su Atlanta, Houston i New Orleans. Zapravo to su najzapaženiji gradovi koji imaju neprestano mega rap zvjezde ko što su Outkast, Scarface i Lil` Wayne.

Elementi i stilovi
Stilistički, južnjački(southern) rap se vezuje ne bogate produkcije i otvorene lyricse. Dirty south(šporki jug) formacija hip-hop je jasniji za svoj zvuk i sleng nego za lirički sadržaj. U pokušaju da se zarobe stilski životni stilovi na vosku, najsvjesniji mcijevi povezuju njihove aute, modu, noćni život i jedinstveni lingo(neznam sto znaci) u njihovim pismama.

Southern Rap kao okrećuća vrata
Središte pažnje je na onim gradovima koji rasturaju southern stilom života hip-hopa je ka muzički ekvivalent okrećućim vratima(revolving door). Atlanta, GA nekad su dominirali Outkast, Goodie Mob, Ludacris i T.I. nastanak sub žanrova kao što su crunk i snap, Houstonska hegemonija u 2005oj je pospješila rast uspjeha kod Paul Walla, Chamillionairea, Slim Thuga i Mike Jonesa. H-gradova komercijalna vladavina je također rasklimala i razjebala nacionalnu mapu.

Pioniri
Southern rap je postojao još od najranijih dana hip-hopa. Također su Scarface i njegova polu rap grupa The Geto Boys odgovorni za popločavanje puta s njihovim debitantom iz 1989 Grip It! On That Other Level. UGK (sastoji se od Bun Bija i Pimp-Cija) su također kreditirani da southern rap postane poznat hip-hop formaciji sa svojim dobro prihvaćenim LPijem Too Hard Too Swallow and Supper Tight
Opažljivi Southern Rapperi
Scarface
The Geto Boys
Master P
Three-6-Mafia
Ludacris
T.I.
Young Jeezy
OutKast
Paul Wall
Slim Thug
Chamillionaire
Juvenile
Lil’ Wayne
DJ Screw
UGK (Bun B & Pimp-C)

Opažljivi southern rap albumi
Southernplayalisticadillacmuzik- OutKast
Grip It!On That Other Level - Geto Boys
Too Hard To Swallow - UGK
The Diary - Scarface
Nasty As They Wanna Be - 2 Live Crew

CRUNK
Što je crunk?
Riječ crunk dolazi od kombinacije riječi lud(crazy) i pijan(drunk). Istini za ime, crunk koristi kaotičnu interpolaciju klupskih beatova i energičnih refrena.

Elementi i stil
Crunk pisme su uglavnom jako odlučujuće?(nekužimŕhigh pitched)s jakim udarcima bubnja. One obično sadržavaju ponavljajuči, uhvatljiv refren ta ih učini zabavnim i da crunk fanovi lakše mogu pjevati zajedno. Crunk izvođači su kritizirani zbog manjka jedinstvenih sadržaja, ali njihova obrana je to što se te pisme dosta puštaju u klubovima. Poslije svega nitko ne želi da netko skreća po liričkom sadržaju dok plešu.

Pioniri
Crunk je nastao 1990e kao sub-divizija southern rapa u Atlanti, GA, producent i izvođač Lil´ Jon je kreditiran za šitrenje ovog subžanra. Hip oko crunka došao je od glasina do branjenja zvuka u srednjim 2000tim. Lil´ Jon & Eastside Boyz s albumima Kings Of Crunk i Crunk Juice pomogli su solidarnosti za ubuduće prema crunku u hip-hopu.

Zapažljivi Crunk izvođači
Lil’ Jon & The Eastside Boyz
David Banner
Lil’ Scrappy
Pitbull
Youngbloodz
Rasheeda
Trillville
Crime Mob
Bone Crusher
Jacki-O

Zapažljive Crunk Pisme
"Damn" - Youngbloodz (Listen)
“Crunk Juice” – Lil’ Jon & The Eastside Boyz (Listen)
“What You Gon’ Do” – Lil’ Jon & The Eastside Boyz ft Lil’ Scrappy (Listen)
“Get Some Crunk In Yo System” – Trillville (Listen)
“Never Scared” – Bone Crusher (Listen)

SNAP
Što je Snap Glazba?
To je glatki poliritam u snap muzici povezuje pucketanje prstima i povremene žvižduke da stvore jasnu melodiju. Porijeklo stila je iz Atlante da naprave put kroz različite gradove u SADu.

Element i stil
Snap zaklinje sinkronizirano pucketanje prstima na mjestu (snares?). Oskudan, zamalo isprazni bubnjevi služe kao backdrop za okretne (musings?) snap rappera. Usprkos činjenici da snap dizajniran za klubove i plesne dvorane, tempo je obično spor sa (laid-back vibe?)

Pioniri
Premda je stalna prepirka imeđu Dem Frachise Boyz i D4L oko toga tko je započeo sa snapom, nema dvojbe da je razigrani subžanr nastao u Atlanti. Dok su Dem Franchise Boyz tresli klubove ds svojim hitom ˝Lean Wit It, Rock Wit It˝, D4Lov single ˝Laffy Taffy˝ je jedan od najviše digitalno skinutih pisama u povjesti iTunea.
ALT-bazirani producent Mr. Collipark je također kreditiran za izum snapa

Snap izvođači
Dem Franchise Boyz
Ying-Yang Twins
Ben Hill
D4L
David Banner
Mr. Collipark

Popularne Snap pisme
Laffy Taffy - D4L
Play - David Banner
Lean Wit It, Rock Wit It - Dem Franchise Boyz
Wait (The Whisper Song) - Ying Yang Twins



Post je objavljen 06.11.2006. u 21:45 sati.