Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Kozmetika petkom

Dobila sam pitanje na mail kad cu pisati o depiliaciji (brazilska, holivudska) intimne zone. Necu pisati o tome. Mislim da je to privatna odluka svake zene. I muskarca ;-). Ako imate kozmeticarku od povjerenja koja vas ionako voska i zelja vam je probati i taj feeling (ne kod voskanja, nego nakon ;-) go for it. Ne bih rekla da ce se vas muzek razocarati tom promjenom. Hocete s trimmerom samo podsisano, hocete golo ili na crtu – neki preferiraju kreme, a ja nikad ne bih stavljala nesto tako agresivno (krema IZGRIZE dlaku) tamo dolje. Meni su dlake urastale od brijanja, od voskanja ne. Druge vole "prirodno" od pupka do supxx, opet kako tko voli...no ima dovljno blogova koji "dublje" ulaze u ovu problematiku, no ovaj nije jedan od tih.

Danas cu vam pisati o estetskoj kirurgiji, naime ima jos toliko tema za obraditi, a veselim i jednom poceti najavljeni serijal o kosi.
Nije mi ego tako labilan niti sam tako tasta da bi zbog njega isla pod noz. Ali imam mana itekako, no one su dio mene i hvala na pitanju odlicno mi stoje. Kad netko tesko nastrada u nesreci to je nesto drugo, barem s moje tocke gledista.
Ako ste rodjene s grdim nosom, i dalje mozete biti zenstvene i svoje. Naime vecina zenski (onih svakodnevnih, ne onih holivudskih) i nakon te skupe operacije i dalje imaju grdi nos, ali valjda se uvjere da su sad ljepse jer su platile toliko i toliko. I onda si mislis, zenska simpaticna, ima malo krumpirasti nos ali lijepo da ga zna nositi i onda sokirano saznate da je to nosina NAKON operacije, koja je bila prije nekoliko godina. Dakle pozdrav onima koje znaju zivjeti sa sobom, ali kako je to uvijek bio tek samo jedan manji postotak, za ostale evo i teksta. Ne osudjujem one koje se za takve korektivne zahvate odluce, ali kako je jedan pametan covjek rekao za sve treba imati mjeru, ovakvi zahvati su ono sto prelazi mjeru mog uljepsavanja.


Nemojte misliti da je neki estetski zahvat neopasan samo zato jer mu se podvrgla neka medijska zvijezda. Nadjite ljecnika od povjerenja, ukoliko vam isprica samo prednosti operacije, ali ne navede sto bi eventualno moglo poci ukrivo, on nije ozbiljan. Dakle najvaznije pitanje je – kome idem pod noz? Vani postoje sluzbene i provjerene stranice na koje se dospjeva nakon sto ste godinama radili bez gresaka, gafova i skandala, u Hrvatskoj su tih par osoba poznate jer svi idu k njiima, koji su to necu navoditi jer mi nisu platili reklamu.
Uz sluzbene stranice ili tako da kontaktirate ordinaciju iz oglasa ima i network "frendica moje susjede s treceg kata koja je odselila proslog uskrsa". I takve ljecnike treba provjeriti. Usprkos cinjenici da vam susjeda izgleda ko zmaj i da ju je "dobro sredio". Vi nemate genetiku vase susjede, niti kozu, niti vasa koza reagira isto na oziljke, mozda niste ni jednako stare, a sve to utjece na konacan rezultat operacije.

Najnovija metoda ne mora znaciti i najbolja.
Cesto takve metode nisu dovoljno testirane (nisu imale kada, prvo se moraju dovoljno dugo primjenjivati u praksi) i vi niste sigurni da zelite biti pokusni kunic. U pravilu 4% svih estetskih operacija zavrsi s teskim posljedicama. Iako je ovo samo statistika, jebena je stvar kad odjednom vi budete broj u toj statistici. Cure preko bare moraju prije tretmana biti sigurne da postoji razlika izmedju "cosmetic i plastic surgeon" i znati zbog cega su razlicite cijene kod jednog i drugog. U protivnom vam se moze dogoditi da vas operira pedijatar koji je prosao vikend tecaj estetske kirurgije. Trazite board-certified. Vise o tome ovdje http://www.implantforum.com/doc-research.html, ovdje http://www.plasticsurgery.org/ i ovdje
http://www.abplsurg.org/
Ovo je jedna od onih tema u kojoj nemam osobnih iskustava ali imam savjet – potrazite ljecnike koji su clanovi nekih udruzenja, sluzbenih cehova ili slicno jer takva udruzenja ne primaju svakoga i ne zele narusiti svoj dobar glas zbog jedne neprovjerene crne ovce. Pogledajte u kojoj bolnici ima dozvolu za rad, jer i ta dozvola znaci da ga je bolnica prethodno provjerila. Vazno je imati i realisticna ocekivanja.

Evo nekoliko prije i poslije





Pitajte PUNO pitanja, prije operacije, razumije se. Zapravo prije nego ste se uopce odlucili na ista. Dobar ljecnik si mora uzeti puno vremena i imati strpljenja sve vam u miru objasniti. Pitajte ga koliko je takvih zahvata napravio u zadnjih godinu dana, te u zadnjih mjesec dana, te bi li smjeli znati koliko operacija ima na dan. Ako ima vise od tri, po svoj prilici je netko tko radi pos stresom i vazna mu je kvantiteta. Ili radi s nekim u kompi koji ce zavrsiti operaciju ili vas pripremiti za istu i ako je tako – razgovarajte sa SVIM ljecnicima koji ce vas operirati, kako bi bili sigurni da nije doslo do pokvarenog telefona i vase zelje nisu pogresno interpretirane. On mora potpisati da nece nikad ostaviti operacijsku salu i prepusiti nekom vjezbeniku da napravi zadnje rutinske korake. Pitajte tko placa eventualne greske? Nitko ne voli pricati o greskama, ali jos manje zelite vi biti ti koji ce platiti ljecnikovu gresku iz svog dzepa. A popravci se dogadjaju mnogo cesce nego ce vam to priznati. I kostaju gotovo jednako kao i operacija sama koja im je prethodila.
Ne zanemarujte svoju ulogu u brzini i efikasnosti oporavka.
Vas dio, nakon sto ste izasli iz operacijske sale je ODLUCUJUCI. Na pitanje kada uciniti – sto prije to bolje. W. Joop je jednom prilikom rekao – ako vec mislite to uciniti, ucinite dovoljno rano da prodje neprimjetno. Sljedeci svoju filozofiju evo gas a 60 i nesto sitnog
, dalek je to put od djetinjstva provedenog pokraj carobnog Sanssouci-a u Potsdamu do svjetske modne velicine. Kad su svi mislili da je njegova dizajnerska velicina u povlacenju, pocinje opet iznova i naziva svoju novu marku "wunderkind" gdje ima predivnih odjela, a i vlastita kozmeticka linija nazvanu wunderkind. Samo, bi li ja vjerovala u djelovanje kreme ciji proizvodjac radije i sam ide pod noz nego da se prepusti djelovanju svojih krema ;-).
Dakle, bolje je cijelo vrijeme izgledati svjeze, nego sa 50, kad odlucite da vise ne mozete, nategnuti kozu za koju ce se iz aviona vidjeti da nije prirodno tako glatka. Mladja koza se oporavlja brze i rizik operacije je manji.
Neke ljecnicke ordinacije nude skupe tretmane kao pripremu za operaciju ili skupu kozmetiku tipa kemijske peelinge ili AHA kozmetiku ili nesto za posvjetliti kozu (hydroquinone) ili preko recepta Retin-A ili Renova. Prvo, uopce nije nuzno da kupite njihov set za 200-300 eura, kad proizvoda istog sastava ima i za 4 puta manje novaca, a drugo te pripreme nisu nuzne za dobar ishod operacije. Ali sto svakako trebate: pouzdan SPF i ako je zahvat na licu, prvih tjedana kloniti se sunca.

Odlicna metoda prodaje je kad ljecnici skeniraju vasu sliku i malo se njome poigraju na svom PC-u, malo vas pofutraju tu, malo usisaju tam, malo liftinga ispod oka i hop, zacas vas s ekrana gleda neka totalna macka!eek Ne zaboravite pri tom da je to samo kompjuterska simulacija, a ne konacan izgled vas nakon operacije. I da bi si pirustili uopce sve ovo, pod uvjetom da uopce zelite (i ljecnici su postali prodavaci i vi dodjete po lifting brade, a oni bi vam najradije prodali i lifting kapaka i sauganje guze) da to sve kosta 3-4 puta vise nego ste vi izdvojili za operaciju.
Ne ocekujte da je rezultat operacije trajan – pogotovo ne kemijski peelinzi koze, ili ako vam ustrcaju nesto u bore itd.

Neke od stvari koje se rade (ne mislim spomenuti sve metode, niti o svakoj napisati opsirnije osvrtanje)
1.Botox – botulinum toxin A, u mom selu tretman kosta 300 eura pa nadalje. Usprica se u misic i paralizira ga i time instantno izgladi bore, najcesce se koristi za oko ociju, celo i linije od nosa prema usnama.


Botox se zadnjih 30 godina koristi u ljecenju mnogih bolesti, a tek zadnjih godina i u estetskoj kirurgiji. Ovaj postupak se ponavlja nakon max. 6 mjeseci. Trebati ce vam nesto vjezbe kako bi namazali oko, ako ste dali izgladiti bore na tom podrucju, jer ne ne mozete podignuti obrvu. Nemojte se polakomiti za jeftininim cijenama. Neki kirurzi koriste razvodnjeni botox (i zato mnogo jeftiniji) koji daje jadne i polovicne rezultate. Jedna hrvatska poliklinika nudi posebnu ponudu – pod time se misli da bi vas operirao mlad i neiskusan ljecnik, koji kao zamjenu za svoje neiskustvo nudi snizenje.
Ovo vam je zaista pogresno podrucje gdje bi trebale pasti na snizenje.
Myobloc ili tip B. Poznat i kao Neurobloc http://www.kvno.de/mitglieder/arznmitl/richlini/botulinu.html
te http://www.kvno.de/mitglieder/arznmitl/richlini/botulinu.html
To su razlicite formulacije, razlicite jacine (ovaj drugi bi trebao biti jaci), tip A je visegodisnje testiran i ovime se vracan na ono – nije sve sto je novo, nuzno najbolje.

2. Futranje jagodicnih kosti (mislite li i vi sad na istog manekena kao i ja?)
http://www.cosmeticsurgery.ca/Malar_Augmentation.htm
Opet prije i poslije


3. Profesionalni dubinski peelingzi – koje sam spominjala i ranije kao ovdje
http://jja.blog.hr/arhiva-2006-05.html#dan5
Cim vise rezultata zelite i izaberete jaci tretman, time i rizik proporcionalno raste. Ponekad je bolje napraviti nekoliko osrednjih strucnih peelinga umjesto jedan deep-peel, time ste dobili podjednak rezultat ali ste smanjili iritaciju koze i ubrzali vrijeme oporavka. Da ponovimo, takvi peelinzi bi se trebali raditi kod ljecnika AHA – glikolna kiselina u jacini od 30-70%, u pravilu ove deep pelove kozmeticari ne bi smjeli izvoditi.
BHA – salicilna kiselina, iako manje poznata od glikolne, za kozu uzrokuje manje iritacija, ima protuupalo djelovanje i profesionalni tretmani se krecu u jacinama od 20-30% (postoci nisu usporedivi sa AHA, to su razlicite kategorije). Koriste se i TCA peelinzi, a kao pravi dubinski tkz. phenol peelinzi. Odlicna informativna stranica (tko cita njemacki), popis svih tretmana i razumljiv opis istih http://www.lexikon-der-schoenheit.de/lexikon/T/tca-peeling i http://www.portal-der-schoenheit.de/Schoenheitsoperationen/Haut/Chemisches-Peeling-Fruchtsaeure/Chemisches-Peeling.php. Ovih profesionalnih peelinga ima za kupiti po americkim stranicama za po doma, i to kolicina dovoljna za 2-3 tretmana za 15-ak dolara. ne, necu vam napisati stranicu, dapace smatram takve stvari raditi doma IZUZETNO opasnima.
Ukoliko ste trudni ili dojite - NE ovim tretmanima, bilo doma bilo u salonu.

4. Korekcija brade - mentoplastika - sifra Michael Jackson nekad i sad. Ne zelim detaljnije opisivati ovu metodu, uvjerena sam da oni koji se zanimaju za ovaj postupak na vrijeme pitaju kako to tocno izgleda. U ovo podrucje korektivne kirurgije spada i uklanjanje tkz "duple brade" bilo da je to nakupina masnoca (stay tuned - ne bacati masnocu, sljedeci petak cete vidjeti i zasto) ili da koza visi.

5. Trajni makeup - nesto sto osobno ne bih radila. Vi starite. Mijenjate osobni stil. Ono sto vam se dopalo prije 2-3 godine ne mora vam se danas dopasti, osim toga meni djeluje nakradno imati savrseno namazane usne i krmeljave oci prije nego ste se ustali. Sigurno nekima djeluje primamljivo da i nakon dva sata aerobika i dalje oci izgledaju tek netom nasminkane, da iako ste cijeli dan na plazi, sminka stoji - ali ja uopce ne zelim izgledati 24/7 nasminkano. Moze vam se dogoditi da obrve iscrtane prije nekoliko godina, sad tuzno vise gotovo iznad ociju.





Za vise informacija http://www.spcp.org/Publcnfo.htm http://www.micropigmentation.org/.

Ovo je prilicno opsirna tema, koju cu zavrsiti sljedeceg petka i pisati dalje o operaciji nosa (RINOPLASTIKA), operacija usiju (OTOPLASTIKA, otokliza), Face-lift (RITIDEKTOMIJA), operacija ocnih kapaka (BLEFAROPLASTIKA) itd. Sljedeci put cu pisati i o injekcijama kolagena - vrstama, prednostima, rizicima.

Sad se idem spremiti za goste, nokti na nozi se osusili, slijede ruke, obuci se, gosti ostaju do ponedjeljka, a i vama zelim ugodan vikend. Kad bolje pogledam, hvala dragom bogu da ima nesto kao korektor laka za noktiju, ona magicna olovka kojom izbrisete sve sto ste fulali - dakle idem se dat na posao, tamni lakovi uvijek stavljaju moj karakter na kusnju.

Ako bi me netko naucio kako smanjivati slike, ne bi morali gledati ove krupne kadrove, zahvaljujem.


Zimi uvijek imam ovako intenzivne lakove na nozi, ljeti uskladjujem s obucom. I zadnja slika je onaj poklon o kojem sam ranije pisala - sifra "Kinezi".



To buy:

Reversa (vidim da se ovaj blog redovito cita u Kanadi, a i za one koji tamo otputuju) ja sam dobila nedavno na poklon njihovu kremicu, imaju odlicne AHA proizvode.
1. Skin Smoothing Cream 5 % AHA i oko 27 kanadskih dolara (fer cijena)
2. ista samo sa 8% a i cijena je ista
3. Corrective Night Cream sa 4% AHA
4. UV Ultra Vigilance Restorative Skin Tone Cream SPF 15 sa 4 % AHA
5. Lip Balm SPF 15



Usprkos ocekivanjima, hvala na pitanju smijeh, azaleja je jos ziva. Mazim ju i pazim, cak sam joj kupila i neke stapice bas za sobno bilje koje cvjeta, mislim za bilje ne cvjetaju stapici. Popricam redovito, pitam ju za zdravlje, pokazuje se kao sve zahvalniji sugovornik.cerek

Post je objavljen 10.11.2006. u 14:23 sati.