Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slonic

Marketing

....berba maslina..........

Eto, vratili se mi s Brača.............

Kao što sam već pisala, postoji jedna vesela ekipa roditelja koje su spojila djeca akrobatskog R'N'R-a. Ekipa je luda 100%, svi smo jako različiti, ali se zato jako dobro družimo. Jedan iz te ekipe je s Brača i pao je dogovor da svi idemo u berbu maslina kod njega i njegovih, koji imaju oko stotinjak stabala maslina.

Dio ekipe je krenula u srijedu u ranim jutarnjim satima, napunjenih gepeka do balčaka, bez obzira što se radi o 5 dana. Obzirom na prognozu svi smo ponjeli puno tople odjeće, deke, isl. Skoro je došlo i do ¨rastava¨ braka, jer naravno da je velika razlika između mišljenja žene što sve treba ponjeti i muškarca koji smatra da je 80% posto toga nepotrebno. Na autoputu nije bilo gužve, sve je išlo glatko. Stali smo u Skradinu (odmorištu) na jutarnju kavicu, te laganini ponovno prema Splitu. U Split smo stigli u 12.05, a trajekt je išao u 12.00. Ne trebam reći da smo pop....., ali eto prilike za ponovnu kavicu. Na Braču u mjestu Postire, dočekali su nas od frenda roditelji s ručkom: bakalar na suho, manistra dinstana na vodi od bakalara, friške srdele na roštilju, te za nas teške kontinentalce pečeni picek s krumpirom, a na kraju prefina torta od čokolade i malina.
Potom smo se otišli smjestiti u kuću, počelo je istovarivanje ogromnih količina stvari. Jedan frend posebno voli Velebitsko tamno pivo, pa je naravno ponio 20-tak komada. Moj neozbiljni najdraži ga obožava zezati, pa je i tako i sada. Obzirom da je bio mrak i svi smo se muvali, kako je zlatko unosio pive, tako ih je moj iznosio i to je dugo trajalo, dok se već nismo svi previše kidali od smijeha i pokušali objasniti zlatku da prestane jer je odnio već 50 piva!!! Njabolje je što je on to skužio, ali nije bio siguran jer su poslije ručka dobro zalili crnim domaćim vinom, pa brojanje i nije bilo baš pozudano.
Djeca su se smjestila u jednoj sobi kao sardinice i odmah se ušuškali pod poplone i pregledavali filmove. Mi smo bili dovoljno pospani i rano smo išli leć, jer se trebalo ujutro rano dići i primiti posla.

Jutro.........vani puše bura za poluditi........neda nam se dić, no moramo............kuća hladna........dolazi snježana br. 1 i daje upute za oblačenje uz demonstraciju: gaće, štrample, čarape, tajce, trenirka-potkošulja, dolčevita, majca kratkih rukava, košulja, vesta, prsluk, kapa, tople cipele. Čovječe, trebalo je to sve obuči, ali poslije se to pokazalo kao jako dobro, jerbo smo se smrzli i ovako ko' p........nut

Kada smo došli u maslinik primili smo se posla kao ludi, što od želje da što više pobereš, što da se zgriješ krečući.....i čekali ostatak ekipe koja je stizala taj dan trajektom oko 12.00. Prigrijao se grah kuhan u Zagrebu (2 dana smo mi hranili roditelje s kontinetalnom hranom: grah, kobasice, sarma, kolači s orasima, jabukama isl.) koji je tak pasao, ma već je topli tanjur činio da se bolje osječaš. Obzirom da je bura prestrašno puhala (ja sam si stavila čepiće od papirnatih maramica u uha jer sam mislila da mi hladan zrak ulazi na rupe i kola cijelim tijelom, grozota) nonopa smo već dobro promrznuti odlučili otići doma....ja sam se primila peći palačinke, to je djeci ipak najdraže, a dečki su pekli vani roštilj. Neznam dali je bila potreba dobro se zagrijati, ali dečki su se fino ponapili party(naravno, ne svi) tako da su drugi dan bili u komi. Ujutro su shvatili da su sve žene dočekale svoje dražesne u krevetu s : budalo pijana, laku noć!burninmadburninmad Jedan se požalio da mu je žena rekla neka se pogleda u ogledalo kako izgleda, a on, kada je pogledao u ogledalo, umro od straha jer nije vidio niti svoj odraz, a vjerojatno niti ogledalo.
Ujutro, jovo na novo, oblačenje, branje, ručak, branje i mi završili sve!!!!!!!!!!! Negdje preko 800 kg maslina je bilo ubrano i prebačeno za prešanje.....starci su riknuli, nisu se nadali da ćemo sve to tako brzo pobrati, a i u zezanciji je vrijeme brzo prolazilo, tako da nitko nije osjetio koliko se zapravo radilo....čak su i djeca uživala. Moja kćer se oduševila branjem, jer je mogla cijelo vrijeme biti na stablu....mi smo čistili dolje, a ona gore....i na kraju je rekla da smo smi starci ludi ko' puške, da se je super zabavila s nama.....yes

tako je došlo i drugo veče....naravno opet roštilj, ali ovaj put s ribicama.........vino..........
party
treći dan smo proveli u šetnji po Braču.....otišli smo na Vidovu goru, šetali se po uvali prema Lovrečini gdje smo bili u jednoj od 3 nastarije bazilike u Hrvatskoj, a onda na večer u jednu konobu!!!!!!!!!!!!!
To je bilo mrak..........konoba nešto fantastično.........gazda nas je smjestio u prostoriju gdje su se i pekli janjci, a bili smo sami (pa bilo nas je dvadesetak).....toplo...........mrak.........prvo smo dobili specijalitet kuće ¨vitlac¨. Svi smo navalili, a kada je gazda vidio da svi fino papamo objasnio da su to iznutrice od janjca, zamotane crijevom i maramicom. To se složi oko štapa i peče ko' janjac, a kada se skine dobijete finu roladu s jetricama, a gore kožica hrska kao kod odojka.......krumpir sa žara, ah, da prije toga pršut, kozji sir, ukiseljeni luk........a janjac je bio za prste polizati......svi smo se opustili i stvarno zaključili da smo na najbolji način završili posao.

A onda je došlo vrijeme i za povratak......svi smo bili smrznuti, umorni, prehlađeni ali jako zadaovoljni i sretni.......doma se bacili u tople kade i priljepili se (kao na reklami za maxTV) za radijatore i legli u tople krevete, spremni za novi tjedan.............................thumbupwavekiss



Post je objavljen 06.11.2006. u 13:43 sati.