Ana, tražila si, jedi.
Jebo Kelogs, Viveru i slične sumnjive industrijske mješavine. Nema ničeg boljeg od friških domaćih mueslića. Ideju i osnovu izvedbe sam naučila od Jamieja, pa još malo razradila.
Nabaviti: zobene pahuljice (ima svuda), pšenične posije (dućani zdrave hrane, Mercator, možda i Superkonzum), arašidi (obavezno badem, uz njega još nešto tipa lješnjak, orah, brazilski oraščić), cvebe, datulje ili suhe smokve, neko sušeno egzotično voće tipa banane, ananas, papaja...
Sad to sve treba usitniti i izmiješati. Da, ići će ti na živce koliko vremena prođe na sjeckanje i mrvljenje, ali obaviš to jednom u 10 dana i mirna si.
Orašaste plodove može se sjeckati nožem (treba samo usitniti, ne samljeti) ili omotati krpom pa izlupati čekićem. Ili kao civilizirana domaćica poput mene, usitniti u mužaru.
Omjer je pahuljice:sve voće=1:1. otprilike. Pšenične posije su vezivno tkivo, njih ide manje od pahuljica, tek toliko da se sve prožme. Što se tiče voća, paziš da omjer arašida i ostalog bude isto tak negdje 1:1. Najvažnije je da bude podjednako slatkog i kiselog neorašastog voća. Naravno, kad se vrati proljeće, natrpati unutra što više bobica. Practice makes perfect, rekla bi moja šefica.
Može se konzumirati na najvulgarniji način - odmah preliveno s mlijekom (dodatne opcije: med, cimet). Ili malo neuobičajenije - složiti porciju s mlijekom (da ga bude iznad smjese), naribati unutra pola jabuke i spremiti u frižider do jutra. Slijedi ugodno iznenađenje.
I za kraj...
Z. O. P. 2 - Malvazija reserve Kabola, 2004.
Nebutkovićevski rečeno: jako dobro vino. Neočekivano, budući da Kabola baš nije razvikana po malvaziji. Ima onaj neki voćno-cvjetni-vanilijasti miris i šmek na prvi dodir nepca, ali onda se baš fino kiselkasto i snažno raspline. Nije preslatka i nije vodenasta. I drugi dan je sasvim ok za piti. U rasponu malvazija koje sam u životu pila, solidna četvorka. Cijena - nemam pojma, dobila na poklon nakon što sam dotičnu darovateljicu izmaltretirala da mi donese nešto iz Kabolina podruma.
Pouka: bolje Kabola nego kabala.
Post je objavljen 05.11.2006. u 21:54 sati.