Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Biodizel nije ekološko gorivo

Postavio sam si vrlo težak zadatak – objasniti na kartici teksta zašto biodizel nije ekološko gorivo. Pod time prvenstveno mislim na komercijalni biodizel koji se proizvodi od uljarica sađenih isključivo za reproulje iz kojega se transesterificira biodiesel. Kućni biodizel tj. onaj koji se dobiva od otpadnog jestivog ulja i masti može se donekle svesti pod kategoriju ekološko gorivo jer se dobiva recikliranjem.

Nadalje, važno je definirati pojam «ekološko gorivo» i što konkretno to znači. Ako pod ekološkim gorivom smatramo ono gorivo koje ne pridonosi razaranju okoliša, onda biodizel nije ekološko gorivo jer proizvodnja itekako uništava okoliš.

Ukoliko pod ekološkim gorivom smatramo ono gorivo koje manje pridonosi razaranju okoliša od sada korištenih naftnih derivata, onda biodizel opet nije «ekološko gorivo», jer se za proizvodnju biodizela prakticiraju itekako po prirodu štetni postupci. Rekao bih da u ovu kategoriju "donekle ekološkoga goriva" spada samo kućni biodiezel. No, koliko zapravo ima licemjerja u lupanjima na sva zvona da je biodizel ekološko gorivo? Koga mi to zavaravamo?

Evo stoga nekoliko najvažnijih točaka zašto biodizel nije ekološko gorivo.

1. Biodizel utječe na pojačanu sječu prašuma. Zbog proizvodnje uljarica krče se prašume, dakle, zbog proizvodnje obnovljivih izvora energije uništavamo trajni prirodni sistem čišćenja atmosfere? Tko je tu lud?
http://www.monbiot.com/archives/2005/12/06/worse-than-fossil-fuel/
http://news.pacificnews.org/news/view_article.html

Evo i friške vijesti, pa čitajte između redova.
Znanstvenici potvrđuju da je uz brazilsku Amazonu zbog eksploatacije ostalo još samo 23% prašume!
Uz SAD i Argentinu, Brazil je zemlja u kojoj se proizvodi najviše GMO-a na svijetu.

2. Ulje za biodizel se dobiva od GMO uljarica. Tehnologija GMO-a dokazano nije sigurna, a količine pesticida i herbicida koje se koriste na ovakvim usjevima veće su od količine koje se upotrebljavaju u klasičnom uzgoju. Na takvim poljima na kojima se upotrebljavaju i trostruke doze kemikalija, sve se više javlja otpornost korova i štetočina na otrove. No to nije sve, javljaju se i mutirani superkorovi, a na polja i okoliš useljavaju se nove štetočine otporne na korištene otrove. Zbog svega toga, ratari su prisiljeni koristiti nove i sve jače dozirane kemikalije. Tako se sve više uništava zemlja, voda i životni okoliš mnogobrojnih organizama.
http://www.mindfully.org/Pesticide/More-GMOs-Less-Pesticide.htm
http://www.soilassociation.org/web/sa/saweb.nsf/

3. Povećanje površina zasijanih reprouljaricama za biodizel dovesti će do poskupljenja hrane. No prije toga poskupjeti će jestivo ulje. Poljoprivrednici će se sve više okretati proizvodnji uljarica nauštrb hrane. To vodi k još većoj nedostupnosti hrane i gladi onih koji su i danas gladni i siromašni.
http://news.com.com/Biodiesel+to+drive+up+the+price+of+cooking+oil/
http://business.timesonline.co.uk/article/0,,9065-2302045,00.html

4. Tijekom proizvodnje biodizela koristi se metanol koji se dobiva iz nafte. Dakle, biodizel nije oslobođen ovisnosti o nafti. Osim toga, argument da biodizel nije ekološko gorivo svakako je i podatak tj. studija koja kaže: za proizvodnju biodizela, etanola i sl. biogoriva utroši se više energije nego što se na kraju dobije.
http://www.news.cornell.edu/stories/July05/ethanol.toocostly.ssl.html
http://www.futurepundit.com/archives/002881.html


hr.digg|dodajbod

Post je objavljen 06.11.2006. u 08:01 sati.