Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kusta

Marketing

Iznudili od dječaka (14) 73.500 kuna

Znajući da je dijete imućnih roditelja, koji su k tome u kući imali i dosta gotovine jer su gradili kuću, trojica tek punoljetnih mladića kamatarila su svog poznanika, osnovnoškolca iz jednog zagrebačkog naselja. U roku od dva mjeseca 14-godišnjak im je dao 73.500 kuna.
Drama za naivno dijete započela je početkom rujna ove godine. Tada su ga njegovi poznanici R.F. (18), A.M. (19) i D.K. (19) zatražili da im donese 50 eura. Iako nije znao zašto bi im trebao dati novac, trojica mladića grubo su ga uvjerila da je to za njegovo dobro. Pomalo uplašen, dječak je iz kućnog sefa uzeo novac, misleći da će se time riješiti bandita. No košmar tek počinje.
Promoćurni trojac se uvjerio da dječak doista može doći do novca svojih roditelja, pa je reket postao redovit. Dok su se u nekoliko navrata zadovoljili sa 50 eura, koje bi ubrzo potrošili, iz dana u dan apetit bi im rastao. Kako doznajemo iz policijskih izvora, kamatari su počeli tražiti veće iznose, a kad im se osnovnoškolac usprotivio, počeli su mu ozbiljno prijetiti. Bojeći se za svoj život, jer prijetili su mu batinama, pa čak i smrću, dječak nije imao drugog izbora nego i dalje potkradati roditelje. Ocu i majci nije mogao reći istinu, jer tada bi, kako su mu iznuđivači prijetili, i oni mogli stradati. Da bi se osigurali da će novac redovito dobivati, dan prije dogovorene isplate dolazili bi mu pred školu kako bi ga još više zaplašili, a po novac se nisu libili dolaziti ni pred djetetovu kuću kada roditelja ne bi bilo doma.

Uplašeni klinac počeo im je "dijeliti" po 350, 400, 500, 600, 900 pa do 1200 eura. Na kraju su, umjesto eura, uzeli i 1800 švicarskih franaka.
Prije nekoliko dana roditelji su primijetili da u sefu nedostaje novac. Pritisnut roditeljskim šokom i nevjericom, dijete je nakon dva mjeseca patnje priznalo da je bilo prisiljeno krasti. U suradnji s policijom, iznuđivači su uhvaćeni na djelu, a nakon kriminalističke obrade privedeni su u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Glasnogovornik suda Krešimir Devčić potvrdio nam je da je trojac ispitan i da im je određen jednomjesečni pritvor.

Iznuđivači su pritvoreni na 30 dana
Za razliku od profesionalnih iznuđivača, koji svojim "dužnicima" nerijetko lome prste i dižu automobile u zrak, ali im suci ne određuju pritvor pod obrazloženjem da za to nema zakonske podloge, tri su mladića na 30 dana završila u Remetincu. Sumnja se, naime, da je uigrani trojac imao još žrtava, što bi se trebalo rasvijetliti u istrazi koja još nije završila.


Post je objavljen 04.11.2006. u 21:25 sati.