Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Ne trčite pred rudo i gurnite glavu u pijesak!


Na ovim se prostorima ništa nije promijenilo od vremena baka naših baka. Tko se ne drži narodnih mudrosti: Ne trči pred rudo; Ne kukuriči prije zore jer ćeš završiti u loncu; Nitko nije prorok u svom selu i sl., bolje mu je da se ne bavi javnom djelatnošću. Tu samo odmažu visoka naobrazba, bogato radno i društveno iskustvo, istančan osjećaj za pravdu. Ako nisi političar (najbolje onaj na vlasti), drži se narodnih mudrosti i duže ćeš živjeti! Hoćeš li pri tom biti sretan, zavisi samo od toga jesi li povjerovao u svevremenost predznanstvenih spoznaja.

Evo primjera onih kojima se ne dade utuviti u glavu da istu gurnu u pijesak jer da je to zdravo.

Zastare

U vijestima prošlog petka, ali moglo je to biti i bilo kojeg drugog dana, predsjednik Mesić je ustvrdio da niz kriminalnih rabota iz nedavne prošlosti nije moguće ispraviti jer je nastupila zastara. Koju minutu nakon toga čuli smo da je Ministarstvo unutarnjih poslova priznalo da je zbog teže povrede službene dužnosti ubijen haaški svjedok Milan Levar, no tvrde da nije moguće pokrenuti stegovni postupak zbog zastare. Iz vijesti nije bilo moguće razabrati da li se Mesić i MUP zbog tih zastara i žaloste, ljute ili vesele. Ako su neki iskoristili rat i pretvorbu da se napljačkaju, je li nam sudbina gledati kako do daljnjega to uživaju? Kako to da se nitko od brojnih stručnjaka za pravo nije dosjetio da se zastara odgađa za svako ročište na kojemu se optuženik iz bilo kojeg razloga ne pojavi? Ako se "težak propust u radu" ne može kazniti, hoće li ostati neistražen kako bi onaj koji ga je počinio mogao dalje napredovati? To više što nije izvan pameti mogućnost da je taj to propustio upravo zato da bi izložio žrtvu ubojicama, ako se već nisu i izravno dogovarali. Arhaični osjećaj pretpravne pravde govori da zastara ne bi smjela nastupiti dokle god počinitelj uživa plodove kriminala ili dok žrtva trpi posljedice zločina.
Zašto se, kao i za ratne zločine, ne izglasa zakon da ni kriminal počinjen za vrijeme rata ne zastarijeva? Rat nije olakotna okolnost za kriminalnu rabotu. Dapače. obrnuto. Rat je situacija kada solidarnost unutar svakog društva mora porasti, a disciplina se pojačati. Kriminal u vrijeme rata je lakše počiniti, ali je upravo zbog izuzetne situacije to gori. Nije vaijda da je nastupila zastara za donošenje takvog zakona?
Ta i zakonska maksima da ratni zločini ne zastarijeva unesena je u zakonodavstva mnogih zemalja tek nakon rata koji ju je potaknuo. Službeno rat nikada nije proglašen? Kako onda imamo službene ratne veterane? Nije riječ o ispravljanju zastarjelih nepravdi, nego o tome da živimo u što pravednijem društvu.

Pero Kvesić, Poslovni dnevnik, 24. 04. 2004.


Pitate se tko je taj zapravo Perko Kvesić? Gdje možete pročitati njegove tekstove? Je li zaposlen u Uredu Predsjednika? Je li možda baš on inspirirao ili savjetovao predsjednika Stjepana Mesića da pokrene kampanju pljačka u ratu = ratni zločin? Sjedi li možda u Savjetu SDP-a s Antom Kontromanovićem i Ivom Josipovićem?

Ništa od toga. Kvesić je nezaposleni novinar koji se ne izdržava od bavljenja svojim poslom ili naplaćivanja savjeta političarima. Ni Mesić ni Račan nisu ga zatražili da ih posavjetuje o ideji koju je on javno elaborirao pred dvije i pol godine.

A on je, inače, poznati, iskusni novinar i pisac kojeg poznaju i Račan i Mesić. Samo što mu to vrijedi kad trči pred rudo i ne gura glavu u pijesak.

UPDATE:

Vezano uz post -> Mesić odgovara na kritiku s 45 lines preko Ferala , volio bih vidjeti faksimile požurnica koje je predsjednik Stjepan Mesić slao Glavnom državnom odvjetniku u protekle 4 godine vezano za tajne račune. Za razliku od Ferala koji ne nudi dokaze da je Mesić požurivao istragu, ja sam objavio Smokvinine požurnice Mesiću na koje nije bilo odgovora. Ako se Mesić i Feral osvnu na ovu opasku, za očekivati je da će tvrditi da je predsjednik telefonski kontaktirao Mladena Bajića, a za razliku od svog prethodnika Tuđmana, ne snima razgovore u Uredu ili iz njega. Bolesno predvidljiva demagogija


Svi spašeni komentari:

-Meni je već iskreno dosta prisjećanja rata i svih tih diskusija oko ratnoga zločina... bilo je toliko užasa na ovom poluotoku da bi trebali tisuće hrvata, srba i bosanaca biti kažnjeni... Koliko sam se ratnih priča naslušao samo u svojoj obitelji... (PodRoom 04.11.2006. 13:37)

-@PodRoom, ti si na putu da postaneš sretan. (45 lines 04.11.2006. 13:43)

-Sretan?! Što je to? ;-) (PodRoom 04.11.2006. 13:57)

-Pa kad se stvari iz rata ne srede nakon rata i kad stvari nakon rata naprave goru stetu od samog rata... to obicno izazove neki novi rat ili barem neko malo vece krvoprolice. A sto se tice ratnih prica ja sam ih slusao u osnovnjaku od nekog celavog tipa u crnoj dolceviti, rekli su mi da je bio neki heroj il' nesto. (T-Zombix 04.11.2006. 20:19)

-@T-Zombix, upravo tako. (45 lines 04.11.2006. 20:32)

A-ko pažljivo raščlaniš događaje i izjave različitih sudionika u događanjima oko zagija i hrvojice (pa i predsjednika) vidjet ćeš da je to sve zapravo uvertira u događaje koji će se zbivati tek kroz 6 mjeseci do godinu dana. (hbmars 04.11.2006. 21:33)

-Samo naprijed u raskrinkavanju svih ratnih zločina i zločinaca pa i ovih vezanih uz ratno profiterstvo i pljačku u pretvorbi. Bez inzistiranja na rasvjetljivanju dogadjanja iz tog perioda i suočavanja s istim, Hrvatska i njeno društvo neće imati obraza nikome otvoreno gledati u oči jer svaka belosvetska protuha će imati razlog da nam prošlost uvijek nabija na nos. (errrr... 05.11.2006. 18:11)


Post je objavljen 04.11.2006. u 13:40 sati.