Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Kozmetika petkom...


Danas o depilaciji:

Njegovana zena ce biti depilirana bez obzira na godisnje doba, status ljubavne veze i priliku. Odabrati ce metodu koja najvise odgovara njenom stilu zivota, dubini novcanika i vremenu koje je spremna investirati u ovu intervenciju. U pravilu – sto trajnija metoda, to skuplja. Brijanje je jeftino. Depilacijske kreme malo manje, voskanje u salonu jos manje, a laser je sve samo ne jeftin.
Kao bivsa "brijacica" odbacujem ovu metodu. Nekima funkcionira super, meni ne. Smeta me brinuti se o depilaciji ama svaki dan, smeta me onaj cekinjasti feeling pod prstima drugi dan, a nije ni dobro za kozu. Mehanicki pri svakom brijanju zgulite i malo koze i tko to radi svaki dan, suha koza mu je zagarantirana...no, ova metoda je i dalje jeftina i brza. Znaci nekome idealna. Kad imam novaca idem u salon, obozavam glatku kozu. Danima.
Kad nemam novaca onda uzmem Silk Epil
, zavodnicki ubacim nogu u umivaonik, upalim moju neonku i udri.
Ima zena koje izdepiliraju noge, ali zaborave busen na palcu. Divota. Ili kazu – zimi se ne depiliram jer nitko ne vidi. A vas decko, muz je sto – bedak koji nije vazan? Vazni su nepoznati ljudi na plazi?! Nije li logicnije da se (osim za sebe samu), njegujete bas za osobu koju volite, a ne za nepoznate i nevazne osobe. Ili kad zene srede intimnu zonu samo neposredno pred odlazak ginekologu, a ostatak vremena nek se muz probija kroz zbunje LOL. A ginekologu vam je tak i tak svjedno, nagleda se on toga i previse. A muz je taj oko kojeg bi se trebali potruditi (barem u mom svijetu). Onda komadi, kaj trenutno uzgajate ispod hlaca? ;-)

Sad kad smo razradili sociolosku dimenziju dlaka, prijedjimo na nesto konkretnije – metode
1.kreme – one doslovce pojedu dlaku, ili je u pitanju calcium hydroxide ili thioglycolate. Nikad nemojte drzati kremu pola sata na kozi. Max. 10 minuta i ako treba onda kasnije tog dana ponoviti postupak, u medjuvremenu namazati kozu aloa vera gelom ili tako nekom umirujucom varijantom. Mnoge zene se zale na neucinkovitost krema a zapravo 90% njih nanese 1/3 potrebne kolicine?! Nanesite DEBELI sloj kreme i kad skidate uzmite onu mrezicu i kruznim pokretima skidajte. U nuzdi ce posluziti i strugalica koje najcesce ima u paketu. Najbolja priprema koze za depilaciju je otusirati se toplom vodom. Onoliko toplom, koliko mozete podnjeti. Vruca dapace. To otvara pore, krema moze raditi kako spada, dlaka je od topline omeksana. Kreme skidaju dlaku s povrsine, znaci za ocekivati je da ce dlake brlo brzo poceti ponovo rasti.
2.Mozda ste culi za Epil-Stop, u Americi poznatiji, ali ima toga i u EU za smijesnih 40-ak eura jer tvrde da osim sto time uklanjate dlaku, ujedno na prirodan i bezbolan nacin sprijecavate ponovni rast iste. Wishful thinking. Zapravo je pH tako visok da cete sasvim sigurno dobiti reakciju koze, manju ili vecu, ovisno koliko ste osjetljivi, a dlake ce i dalje rasti.
3.Ultimate Hairaway – je jedan od onih proizvoda koji se nanose nakon depilacije (i sama sam probala 5-6 razlicitih firmi, ciji se raspon cijena kretao od 50-450 kuna, eh mladosti i ludosti) i koji bi trebali jako jako jako oslabiti korijen dlake i naravno s vremenom ju potpuno istrijebiti, avon (skin so soft) je imao isto. Obicno je sastojak Dithiothreitol http://en.wikipedia.org/wiki/Dithiothreitol
Tesko je odmah vidjeti da takvi proizvodi nisu ucinkoviti, na kraju krajeva ako smo tubu zaista skupo platile, prilicno smo uspjesne u tome, samu sebe uvjeriti da radi.
Ali kako zapravo cijelo vrijeme morate i dalje depilirati se necime i takve proizvode mazete na hair free kozu, potraje dok vidite da se rast dlaka nije nimalo usporio. Ja sam cak u kozmetickom salonu kupila neke svicarske hvaljene proizvode koje je bilo jako tesko uopce naci u slobodnoj prodaji, bili su namjenjeni samo salonima i cak i taj nije imao bogznakakve vidljive rezultate. Osim da je neopisivo smrdio. I ako se izmedju mazanja ovime voskate, da, vasa dlaka ce biti sve slabija ali to nema veze s tim losionom, nego s cinjenicom da dlaka iscupana s korijenom slabi. Jos uvijek tragam za odgovorm zasto onda tome nije tako s obrvama?
Jos slicnih proizvoda -
(ima kod amazona.com). Nemaju iritirajuce sastojke i vec to im je plus. I Ella Bache ima hair stopp ampulice. Nesto slicno ima kod Amazona za 12-ak eura

4.Vosak – topli ili hladan (za one koji su skloni pucaju kapilara), u domacoj izradi ili u salonu. Za brcice
- ili topli vosak.

Ima ih na bazi meda, secera. Prednost je da ste danima, a ako ste dosljedni i tjednima mirni od dlaka. Nedostatak je da je metoda malo do relativno bolna i da morate cekati da dlacice ipak malo narastu. Iskusnoj kozmeticarki ce nekoliko milimetara biti dovoljno. Vosak se razmaze u smjeru rasta dlaka, a trakice se vuku u obrnutom smjeru. Nakon sto energicno povuce, kozmeticarka stavi ruku na to mjesto, tocnije dlan i pritiskom smiruje kozu. Osim klasicnog voska ima i sugaring. Dakle koristi se secer. Ima malenu prednost pred vosokom, naime lakse se pere (za vosak vam treba ulje i cak ni tad ne ide uvijek dolje s koze, keramike, ma s nicega) i secer se nanosi hladan, znaci nema opasnosti od opeklina zbog pregrijanog voska. Ako nikad niste nista radili sa voskom, moj vam je savjet prvi put se ipak dati u ruke strucnjaka i promotriti neke osnovne cake.

Kazu da je sugaring super ako patite od urastanja dlacica, no to jedno s drugim nema veze. Kozu trebate redovito pilingirati (recimo neki BHA losion za tijelo) ili napraviti temeljiti peeling prije voskanja i paziti da kad dlacice potjeraju opet napravite peeling, da imaju kamo izaci van.
5. Izbjeljivanje. Ovo nije nesto sto bih ja ikad uzela u obzir, ali ima zena koje i to koriste. Recimo pa onako fino izbijele nausnicu pa namazu crvenim ruzem kroz kojeg stidljivo proviruju albino dlacice. Ako vas zanima vise na tu temu - http://www.folicia.com/
6. Elektroliza – traje i traje i nije bezbolno, ali JEST trajno. Tj. ta ista dlaka vam sigurno nece nikad vise narasti. Mozda neka nova usljed hormonalnih procesa ali ta ista –jok. Ali ako vam hormoni podivljaju – narasti ce neka druga. Doduse u 2/3 slucajeva su zene godinama bez dlaka. Svaka dlaka se posebno tretira, i za to vam treba jako puno vremena , pa se iz tog razloga najcesce radi na licu, grudima, bikini zoni. Koristi se igla ili pinceta. Iglom se ulazi ispod koze i niskofrekventnom strujom spaljuje korijen dlake. Ova metoda je osrednje bolna i pazite da se uvijek koriste sterilne igle, Postoji mogucnost oziljaka ako ste nabasali na neiskusnog tehnicara. Sigurno ste vidjeli i setove za kucnu upotrebu – koji imaju manje jaku struju nego u salonu kako bi se smanjio rizik povrede nestrucnim rukovanjem Ali za posljedicu imaju da nisu ucinkoviti. Evo odlicna stranica na kojoj su opisani pro i contra.
http://www.hairfacts.com/tips/diyelectro/diyelectro.html
Ja ne preporucam te do it yourself metode, nemate iskustvo, nemate obuku i cemu riskirati povredu za par usparanih eurica koje cete ionako potrositi na nesto manje vazno nego sto je vlastito zdravlje? Nisam pobornik ni radjenja noktiju kod kuce niti pramenova niti slicnog.

. Ovakvi aparati se prodaju godinama, i da zaista funkcioniraju bi li vi uopce vidjali brkate zene po tramvaju i bi li uopce kozmeticarke imale posla? Kome se isprobava, najbolje cijene ima amazon.com. Poznata je IGIA, prosvrljate malo po stranici http://secure.igia.com/prodetail.cfm?ID=AT940

Mozda cete, sasvim razumljivo pasti na to da to sve mozete obaviti u intimnosti doma svoga, ustediti novce i konacno srediti dlakavi problem.

Ako vam se bikini zona upali nakon depilacije (pogotovo nakon brijanja) – BHA losion svaki dan 1-2 dvaput. Nikad ne brijte suhu kozu. Od brijanja vam nece izrasti vise dlaka i to je urbana legenda.

7. Jedna od opcija je i laser – evo vam ovdje vodica kroz sumu ponuda
http://www.consumerlaserguide.com/ http://www.hairremovalforum.com/
Koga zanima kako to zapravo ozgleda, ovdje je mali video
http://www.laserhairremoval.com/underarmvideo.htm.
Jos jedna stranica - http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_hair_removal , a odlicne su i sluzbene FDA stranice.
Opcenito su laserski tretmani opasniji za one kvarcane ili prirodnog tamnog tena, nuspojava moze biti poremecaj pigmentacije i u svakom slucaju bi ove tretman trebali raditi ljecnici.
Za ljude koji imaju ozbiljne hormonalne premecaje ima i krema koja ide iskljucivo na recept
http://www.vaniqa.com/
cilj je usporavanje ili sprecavanje rasta dlaka. Prije nego se zaputite svom doktoru i pozelite kupiti 15 pakiranja istog – ovo je ozbiljan LIJEK i sa ozbiljnim nuspojavama. Glavni sastojak je eflornithine hydrochloride i koristi se kao oralni lijek za odredjene vrste tumora. Prvi rezultati su tek nakon 2 mjeseca redovitog koristenja i dlake s lica morate i dalje uklanjati kao i obicno, samo cete to citi sve rijedje i rijedje. Trudnice i dojilje zaobidjite ovo.
Ukoliko ste bili na profesionalnom kemijskom peelingu ili koristite Accutane /Roccutane izbjegavajte vosak, depilacijske kreme i slicno.
8.Last but not least - aparatici, dlaka boli kad se iscupa s korijenom, ako cete za aparatic dati 30 eura vise jer ima dodatak koji ide u zamrzivac i dalje ce vas boljeti cupanje, samo cete k tome jos dosatno ledom iritirati kozu. U medjuvremenu u borbi za kupcima mozete dobiti u standardnom paketu sve moguce nastavke - bilo za cupanje dlaka, pa za ekstra brzo cupanje, pa za sisanje na 1-2 milimetra, pa za brijanje skroz, ako nemate vremena za cupanje. U pravilu je to investicija koja se isplati jer ce vas aparat pouzdane marke sluziti minimalno 5-6 godina, mene je moj stari sluzio 8 godina bez ijednog kvara.


Post je objavljen 03.11.2006. u 18:52 sati.