Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/critics

Marketing

Serija: HEROES


AUTOR: Tim Kring
GLUME: Masi Oka, Hayden Panettiere, Milo Ventimiglia, Greg Grunberg, Adrian Pasdar
ŽANR: pustolovno-akcijska SF serija
MREŽA: NBC
SEZONA: prva (1.)
TRAJANJE: 42min.
GODINA: 2006. - ?
STATUS (Hrvatska): ne prikazuje se
TV.com OCJENA: 9,3/10


Save the Cheerleader. Save the World.

Mala grupa ljudi po cijelom svijetu iznenada otkriva da ima nadljudske moći. Neki otkrivaju da mogu letjeti, neki mogu zaustaviti vrijeme ili otići u budućnost. Neki su pak otporni na sve rane. Sve te moći bit će razlog njihovih međusobnih upoznavanja, ali i mnogih, opasnih problema...


Već ovog ljeta, kada je NBC objavio da će prikazivati ovu seriju, stvorilo se mnogo buke oko nje, većinom zato što su mnogi kritičari, koji su pogledali pilot dali seriji visoku ocjenu. 'Heroji' su definitivno veliko osvježenje na malim ekranima, kojim trenutno vladaju kojekakve detektivske i forenzičarske serije, kojima, čini se, ljudima nikada neće dosaditi. Dosad su se SF serije prikazivale uglavnom na kabelskim mrežama u Americi (SciFi, USA), no sada je pravi hit stigao i među jednog od televizijskih divova Amerike. NBC, koji je otkako su završili Prijatelji i Seinfeld, pokazivao stravično loše rezultate što se tiče gledanosti, ove se sezone ponovno digao na noge i zavladao televizijskim ponedjeljcima, jer 'Heroesi' su novi hit sezone.

Priča o ljudima koji otkrivaju supermoći već je zastarjela, rekli biste, ali to nije istina - pomiješali ste to sa filmovima. Koliko dugo nismo gledali jednu visokobudžetnu seriju na televiziji koja govori o superjunacima?
'Heroji' pršte izvrsnom i uvjerljivom glumom, te je svaki lik na svoj način poseban. Jedan od njih već je postao televizijska legenda - Hiro Nakamura, Japanac koji otkriva da može zaustaviti vrijeme ili otići u budućnost, sa svojim je neslanim šalama i citatima iz Star Treka postao glavna tema na Internetu te veliki miljenik mnogih fanova serije. S druge strane, od ozbiljnijih likova moram izdvojiti 'dvoličnu' Niki Saunders. Dvolična je pod navodnicima jer Niki zapravo ima 'drugu sebe' koja se pojavljuje u zrcalima, a u određenim situacijama preuzima kontrolu nad Niki i jednostavnim riječima - ubija one koji joj nisu po volji. Naravno, u pravoj priči o superherojima mora postojati i netko tko je još učenik. Kroz srednjoškolske muke prolazi Claire Bennet, koja je nepobjediva - ne može nikako umrijeti jer je otporna na sve. Naravno, onima slabijeg želuca bih preporučio da pokriju oči kada nastupe te scene, jer se zna dogoditi da ne budu baš ugodne svakom oku.
Naravno, ovo su samo najzanimljiviji likovi - ima ih još mnogo više. Zamislite ovu seriju kao 'Izgubljene', samo koji nisu na pustom otoku, već imaju supermoći. S jedne strane upoznajemo njih, njihove obitelji i živote, a s druge strane njihova susretanja sa drugim 'posebnim' ljudima koja nerijetko dovedu do nevolja.

Teško da ćemo doskora vidjeti ovu seriju kako se vrti na jednom od naših programa jer tek sada je i startala. Ipak, brzina otkupa postala je vrlina nekih kuća ('Izgubljeni', 'Kućanice'), stoga imajte nade, jer možda već sljedeće jeseni naletite na seriju, ako već ne možete uživati u čarim superbrzog interneta. :)

Možda vam se čini da su navedene moći već nebrojeno puta viđene po filmovima, te da više jednostavno nisu zanimljive, ali ako samo pogledate pilot epizodu, bit ćete uvučeni u svijet paranormalnog koji vas jednostavno neće puštati van. Izvrsna gluma, tematika koju smo čekali godinama, zanimljivi likovi i nikad dosadne supermoći glavni su i najjači elementi ove briljantne nadnaravne serije s mnogo potencijala. NBC-ev novi adut mogao bi postati serija koja će se dugo pamtiti - i ja joj držim fige! :)

OCJENA: 9,0/10

Post je objavljen 03.11.2006. u 18:56 sati.