Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Važnost nijjeta - namjere

Živjela dva brata od kojih je jedan bio pobožan, a drugi griješnik. Ovaj pobožni je stalno želio da vidi Iblisa, pa mu se jedanput želja ostvari te mu se Iblis ukaza i reče mu:
- Jadan bio, u šta utroši sav svoj život. Samo se patiš i umaraš s tim ibadetom umjesto da daš sebi oduška u uživanjima i strastima.
Pobožnjak reče: -Otići ću ja svom bratu pa se malo opustiti u njegovom društvu, predaću se neko vrijeme uživanjima, jelu i piću, a poslije toga ću učiniti tevbu i pokajati se.
Što se njegovog brata tiče, on se prenu iz svog jadnog griješničkog stanja, osjeti se odbačenim i bezvrijednim te pomisli: - Sav svoj život upropastih u griješenju, a moj brat uživa u pokornosti i ibadetu.
Tako on odluči da se pokaje i da bude Allahu pokoran, a njegov brat, pobožnjak, odluči da malo okusi tog griješničkog života. Oni odlučno krenuše jedan drugom i Allahovom odredbom obojica umru, sudarivši se jedan s drugim!
Pobožnjak će na onom svijetu biti proživljen sa ružnim nijjetom, a griješnik sa lijepim nijjetom, a sve je opet u Allahovim rukama...


Post je objavljen 13.11.2006. u 17:25 sati.