Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maotze

Marketing

Commando Ultra' Curva B

Dok nadobudni ultra desničari iz Lege nord viču da ih Napulj podsjeća na Alžir '57., premijer jasno izjavljuje da se protiv kriminala ne bori vojnom silom, a Camorra nastavlja sa "čišćenjem" gradskih ulica. Najkraće rečeno, ovako izgleda današnji dan u Napulju, biseru talijanskog juga. Mafijaši Camorre do sada su ubili 15-ak ljudi u međusobnim okršajima i naplati računa. Istodobno talijanska vlada šalje 1300 policajaca radi smirivanja situacije. Najčešće spominjana riječ - droga. Uzrok, posljedica, činjenica...

1987. snimljen je film Quel ragazzo della Curva b s Ninom D'Angelom u glavnoj ulozi. Film govori o navijačima Napolija koji se organiziraju u grupu "mirnih navijača". Protive se svakom obliku nasilja a pogotovo rasprostranjenom dilanju droge na stadionu, koje je pod kontrolom Camorre. Prema očekivanju dolazi do okršaja između mafijaša i Nina, koji završava u bolnici. Uz pomoć lokalnog svećenika, zajednice i voljenog mu kluba (očito nisu pitali ništa Maradonu) uspijeva očistiti tribine i vratiti prave navijače na stadion.

Današnja situacija u Napulju privlači pozornost jer su mafijaši u jednom danu odlučili odraditi posao koji inače obavljaju par mjeseci. Uzrečica - Vedi Napule e muori - danas se čini aktualnijom nego ikada. Kurioziteta radi, strelovit uspon talijanske mafije počeo je tijekom drugog svjetskog rata kada su pomagali saveznicima prilikom iskrcavanja u Italiji. U zamjenu su dobili slijepu pravdu i nova tržišta. Tužno je da grad pod Vezuvom ovih dana ne spominjemo u kontekstu ukusne pizze, lijepih žena i temperamentnih ljudi. Nastalu situaciju neće riješiti ni politika, ni vojska a ni 1300 policajaca. Mogu je zakomplicirati jer mafija ne prašta. Riješiti je može samo ragazzo della curva b uz pomoć zajednice, lokalnog svećenika i voljenog kluba... gdje li je sada Commando Ultra' Curva B?



MaoTze

Post je objavljen 02.11.2006. u 08:56 sati.