Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cloud

Marketing

Sto bolje upoznajem ljude,to vise volim pse



Image Hosted by ImageShack.us

S obzirom da je danas Dan Mrtvih prvo cu napisati par epitafa koji mi se jako svidaju.
Za pocetak *epitaf= (grc. Epitaphios- nadgrobni, pogrebni) je nadgrobni natpis u pjesnickom obliku urezan u kamen s namjerom da cuva uspomenu na pokojnika.
Obicaj stavljanja epitafa na nadgrobne ploce nastao je u anticko doba. Epitafi izrazavaju misli vezane uz pokojnikov zivot i njegovu smrt.

Prije sam skupljala epitafe jer sam u njima pronalazila dubinu i smisao,te ljepotu pisanja o smrti kao sastavnom dijelu zivota, no zbog roditelja sam prestala. Jos mislim da ima vrlo impresivnih epitafa.

„Kad umire covjek,umire dio svijeta
Zemlja postaje teza, iskusnija i ljudskija
I veca za jednu ranu
I dublja za jednu jamu.”

„Zivot prode kao treptaj oka,
a mir nademo gdje je
ljubav vjecna ...
Voljeni nikada ne umiru.”


„Kada voljeni zauvijek odu
Zivoti nasi ne prestaju,
samo se mjenjaju.
Jer ni sunce ne nestane,
samo se sakrije.”

„Prolazi vrijeme,tugu ne brise
Sto dalje tece, boli je vise.
Zovem te tiho, odgovora nema,
Sjecanju mome uvijek ti si tema.”


Sada 2. dio posta. Jucer, 31.10 bio je Halloween ili Noc vjestica.
Kako je nastao taj blagdan? Skinula sam s jedne stranice vrlo zanimljiv tekst u kojem mozete procitati o njegovu nastanku, samom nazivu Halloween te po meni vrlo zanimljivo objasnjanje bundeva kao simbola tog dana. Uzivajte!



Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Noć 31. listopada zapravo predstavlja keltski blagdan "Samhain" kojim vještice slave svoja božanstva, božicu u vidu starice i boga u vidu rogatog gospodara smrti. One vjeruju da je te noći veo koji razdvaja svijet mrtvih od svijeta živih najtanji. Tako je noć uoči blagdana "Sviju svetih" postala "Noć vještica", dakako, komercijalizirana.
Halloween ili Noć vještica blagdan je koji se slavi u Americi, a koji se zbog simpatične ikonografije sve više prihvaća i kod nas. Glavni simbol Noći vještica su bundeve, te sve što može uplašiti (kape vještica, metle, pauci, duhovi…).
Proslava Halloween-a ima dvojaki izvor nastanka. Prvi je predkršćanski keltski blagdan povezan s proslavom keltske Nove godine. Drugi je izvor kršćanski blagdan Svih Svetih i Dušnog dana. Na britanskim otocima je blagdan Svih Svetih nazivan All Hallows, a predvečerje blagdana All Hallows Eve, odakle i (spajanjem i kraćenjem) i naziv Halloween.
Sama riječ, "Halloween," svoj izvor je našla u katoličkoj crkvi. Ona dolazi iz sažetka All Hallows Eve. 1. studeni "All Hollows Day" (ili "All Saints Day"), je katolički blagdan u čast Svih Svetih. Ipak, u 5. stoljeću prije nove ere, u Keltskoj Irskoj, ljeto službeno završava 31. listopada praznikom Samhain (sow-en) - Keltskom Novom godinom.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Riječ Halloween ima svoje korijene u Katoličkoj crkvi iz naziva blagdana–Svi Sveti-All Hallows Eve-01.Studenoga, ali običaj potječe iz poganskih vjerovanja.
Jedna stara irska priča govori, da na taj dan duhovi onih koji su umrli protekle godine, traže duhove onih koje će prokleti i opsjedati sljedeće godine.
Živući koji nisu željeli biti opsjednuti, su u noći 31. Listopada, gasili vatre u svojim domovima, kako bi ih učinili hladnim i nepoželjnim. Tada bi se oblačili u svakojake kostime i bučno paradirali po susjedstvu, kako bi bili što destruktivniji, ne bi li tako uplašili duhove koji su tražili tijela za opsjedanje.
Rimljani su prihvatili ovaj keltski običaj kao svoj vlastiti i s vremenom ga ritualizirali, tako da je presvlačenje u kostim vještice, goblina, duhova, i sl. dobilo svoju svjetsku ulogu.
U prvom stoljeću ove ere, Samhain je pretvoren u veličanje za neke od ostalih rimskih običaja koja su se održavala u listopadu, kao njihov dan u čast Pomone, rimske božice voća i drva.
Današnji Halloween šaljiv je i radostan običaj bez onostranih značenja, a sve naglašenije potrošački. Kupuju se maske i osobito mnoštvo predmeta u obliku bundeva.
Zasto bas bundeve?


Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Jedna legenda iz keltskog folklora govori i o običaju "Jack-o-lantern" a koja ukazuje na nastanak bundeve kao simbola ove noći.
Čovjek zvan Jack, bio je notorni pijanac i varalica, pobjegao je pred Vragom popevši se na drvo. U krošnji je napravio križ i zarobio njime Vraga koji se popeo za njim. Tada je Jack načinio dogovor sa Vragom obećavajući mu oslobođenje ako ga više ne bude iskušavao.
Kada je umro, Jack nije otišao u raj zbog svog pakta sa Vragom, ali nije dobio ulaznicu ni za pakao, jer je prevario Vraga.
Zbog toga mu je Vrag dao malu žar da mu osvijetli put u vječnom mraku. Žeravicu je stavio u izdubljenu bijelu repu kako bi je sačuvao što duže.
Tako je nastala Jackova lanterna .
Kad su imigranti došli Američanima, otkrili su da obična bundeva puno bolje uspijeva nego bijela repa.
Tako je "Jack-O-Lantern" u Americi postala "hollowed-out pumpkin".

O svom provodu radije ne bih. Objavit cu samo par slikica na kojima smo namaskirani i to je to.Eto ja sam bila vrazica... Gdje ste vi bili, sto ste bili i kako vam je bilo?

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Tek sam sad skontala da nemam nijednu sliku s Lolom koja je bila zakon namaskirana i sexy kao i uvijek.Volim i je tebe duso!

Post je objavljen 01.11.2006. u 20:46 sati.