Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/twobitchez

Marketing

HALLOWEEN...BUUUUAAAAHAHHAHAHHAHA

Image Hosted by ImageShack.us
et napokon i ja našla nešt mal vremena za novi post....napokon nekoliko dana bez škole.... a i onak imam užasno puno tog za učit tak da.... isseee pa moram ispravit knjigovodstvo i tehnologijuheadbang e kak je to dosadno...strašnooo... ma ugl. već ću ja to nekak naučit... ev sad mal prije došla kuć...bila na kavi sa svojim dragim legicama koje obožavam punooo... i pozzz njima svima... to je stvarno rijetkost da se mi svi okupimo zajedno... vani je užasno hladno zadnjih par dana i to me strašno nerviraheadbang....al štaš... moram kupit zimsku jaknu očitoyes.. nervira me ovo da moram obuć najmanje pet majica da se nesmrznem.... al ajd... inače ovak ništ novog... ugl. zanimljiv mi život..škola..ma sve..zasad sve ok... eo sad nešt zanimljivijeg.. NOĆ VJEŠTICA..buuuahahhahahah...neki će možda noćas ludovati..al jbg-a ja to neslavim....tj. nekontam zašt se to čestita...al ajd... ipak sam ja plavasmijeh heheheh...ma šalim se.. vjerovatno bih i išla negdje slavit da je neko nešt organiziro..neki tulumčić il tak šta... al ništ od toga...al nea beda... eo našla sam nešt mal o HALLOWEENU.. zanimljivo je.. pročitajte...


Image Hosted by ImageShack.us

Noć vještica, poznatija kao Halloween, obilježava se 31. listopada.
Noć 31. listopada zapravo predstavlja keltski blagdan "Samhain" kojim vještice slave svoja božanstva, božicu u vidu starice i boga u vidu rogatog gospodara smrti. One vjeruju da je te noći veo koji razdvaja svijet mrtvih od svijeta živih najtanji. Tako je noć uoči blagdana "Sviju svetih" postala "Noć vještica", dakako, komercijalizirana.


Glavni simbol Noći vještica su bundeve, te sve što može uplašiti (kape vještica, metle, pauci, duhovi…).

Image Hosted by ImageShack.us

Sama riječ, "Halloween," svoj izvor je našla u katoličkoj crkvi. Ona dolazi iz sažetka All Hallows Eve. 1. studeni "All Hollows Day" (ili "All Saints Day"), je katolički blagdan u čast Svih Svetih. Ipak, u 5. stoljeću prije nove ere, u Keltskoj Irskoj, ljeto službeno završava 31. listopada praznikom Samhain (sow-en) - Keltskom Novom godinom.

Image Hosted by ImageShack.us

Riječ Halloween ima svoje korijene u Katoličkoj crkvi iz naziva blagdana–Svi Sveti-All Hallows Eve-01.Studenoga, ali običaj potječe iz poganskih vjerovanja.
Jedna stara irska priča govori, da na taj dan duhovi onih koji su umrli protekle godine, traže duhove onih koje će prokleti i opsjedati sljedeće godine.
Živući koji nisu željeli biti opsjednuti, su u noći 31. Listopada, gasili vatre u svojim domovima, kako bi ih učinili hladnim i nepoželjnim. Tada bi se oblačili u svakojake kostime i bučno paradirali po susjedstvu, kako bi bili što destruktivniji, ne bi li tako uplašili duhove koji su tražili tijela za opsjedanje.
Rimljani su prihvatili ovaj keltski običaj kao svoj vlastiti i s vremenom ga ritualizirali, tako da je presvlačenje u kostim vještice, goblina, duhova, i sl. dobilo svoju svjetsku ulogu.
U prvom stoljeću ove ere, Samhain je pretvoren u veličanje za neke od ostalih rimskih običaja koja su se održavala u listopadu, kao njihov dan u čast Pomone, rimske božice voća i drva.


Image Hosted by ImageShack.us

Iako su mnogi prihvatili kultnu zabavu Halloween kao svoj omiljeni praznik, sama Noć vještica nije izrasla iz vještičarenja, a prokletstvo nije čar te noći.


et pozzzz svima...i tnx na kom...pusaa..franjička...




Post je objavljen 31.10.2006. u 23:11 sati.