Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Samoubojstva seljaka


Indija je u subotu najavila da će odobriti više milijuna dolara jednokratne pomoći uzgajivačima pamuka nakon što ih je nekoliko tisuća počinilo samoubojstvo zbog nemogućnosti da otplate zajmove koje su podigli na urod.

Službeni podaci govore da je diljem indijske zapadne i južne zaravni, gdje je plodna crnica dugo davala bogate urode pamuka, u posljednjih pet godina samoubojstvo počinilo više od 3.600 seljaka. No aktivisti i udruge seljaka tvrde da je brojka najmanje pet puta veća.

Većina samoubojstava prijavljena je u trima južnim državama - Andhri Pradeshu, Kerali i Karnataki - u kojima cvjeta urbana ekonomija i u naprednoj zapadnoj državi Maharashtri, u kojoj se nalazi indijsko financijsko središte Bombaj.

Premijer Manmohan Singh u subotu je obznanio kako je indijska vlada odobrila više od 155 milijuna dolara za jednokratnu pomoć uzgajivačima.

- U mnogim slučajevima kamate uvelike nadmašuju glavnicu. Cjelokupan iznos kamata će biti izbrisan kako bi imali pravo na nove zajmove, rekao je Singh.

Pojasnio je kako se dugovi uzgajivača, koji ukupno iznose još 283 milijuna dolara, restrukturiraju kako bi ih seljaci mogli otplatiti u idućih 3 do 5 godina, a najavio je i jednogodišnji moratorij na vraćanje zajmova kod onih koji na njih budu imali pravo.

Post je objavljen 31.10.2006. u 21:39 sati.