Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mylittlehell

Marketing

Happy Halloween!

Noć vještica ili Halloween je jedan od najstarijih blagdana i slavio se prije tisuće godina...
Noć vještica - ovakav blagdan kakav danas slavimo imao je mnogo utjecaja iz raznih kultura...tisuću godina prije, tamo gdje je danas Velika Britanija i sjeverna Francuska živjeli su Kelti. Kelti su poštivali prirodu i razna božanstva, a glavni bog im je bio bog sunca (vjerovali su da je on taj koji je stvorio sve lijepo na zemlji i zapovijedao nad njima.) Kelti su slavili novu godinu na 1. studeni. Slavilo se svake godine i tako označavalo prestanak sezone sunca i početak sezone hladnoće i tame.
Na 31. listopad nakon što su usjevi sakupljani i sačuvani za dugu zimu ognjišta su ugašena. Druidi (Keltski svećenici) bi se nalazili u hrastovim šumama (hrast je smatran svetim drvetom), zapalili vatru i donosili žrtve (najčešće životinje)! Dok bi plesali oko vatre označavali bi prestanak sezone sunca i početak sezone tame. Ujutro bi druidi uzeli po jednu cjepanicu i odveli je svakoj obitelji koja bi onda opet upalila ognjište. Ta bi ih ognjišta onda čuvala na toplom i štitila od od zlih duhova i demona.
Festival za 1. studeni se zvao Samhain i trajao bi tri dana. Mnogi ljudi bi slavili noseći kožu i glave životinja. Taj festival je bila prva noć vještica ili te prvi Halloween.

Jedan od starijih običaja (kojeg su radile uglavnom žene) je bio staviti dva kestena na vatru i nazvati jedan po sebi, a drugi po svom dragom. Ako bi jedan od kestena poskočio i puknuo tada bi to značilo nevjeru, a ako bi se kesteni pekli polako i ujednačeno tada bi to značilo sretnu budućnost.

Jabuke su obilježlje mudrosti i besmrtnosti.
Svi oni koji su bili neoženjeni su pokušali ustima odgristi komad jabuke koja je plutala u bačvi vode ili visjela na žici. Onaj kojemu je to prvom uspjelo bi se trebao prvi i oženiti! Zanimljivo, zar ne?

Možda niste znali:

Da se za Halloween potroši najviše novaca na slatkiše (više nego za bilo koji drugi praznik)! Po sveukupnoj potrošnji Halloween se nalazi na drugom mjestu (odmah iza Božića!) Amerikanci godišnje potroše oko 21 milijun dolara SAMO na slatkiše za Halloween!! wOw

Halloween je treća najveća prigoda za slavlje (odmah iza Božića i Nove godine)!!

Za Halloween se proda najviše smiješnih i zabavnih čestitki! Prosječno u Sjevernoj Americi se proda oko 25 milijuna čestitki za Halloween godišnje!!

Zato HAPPY HALLOWEEN svima i uživajte!!!!

image hosting file

image hosting file



Post je objavljen 31.10.2006. u 13:36 sati.