Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pissedoff

Marketing

Halloween

S obzirom da je danas Noc vjestica (iliti Halloween) bilo bi prigodno da kazem pokoju rijec o tome danu. O samoj povijesti tog dana se nema sto puno toga za reci, vecina nas zna da potjece iz davnih keltskih dana kad su druidi hodali svijetom, naime po njihovom vjerovanju sutrasnji dan (1.11.) je bio Nova godina i danas je zadnji dan godine i kao duse umrlih te godine hodaju svijetom, osim toga to je bio i kraj ratarske sezone. Kasnije u doba krscanstva se 1.11. poceo slaviti kao Dan svih svetih, a neki protestanti slave danas i Dan reformacije (cestitam svim protestantima koji ovo citaju ako ima takvih). Danas je to naravno vrhunski praznik za masovno trosenje novaca (oni koji me znaju vec su se pitali kad ce ovo doci na red), u Americi danas je dan kad se najvise potrosi love (odmah iza Bozica) sto naravno svi trgovci jako dobro iskoristavaju.
Ono sto mene zanima otkad se Halloween poceo slaviti kod nas? Kad sam ja bio mali toga nije bilo, maskare su bile krajem veljace ako se dobro sjecam i kako sad odjednom svi poceli o njemu pricati, slaviti, svi klubovi i kafici imaju neke svoje programe, ducani su prepuni vjesticjih maski, kostura, sismisa i slicnih mracnih stvarcica, novine o tome pisu, pa skoro pa nacionalni praznik. Kako to? Zasto preuzimamo tudje blagdane, zar nemamo dovoljno svojih, zar nase maskare nisu dovoljne nego nam sad treba i Halloween? Tko to zapravo uvodi taj dan kod nas? Ne mogu reci da na kalendaru pise Noc vjestica (kao sto pise za druge praznike, blagdane i ostale vazne dane) ali opet svi ga slave. I razmisljam ja o tome i jedino sto mi pada na pamet je da marketing i trgovci rade svoje, kao sto rekoh to je drugo dan u godini po potrosnji (bar u americi) pa se valjda trgovci ponadali da ce i ovdje postati veliki hit i natjerati nase siromasne gradjane na jos vece zaduzivanje.
Da budem iskren vec mi je dosta sve te komercijalizacije svih imalo poznatijih praznika. Ono sto se radi za Bozic je stvarno strasno, pretvaramo se u Ameriku (bar po pitanju potrosnje i praznika), ljudi se masovno zaduzuju i trose u vrijeme blagdana (u prosincu gradjani Republike Hrvatske potrose jednako novaca kao za 4 normalna nepraznicka mjeseca, potrosnja u prosincu se povecala nekoliko puta u odnosu na prije 10-15 godina) a trgovci samo jos vise to potenciraju i navlace ljude. Sjecam se da se nekada je nekada Bozic bio blagdan, a sad je praznik trosenja. Kad dodje Bozic ja sve sto cujem na TV, radiju, novinama,... "Bozic je blagdan darivanja i ljubavi, kupite svojim voljenima ...." Sa svih strana nas bombardiraju reklamama i ispru mozak da moramo potrositi sto vise love taj mjesec. Za Uskrs je slicna stvar ali ipak nije kao za Bozic (na svu srecu). Valentinovo se nekad slavilo tako da zaljubljeni par se nadje i negdje proseta, ode u kino i tako nesto (ako se uopce i slavilo, kad si zaljubljen svaki dan je Valentinovo kiss) a sad bez dijamantnog prstena ne mozes docekati Valentinovo (bar bi tako htjeli trgovci) kud god se okrenem samo neka srceka, medeki, plisanci, ljubav je u zraku. Grozno. Sad ne znam samo dal da za to krivim americke filmove, nase reklame ili glupe ljude koji se daju navuci kao ovce na sve. Dovoljno da nekome zamases s nekim marginalnim praznikom pred nosom pa da se pocne kupovati jer to se kao mora taj dan.
Stvarno ne znam kome je ovaj Noc vjestica trebao. Nama sigurno ne, imamo maskare. Ali kako je krenulo jos malo pa cemo imati Thanksgiving day za koji moramo jesti puricu. Oh pardon, pa vec imamo Dan domovinske zahvalnosti hrvatska (kako li sam samo zaboravan) samo mislim da su profulali datum, trebao bi biti Fourth of July, a i cini mi se da ce i purica uskoro doci kao tradicionalno jelo taj dan (vec ce se neka tvorinica purica za to pobrinuti).
A danas svima necu cestitati Noc vjestica nego Bozic (hint: 31 OCT = 25 DEC), dakle sretan Bozic svim racunarcima thumbup

Post je objavljen 31.10.2006. u 13:28 sati.