Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

'Memories are made of this' – premijera u &TD-u


vrijeme: 9.11.2006. - 15.11.2006.
mjesto: Zagreb; Teatar &TD, Savska 25
url: http://www.badco.hr/

BADco premijerno će izvesti predstavu 'Memories are made of this',
u Teatru &TD, 9. studenog.

Reprize slijede 10., 11., 14. i 15. studenog.


'Memories are made of this...izvedbene bilješke'' je projekt koji, metaforički govoreći, putuje kroz topologiju memorije... Predstava posuđuje naslov poznate pjesme Deana Martina iz posebnog razloga: 'od svih pjevača sentimentalnih šlagera iz 50-tih niti jedan nije nestao tako brzo i tako temeljito kao Dean Martin. Čovjek koji je cinično pjevušio 'Memories are Made of This', piše njegov biograf, 'mrzio je sjećanja. Dean Martin je instinktivno tragao za onim iskonskim zaboravom koji nadilazi i uništava svako sjećanje. Ali, ispod osjećaja u njegovu glasu, ispod tkanja boja, uvijek je bila lontananza - iskonska udaljenost prošlosti koja nikad nije bila sadašnjost i nikad se ne može predočiti'. (Steven Shaviro, 'Doom Patrols')

Baviti se temom sjećanja kroz njoj uvijek unutrašnje zaboravljanje sugerira dvije mogućnosti pristupa toj kompleksnoj temi: razmišljati o ispražnjenosti, praznini, brisanju, i dalje, o intelektualnim pukotinama i emotivnim bankrotima te s druge strane, tretirati činjenicu da imamo sposobnost zaboravljanja, da zaboravljamo, voljno ili ne. Ta se sposobnost otvara brojnim mogućnostima kreiranja, ponovne izgradnje sadašnjosti iz ma kakvih krhotina prošlosti koje smo u stanju sabrati u bilo kojem trenutku i koja nam omogućava da beskonačno prolazimo račvanjima labirinata nepovezivih svjetova. Bitno je ostaviti vrata koja vode prema mogućnostima otvorenim.

Zbog toga naša metodologija rada kao i način predstavljanja, unutar kojeg projekt operira, mogu biti opisani kao bilježnica, kolekcija izvedbenih bilježaka i/ili bilježaka za (moguću) izvedbu. Bilješka je podsjetnik, suvenir neke prošle situacije, bez ekspozicije no ipak otvorena prema svim mogućim interpretacijama i fikcionalizacijama, ona je znak otvorenosti prema neprestanom grananju.

Referencijalno polje predstave 'Memories are made of this...izvedbene bilješke' prilično je široko; od tekstova F.Scott Fitzgeralda 'Puknuće' (fikcijsko izlaganje povijesti autorovog nervnog sloma, emotivnog bankrota, praznine i očaja, ali istovremeno i pokušaj oporavljanja kroz proizvodnju, invenciju i kreaciju), 'Moj izgubljeni grad' (tekstualni dérive kroz autorovo sjećanje na vlastiti život u New Yorku) i fragmenata iz Fitzgeraldovih 'Bilježnica', preko filmova 'Solaris' (Andreja Tarkowskog) i 'Vječni sjaj nepobjedivog uma' (Michela Gondryja) koji se svaki na sebi specifičan način bave time kako se ono čega se sjećamo (ili zaboravljamo, ili pokušavamo zaboraviti) poigrava s nama, sve do figure Deana Martina, te niza prostornih koncepta i istraživanja. Stoga je i projekt koncipiran kao kompilacija različitih izvedbenih linija koje dovodimo u dodir, preplitanje na površini, bez utiskivanja dubinskih strukturnih načela.'

BADco



Post je objavljen 02.11.2006. u 08:02 sati.