Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Zanimljivo...

Paor:

Švedski selektori uzgojili su jednu novu sortu šećerne repe s posebnim svojstvima za proizvodnju etanola (etilni alkohol).

Prva generacija nove repe trebala bi na polju dati 10-15 posto veći prinos od sorata koje su trenutno u ponudi na tržištu. Uzgajivači "etanolne" repe kažu da bi prinosi mogli biti i do 25 posto veći ako bi primijenili postupak genetičke manipulacije. Nova šećerna repa u bu¬dućnosti bi mogla biti najprobitačnija sirovina za dobivanje etanola i kao takva mogla bi čak zamijeniti pšenicu. Uzgoj takve repe u tropskim nodručiima bi omogućio dobivanje etanola u količini gotovo jednakoj koja se sada dobiva od šećerne trske.
Ne valja zaboraviti veliku prednost šećerne trske, a to je da se ona kao višegodišnja biljka može koristiti dvanaest godina.

-------------------------------------------

Zbog velikog zanimanja kupaca, nizozemski mliječni koncern Campina proširuje prodaju svog "mliječnog mesa" i na susjedne zemlje EU-a. Specijalitet se zove "Valess", izgleda kao meso i ima okus mesa.

Proizvodi se od svježega mlijeka i biljnih vlakana. Zasad je koncern Campina treći u svijetu po proizvodnji takvog proizvoda, a prvi u Europi. Primjera radi, jedno pakiranje od 25 dag zamjenskog "kosanog mesa" kupci u Nizozemskoj plaćaju 2,19 eura. U 2005. prodaja mliječnog mesa povećana je 16 posto, a ukupan je promet oko 45 milijuna eura. Danas se mliječno meso može kupiti u svakom četvrtom nizozemskom supermarketu. Prodaja u susjednim zemljama bila je tek deseti dio prodaje u Nizozemskoj, ali je prošle godine povećana više od 28 posto.




Post je objavljen 30.10.2006. u 21:16 sati.