Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Za razliku od Uzričja, u Duši se očekivao napad HVO-a

Svjedokinja BY: Pripadnici HVO-a su nakon ulaska u selo Dušu prebacili ranjene u Paloč i Bugojno, gdje im je ukazana liječnička pomoć..."


Haški tužitelji u nastavku suđenja bivšim čelnicima HZ Herceg-Bosne nastojali su izvesti dokaze o granatiranju Uskoplja i okolnih sela od strane HVO u siječnju 1993. godine.
Otvorene borbe između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) su, prema optužnici protiv šestorice vojnih i političkih čelnika HZ Herceg Bosne, počele u siječnju 1993. godine, a HVO je u periodu od 11. do 18. siječnja, prema tvrdnji tužiteljstva napao gornji dio grada i okolna sela Dušu, Hrasnicu, Uzričje i Ždrimce.
Nizom svjedočenja žitelja ovih mjesta tužiteljstvo je ovaj tjedan izvodilo dokaze o napadima HVO, nakon kojih su, prema iskazima svjedoka tužiteljstva, kuće bosanskih Muslimana bile pljačkane i paljene. Zaštićena svjedokinja BY iz sela Duše kod Uskoplja opisala je kako je preživjela granatiranje svog sela u siječnju 1993. godine. Svjedokinja, koja je tada bila ranjena, nije mogla da kaže kojeg je točno datuma njeno selo granatirano, ali je potvrdila da su to učinlile snage HVO.
Prije nego što je napad počeo, većina mještana Duše sklonila su se u podrume dok su se muškarci "pripremali za odbranu sela". Svjedokinja je potvrdila da se napad HVO očekivao jer je do prvih okršaja hrvatskih i muslimanskih snaga došlo još u "lipnju 1992." Od tada, opisala je, "Hrvati i Muslimani na tom području nisu više organizovali zajedničke straže" za obranu od napada srpskih snaga.
S još 65 mještana Duše svjedokinja se sklonila u podrum jedne kuće. "Čekali smo šta će se dogoditi, bojali se, iščekivali i dočekali ono najgore", rekla je svjedokinja. Počelo je granatiranje tijekom kojeg je pogođena i kuća u koju su se sklonili. Mnogi mještani u podrumu, uključujući i svjedokinju, su tu ranjeni. A kada su počeli bježati iz pogođenog skloništa, među njih je pala druga granata od koje je poginulo desetak civila, uglavnom žena i djece, opisala je svjedokinja.
Nakon granatiranja pripadnici HVO su ušli u selo i prebacili ranjene u Paloč i Bugojno gdje im je, prema riječima svjedokinje, pružena medicinska pomoć. Nakon dva ili tri dana su se vratili, ali su ubrzo potom snage HVO zapalile gornji dio sela Duše. "Gorjele su kuće, štale pune sijena, i krave su izgorjele", opisala je svjedokinja.
Zarobljeni muškarci iz Duše su zatočeni i nakon približno dva tjedna, razmijenjeni. Svjedokinja je opisala da je dio žitelja gornjeg dijela sela, koje je potpuno izgorjelo, prebačen u Gornji Vakuf gdje im je osiguran smještaj.
Unakrsno ispitivanje svjedokinje BY većim dijelom odvijalo se na zatvorenoj raspravi. U dijelu dostupnom javnosti optuženi Slobodan Praljak nastojao je osporiti tvrdnju svjedokinje da su podrum u kojem se skrivala granatirale snage HVO iz tenka kojeg je vidjela na obroncima susjednog brda. "Tog jutra su tamo bila dva tenka, da li su ispalili granatu iz njih ili ne, ne mogu znati, ali bili su tamo prije nego što je počelo granatiranje", odgovorila je svedokinja BY.


Post je objavljen 28.10.2006. u 23:00 sati.