Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

3 finalista natječaja VBZ-a i Večernjeg lista




Dobitnik nagrade VBZ-a i Večernjeg lista koja iznosi 100.000 kuna bit će jedan od ovih rukopisa: “Vertigo”, “Nesanica” ili “Pravi se da ovo nisi vidio (priručnik za turizam, lov u mutnom i traganje za snovima”. Žiri je u najuži izbor uvrstio rukopise koji su potpisani šiframa Entre nous, Nesanica i Specimen. Objava prvonagrađenika za najizdašniju književnu nagradu na ovim prostorima bit će 7. studenoga u 14 sati na štandu VBZ-a na Interliberu. Dodjela nagrade, koja dobitniku omogućava i veliku nakladu (roman će se prodavati na kioscima uz Večernji list), najavljena je za 8. studenoga na Interliberu.

Članovi žirija iščitali su stotinu i četiri rukopisa, a predsjednik žirija Miljenko Jergović veli da je ove godine na natječaj pristiglo neusporedivo manje ratnih romana nego ikada prije. Uočljiv je, tvrdi Jergović, trend povratka u nešto dalju prošlost, u osamdesete godine prošlog stoljeća koje autori prikazuju kao neku vrstu belle epoque – zlatno i bezbrižno doba općih socijalističkih djetinjstava.

Relativno su česti bili i romani na “suvremene teme”, priče iz urbane svakodnevice u kojima su luzeri najčešći protagonisti. U tim rukopisima uočljivi su i utjecaji nekih suvremenih domaćih i stranih susjedskih pisaca, te nešto manje britanskih i američkih autora novije generacije – veli Jergović. Ocjenjuje da je žanrovskih romana manje nego prije, što može značiti da su pisci SF-a i fantasyja kakvih je podosta među Južnim Slavenima pomalo izgubili volju za sudjelovanje budući da nijedan takav rukopis dosad nije bio nagrađen.
U žiriju uz Jergovića sudjelovali su i Julijana Matanović, Strahimir Primorac, Ervin Jahić, Zoran Ferić, Ivica Ivanišević i Nenad Rizvanović.

Autor : Denis Derk, Izvor : Večernji list




Post je objavljen 28.10.2006. u 15:22 sati.