Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

"Čekali Srbe, došao HVO"

Stanovništvo većinski muslimanskog sela Uzričje u siječnju 1993. očekivalo je napad srpskih snaga, na šta su ih upozoravali i njihovi susjedi, Hrvati, ali, umjesto Srba, međutim, selo su 13. siječnja napale snage HVO. Tvrdi to svjedokinja tužiteljstva u procesu protiv šestorice bivših čelnika HZ Herceg - Bosne, Zijada Kurbegović iz Uzričja...


Tužiteljstvo u postupku protiv šestorice vojnih i političkih čelnika Hrvatske zajednice Herceg Bosne nastavilo je izvoditi dokaze koji bi prema njihovu mišljenju, trebali potvrditi njihovu tezu o postojanju zločina počinjenih od strane HVO-a na području općine Uskoplje u siječnju 1993. Na svjedočenja prethodnih dana, nadovezan je i iskaz Zijade Kurbegović iz sela Uzričja, koja je opisala događaje uoči i tijekom, kako je rekla, "napada snaga HVO" na grad i selo u kojem je živjela s mužem i dvoje djece.
Odnosi između muslimanskog i hrvatskog stanovništva na ovom području bili su harmonični sve do studenog 1992. godine, rekla je svjedokinja opisujući kako je tada došlo do prvih okršaja u Uskoplju za koje je čula (op.a.) da su bili posljedica napada HVO. Kada su "hrvatske žene s djecom počele napuštati selo", stanovništvo ovog, većinski muslimanskog mjesta, počelo se pripremati za mogući napad ali - kako su tada vjerovali i kako su im rekli susjedi Hrvati - od strane srpske vojske.
Granatiranje Uzričja počelo je 13. siječnja 1993. godine i svjedokinja se sa obitelji sklonila u jednu od pripremljenih zemunica. Tu su proveli "devet dana i devet noći", rekla je Zijada Kurbegović opisujući kako su ih nakon toga hrvatski vojnici istjerali iz skloništa i odveli u dvije kuće u selu gdje su ostali zatočeni sve do ožujka ili travnja 1993. godine.
Obrana Brune Stojića je u unakrsnom ispitivanju od svjedokinje tražila da objasni zbog čega i ona sa obitelji nije napustila selo nakon što je "odlazak hrvatskih žena" ukazivao na, kako je sama opisala, moguću opasnost. Zijada Kurbegović je ponovila da tada "nitko nije vjerovao" da bi se išta tako strašno moglo dogoditi, te da se smatralo da nije neophodno napuštati selo.
Za obranu, ali i predsjedavajućeg suca Antonettija ovaj odgovor nije bio zadovoljavajući pa je uslijedila serija pitanja o tome kako je odlučeno da se selo ne napušta, tko je donio tu odluku i što je svjedokinja u svezi s tim razgovarala sa svojim mužem. "Naravno da je bilo razgovora o tome ali kuda da idemo, kamo?", odgovorila je svjedokinja.
Kako je obrana nastavila sa ovom linijom ispitivanja, reagirao je sudac Arpad Prandler, ocjenjujući da inzistiranje na ovom pitanju može djelovati kao "optuživanje svjedokinje što nije pobjegla nego je ostala u selu". Mađarski sudac ukazao je da bi svrha svjedočenja Zijade Kurbegović trebalo da bude utvrđivanje činjenica o događajima u Uzričju.


Post je objavljen 28.10.2006. u 00:15 sati.