Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Zidovi

Image Hosted by ImageShack.us

I tako je friško osvjedočeni prijatelj Hrvatske, američki predsjednik George Bush Jr. odlučio sagraditi - zid. Sitnicu jednu od – tisućinjak kilometara. Ali ne, kako ste i ako ste mislili, da ogradi svoje vesele krave na ranču u Texasu, već da odvoji državu od države. Dakle, kompletan SAD od kompletnog, barem se nadam - Meksika (ovime izraz ´Ograđujem se´ poprima sasvim novi smisao).
Pa šta je to-prava sitnica, sad će reći pravi američki patrioti - ako su mogli Kinezi može i Amerika. Kinezi su gradili tisuće godina, a ovi će graditi tisuće kilometara. Uostalom, treba nekako zaustaviti te ´barbarske horde podivljalih Meksikanaca´ koji u potrazi za bilo kakvim poslom i boljim sutra, ugrožavaju američku ekonomiju i ´american way of living´.
Stavimo na stranu što upravo ti ´podivljali Meksikanci´ svojim jeftinim radom ostatku bijele Amerike i omogućavaju ´american way of living´, i što će da apsurd bude veći - najvjerojatnije upravo ti isti ´podivljali Meksikanci´ kao najjeftinija radna snaga i graditi taj zid, jer se proud american people libi najtežih i najprljavijih fizičkih poslova.
Ovim potezom Bush u ovom nestabilnom i poludjelom svijetu, za što je velikim dijelom upravo sam kriv, gradi zid mnogo veći od onog kojeg planira, a što je najgore - mislim da je toga u svojoj urođenoj gluposti i svjestan.

Naime, na drugom kraju svijeta, postoji zemlja Izrael. U kojoj vrlo vjerojatno upravo likuju i zadovoljno trljaju ručicama, jer ovim ´megalo-bušev-manskim´ planom i njihova kobajage ´Zaštitna ograda´ prema Palestini dobija konačno odobrenje od najvjernijeg saveznika i protektora – SADa. A uskoro će njihovim stopama i Saudijska Arabija koja je već najavila famoznu ´elektronsku ogradu´ prema Iraku koja će valjda nepoželjne tjerati fotonima i laserskim zrakama, štoli – a zna se tko je najbliskiji zapadni prijatelj Saudijske Arabije i čiji je tata ex-predsjednik ljubio ručice saudijskih šeika. A na trećem poludjelom kraju svijeta Sjeverna se Koreja već odavno preko zida i nišana mjerka sa svojom bratskom Korejom Južnom. Još da Hrvatska izgradi zid prema Sloveniji i Treći Svjetski može početi. Samo se još nas čeka.
Najkraće rečeno – opet je počelo bunkeriranje na globalnoj razini. Pojava koja je trebala biti zaboravljena skupa sa Hladnim ratom. Pojava koja pokazuje krajnju nemoć i nesposobnost nalaženja rješenja dijalogom, pojava koja pokazuje potpun poraz civilizacije na račun divljaštva.
U srednjem vijeku ovakve su pojave bile normalna stvar. Totalno ćaknuti feudalac bi se sa stokom i kmetovima, sijenom i ušećerenim jabukama, šljivovicom i djevama bajnim, zatvorio u dvorac, ušančio iza bedema, digao most i u sjajnom oklopu čekao neprijatelja. Njegov prvi susjed, još znan i kao Doslovno Šugavi Neprijatelj Sa Susjednog Brda – bi učinio isto. I svi su živjeli iza zidova, nemirno i u strahu jedni od drugih u vijeke vjekova amen najčešće umirući u neznanju, praznovjerju i najstrašnijoj agoniji. Pokošeni, ne kao što bi pomislili buzdovanom - već kugom vulgaris, jer se brate nisu prali.
Ali to je bio srednji vijek i nekako se naivno ponadasmo da ga ušavši u 21.stoljeće ostavismo za sobom. No nažalost, to je mračno doba samo dobilo veće dimenzije. Dvorci su postali države, bedemi-granice, buzdovani-bojeve glave, glupi feudalci-glupi predsjednici. Nakon pada Željezne zavjese svijet se ujedinjen na ruševinama sramnog Berlinskog zida poveselio da su zauvijek pali i neki zidovi u ljudskim glavama i da se neke greške ljudske povijesti i uopće povijesti čovječanstva - neće ponoviti. Ali izgleda da je ljudima suđeno baš to – vječno ponavljanje istih grešaka.

George Bush Jr, ozbiljan pretendent za poziciju najgoreg američkog predsjednika (Truman je bacio Bombu, ali ovaj pokazuje namjeru da ga i u tome nadmaši) gazi sve ono što su njegovi prethodnici uspjeli postići – kakav-takav osjećaj sigurnosti u svijetu. Eh da, u svijetu I – svemiru (bože, ovo zvuči kao vic, ali ti si svjedok da nije).
A ti se Hrvatska s Bushom ljubi i pozivaj ga u goste. Ni ne zaslužuješ bolje.

Post je objavljen 27.10.2006. u 20:09 sati.