Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Krizantema (lat. Chrysantemum)

Krizanteme potječu iz Kine, gdje su jako cijenjene i smatraju se simbolom dugog života.
U Japanu ona je nacionalni cvijet pa se tako povodom Dana krizantema Chrysanthemum Day koji se slavi 9. rujna svake godine održavaju specijalna izložba i festival krizantema.
Kod nas to je cvijet koji najčešće povodom Dana mrtvih ili Svih svetih nosimo na posljednja prebivališta naših najmilijim koji nažalost više nisu s nama. Okite se tada grobovi buketima ili polegnutim aranžmanima, a u posljednje vrijeme sve češće se stavljaju i lončanice koje nalikuju loptama s bezbroj cvjetića.

Za uzgajanje lijepih primjeraka velikocvjetnih lopti "Shoesmit" potrebno je mnogo znanja i umjeća. Od ranog proljeće uzgajivači strepe kakva će biti godina i hoće li vremenski uvjeti biti povoljni da cvjetovi njihovih ljubimica budu najljepši baš krajem listopada.
O tome se podaci mogu naći u stručnoj literaturi, a i uzgajivači međusobno razmjenjuju iskustva pa ću ja ovdje napisati tek koju riječ o onim krizantemamam koje bez velikih muka možete uzgajati na gradicama u vrtu ili ih kao lončanice Multi flora i Garden Mums imati na terasi i balkonu kako bi svojim cvjetovima i bojama krasile ove jesenske dane.
Krizantema ima preko 7000 različitih vrsta, a sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća botaničari su imenovali i novi rod Dendrathema indicum u koji su svrstali oko četrdesetak vrsta krizantema trajnica koje se najčešće uzgajaju na otvorenom.

Osnovna podjela krizantema je na:
- ranocvatuće koje počinju cvjetati sredinom ljeta
- kasnocvatuće koje cvatu u jesen

Po veličini i vrsti cvijeta koji je zapravo cvat s mnogo sitnih cvjetova dijele se na:
- jednostavne glavice
- anemonaste glavice
- polupune glavice
- pune glavice koje se dalje dijele na:
- pompon glavice
- loptaste glavice
- kovrčasto loptaste glavice
- poluloptaste glavice
- "baletna" glavica
- "kišobranasta" glavica
- zrakasta glavica
- "japanska" glavica

Krizanteme se sade na sunčanom položaju na razmaku od 30 - 50 centimetara i to tako da ćete posaditi zakorijenjenu reznicu ili mladicu koja je iznikla pored matične biljke. To je najbolje učiniti sredinom travnja. Pored visokih vrsta potrebno je odmah zabosti štap koji će joj kasnije služiti kao oslonac da bi stabljika bila ravna.
Kada se mlada biljka zakorijeni i potjera izboj dug oko 20 centimetara potrebno je otkinuti mekani vrh kako bi se postigao što ljepši grmolik rast.

Tokom ljeta potrebno ih je redovito zalijevati, a bilo bi najbolje da se oko biljke stavi malč kako bi se održavala stalna vlažnost.

U kasnu jesen kad biljke ocvatu i temperature počnu padati odrežite biljke na duljinu od 15 centimetara pa ih pokrijte slamom ili lišćem kako bi bez problema preživjele i jako niske temperature.

Više o povijesti i značenju krizantema možete saznati ovdje



Post je objavljen 27.10.2006. u 19:14 sati.