Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/venorsh

Marketing

Anubis

Krajnje je vrijeme za jos jedan informativni post *tee-hee*






Anubis (Anpu,Inpew, Yinepu) Khent Sehet, "Governor of the Hall of the god;" "Tep-Tu-f," , "he who is upon his hill", 'He Who Counts the Hearts'

Rodila ga je Nepthys, a postoje dvojbe oko toga tko mu je otac. Naime, neki tvrde da je to Oziris, a neki da je Seth .
Zapravo, on je sin Nepthys i Setha, odgojila ga je Izida zbog straha da bi ga seth mogao ubiti,
a poslije je postao prijatelj i pratioc Ozirisa.
Njegova životinja je šakal (egypt:sab) (oni su obično tada lutali po grobnicama) , a boja crna (kao boja plodnosti-smrt-ponovno rođenje).
Štovanje Anubisa je jako staro i Anubisov kult stariji je od kulta Ozirisa.
U Knjizi mrtvih opisuje se Anubisova važna uloga suđenja i balzamiranja Ozirisovog tijela kojeg je umotao u platno kojeg su istkale Izida i Nepthys.
Anubis je zapravo izmislio proces mumifikacije.



Anubisova dužnost je otvaranje putova i vođenje duša kroz podzemlje do Ozirisovog kraljevstva. Tu duđnost dijeli još jedan jackal-god Ap-uat. Smatralo se da je to samo drugo ime za Anubisa, ali dokazano je da nije. Naime, Anubis otvara sjeverne putove i utjelovljenje je ljetnog solsticija, dok Ap-uat otvara južne i predstavlja zimski solsticij.
Anubis također ''budi'' duše mrtvih i obavlja ritual mumifikacije. (svecenici hostaju anubisa kad rade ritual otvaranja usta i pracenja duse).
Anubis je nadzirao suđenje duše i pazio da vaga bude ujednačena-tada bi štitio dušu od ralja Ammut. U suprotnom bi joj dao zadatak da izvrši konačnu smrt.



On čuva, mumije i njihova vječna prebilvališta.



Anubis bi zapravo trebao biti zadnji od Velikih bogova Heliopolisa, ali njegovo (zasluženo) mjesto obično zauzima Horus vjerojatno zbog toga što svečenstvo nije moglo naći mjesta da ‘’ugura’’ starog boga smrti među Velike, pa su ga zamijenili jednim aspektom Horusa. Desno Raovo oko je Anubisov (i Horusov) simbol.



Post je objavljen 27.10.2006. u 13:02 sati.