Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/2tref

Marketing

Obala teče



Izmislio je jednu malu igru koja bi ga uvijek smirila i odagnala mu sve ostale misli iz glave. Stajao bi ispred prozora i promatrao rijeku. Nakon par minuta koncentracije, uspio se uvjeriti da rijeka stoji, a da pored nje teče obala, krošnje i njegova kuća. Prizvao bi u noge osjećaj vožnje pokretnim stepenicama i tada bi ustinu klizio uz rijeku.

Studeni je počeo, i preko noći već je pao prvi snijeg. Znao je da će njegovi tragovi biti prvi koje će otkriti svjetlo dana. Maskirna odora koju je odjenuo još je imala miris svježeg pranja.

Voda je ključala. Miris kave ispunio je kuhinju kad je umješao četiri žličice, i na stol postavio dvije šalice. Bio je siguran da će se ona probuditi za pet minuta. Čim se kava slegnula osjetio ju je kako ga promatra.

- Dobro jutro – pozdravi je okrenut leđima.
- Dugo nisi mogao zaspati – odgovori ona.
- Nisam ni spavao.
- Kamo vas šalju?
- Rekao sam ti već. Bolje je da ne znaš.
- Kako se rastajemo? Bez pozdrava ili...

Nije joj odgovorio, a ona više nije pitala. Sjeli su i u tišini popili kavu. Nabujala rijeka šumila je dok je pored nje tekla obala.
Otpije posljednji srk i šalicu odloži u sudoper. Popravi opasač, malo ga zategne, i dohvati maskirnu jaknu sa vješalice. Ona ga je cijelo vrijeme promatrala i čekala.

Okrene se prema njoj. Gledao ju je neko vrijeme, a ona je buljila u šalicu. Srce joj je lupalo, a on osjeti kako se zemlja kreće.

Priđe, malo joj podigne bradu i poljubi je u čelo. Približi usne njenom uhu i nešto šapne. Zatim se okrene, dohvati automat sa stolića u hodniku i zatvori vrata iza sebe.
Nije čuo kad je rekla zbogom.

Dok je stajao pod nadstrešnicom, upije miris ledene noći koliko god su mu pluća dopuštala. Bio je jedan od prvih ljudi koji je te godine vidio snijeg. Na pamet mu padnu stihovi pjesme za koju se ne sjeća kad ju je čuo.

Vani je hladno, vani je tama,
Budi hrabra kad ostaneš sama.


Nasmješi se. Uvijek je bio patetičan pred zoru. Popravi beretku, a snijeg zaškripi pod njegovim cokulama. Bio je suh kao i nada da će se vratiti.

U daljini, nebo se bljeskalo iznad Vukovara.

Post je objavljen 26.10.2006. u 11:53 sati.