Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: John King - 'Zatvorski dom' (Celeber, 2006.)

John King - 'Zatvorski dom'
roman
izd. Celeber
meki uvez;
16x23 cm;
245 str.
prijevod s engleskoga jezika: Nebojša Buđanovac
dizajn naslovnice: Zlatka Salopek

Riječ izdavača


John King
Odrastao je u okolici zapadnog Londona. Prije početka uspješne spisateljske karijere bavio se najrazličitijim poslovima. Nakon što je napustio školu, desetak godina okupirali su ga alkohol, nogomet i glazba. Svoje kasne dvadesete proveo je putujući svijetom, a najviše se zadržao u Aziji i Australiji. 'Zatvorski dom' (Celeber, 2006.) je njegov šesti roman, nakon romana 'Tvornica nogometa' (Celeber, 2003.), 'Headhunters', 'England Away', 'Panker' (Celeber, 2002.) i 'White Trash'. Pisao je i kratke priče za nekoliko antologija, a 'The Beasts Of Marseilles' je prikazana kao kazališna video adaptacija s Tam Dean Burnom.
'Tvornica nogometa' rasprodana je širom svijeta, a po njoj je snimljen i istoimeni film. Uređuje vlastiti časopis Verbal, piše članke za New Statesman, a jedan je od osnivača kluba The Flag. Trenutno piše svoj sedmi roman 'Skinheads' , dok s bendom The Ruts radi na LP-ju temeljenom na romanu 'Zatvorski dom'. Ljubitelj je piva, curryja, glasne glazbe, putovanja i nogometa, a na njegovo književno stvaralaštvo utjecali su The Clash, The Sex Pistols, The Ruts, David Bowie, George Orwell, Alan Sillitoe, Charles Bukowski, Jack Kerouac i Jack London. Živi u Londonu.

O romanu 'Zatvorski dom':
Jimmy je stigao na životnu prekretnicu. Nakon mnogo mjeseci lutanja i opijanja diljem zemlje, našao se na samom rubu carstva, zatvoren u Sedam kula, zloglasnu zatvoru na vrhu brda s pogledom u ponor. Jimmy je oduvijek bio autsajder, ali sada je pravi tuđinac koji ne razumije ni jezik ni običaje drugih zatvorenika. Zna samo da se njihovi zločini kreću od krađe po trgovinama i ovisnosti o drogama, pa do umorstava i silovanja. No kakav je zločin zapravo počinio Jimmy? I koja to mračna tajna prati svaki njegov pokret?
Zatvor Sedam kula je drugo ime za pakao – mjesto na kojem su prljavština, bijeda i strah endemične pojave, a mašta je jedini način bijega. Likovi koje Jimmy tamo upoznaje dovode ga do ruba mentalna zdravlja – šutljivi Papa odjeven u pidžamu, sa svojom iglom za pletenje, veseli ubojica i sadist nadimka Mesar, nježni Franco i okrutni Homer, te gluhonijemi Dumb Dumb koji od šibica gradi bolji svijet. Dok se užas i paranoja zatvorskog života isprepliću s Jimmyjevim sjećanjima na njegovo djetinjstvo i putovanja – stvarna i izmaštana – u Zatvorskom domu blijede granice između nevinosti i krivnje, zločina i kazne, stvarnosti i mašte. Ovaj sirov, nasilan i snažan roman govori o ljudskom nagonu i želji za preživljavanjem, kao i sposobnosti počinjenja zla, a u isto vrijeme je i potresno svjedočanstvo o ljudskom duhu i snazi da čovjek, protiv svih izgleda, zadrži nadu i ljubav prema životu.



Pratitelji moga recenzentskog truda pamte da sam svojedobno napisao kritike oba dosadašnja romana Johna Kinga prevedena na hrvaštinu, pa vam tako ne gine skorašnje podsjećanje na ta dva tekstuljka :-))



Post je objavljen 26.10.2006. u 12:15 sati.