Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Suci s dozvolama za ubijanje

Jutarnji list: Osječki istražni sudac Mario Kovač, koji je Branimira Glavaša rano jutros pustio na slobodu i proglasio se mjesno nenadležnim za postupanje, poznat je po skandaloznoj odluci kojom je 1997. na Freda Marguša, jednog od glavnih osječkih egzekutora srpskih civila, primijenio Zakon o oprostu.

Marguševo oslobađanje Kovač je tada obrazložio zaključkom da je “Marguš civile pobio za vrijeme najjačih napada na Osijek i istočnu Hrvatsku, nakon pada Vukovara, te u vrijeme najžešćih borbi za Laslovo”.


Moja prva reakcija kad sam pročitao taj tekst bila je „Zar taj još uvijek smije suditi?“ Sudac koji ubojicu civila, dakle ratnog zločinca, abolira zakonom o oprostu nema što raditi u sudstvu. No ne samo da je Mario Kovač sudac, nego da paradoks bude veći, ove godine ponovo je pokrenut posatupak protiv Freda Marguša i Tomislava Dilberta, o čemu izvještava i Centar za mir s čijih stranica možete skinuti i sažetak dosadašnjeg postupka, u kojemu je sudac upravo Mario Kovač.

Zanimljivo je da je obrana optuženih zatražila izuzeće Maria Kovača koji ih je 1997. oslobodio, ali čini se da je to samo iz formalnih razloga kako se kasnije ne bi mogla osporiti eventualna oslobađajuća presuda, jer je predsjednik županijskog suda u Osijeku glatko odbio zahtjev za izuzećem.

No kad se prisjetim sinoćnje emisije „Otvoreno“ gdje se izvjesni HSP-ovac Vlado Jukić cijelo vrijeme pozivao na pravnu državu, da se na sudstvo ne smije vršiti pritisak, da je za njega nenormalno da se mandatno imunitetno povjerenstvo sastalo samo tri dana nakon izdavanja zahtjeva za pritvorom (a koliko bi gospodine Jukić trebalo čekat? Možda slijedećih 15 godina? Kao imate nekog pametnijeg posla?), te da je za njega pravna država ona država koja ne dovodi u pitanje sudske odluke, onda nije ni čudno da suci kao što su Mario Kovač drmaju hrvatskim pravosuđem.

Pravna država nije ona država u kojoj su sudske odluke neupitne (prisjetimo se samo kako je to bilo u SFRJ), već upravo ona u kojoj je sudac pod konstantnim pritiskom, gdje si sudac ne može dozvolit nerad, krivo tumačenje zakona ili kakav pokušaj pogodovanje nekoj od strana u postupku jer bi time direktno ugrozio svoj ugled i svoje mjesto.

Toga u ovoj državi nema. Suci su ovdje jedna povlaštena kasta nedodirljivih koji praktički imaju dozvolu za ubijanje kroz mogućnost aboliranja ubojica. Tzv. ubojstvo iz druge ruke.

Post je objavljen 25.10.2006. u 10:22 sati.