Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

HOROR LEGENDE#3

BILL PAXTON
Photobucket - Video and Image Hosting

PRAVO IME: William Paxton
ROĐEN: 17. svibnja, 1955 godine
MJESTO: Fort Worth, Texas, SAD
NADIMAK: Wild Bill (zbog ludog smisla za humor i zbijanja šala sa prijateljima)
PRVA ULOGA: u filmu "Crazy Mama" (1975)
PRVI HIT: Terminator (1984)
KULTNI FILM: "Frailty" (2001) i "True Lies" (1994)
NAJPOZNATIJA FILMSKA SCENA: uloga ljigavog prodavača automobila Simona u "Istinitim Lažima" (1994)
NAJPOZNATIJA FILMSKA SMRT: u "Aliens" (1986) kao lajavi vojnik Hudson koji pogiba od Aliena, te kad Predator u "Predatoru 2" (1990) ubije njegov lik Jerry Lamberta u podzemnoj i po mojoj ocjeni najdojmljivija je ona smrt Tate Meiksa u "Frailty" (2001)
NAJPOZNATIJA FILMSKA ULOGA: uz lika Hudsona, prodavača Simona, Jerrya Lamberta, opet meni najdraža jest ona Tate Meiksa
NAGRADE:
- 1992 god. za režiju kratkog filma "Fish Heads" osvojio specijalnu nagradu Melbourne Filmskog Festivala
- 1987 god. osvojio nagradu SATURN za najboljeg sporednog glumca u "Aliens"
- 1988 i 95' god. nominacija za nagradu SATURN opet za najboljeg sporednog glumca (Near Dark i True Lies)
- 1997 god. nominacija za nagradu SATURN za najboljeg glavnog glumca "Twister"
- 1999 god. nominacija za Zlatni Globus za najbolju izvedbu glumca u TV filmu ili nekoj mini seriji (A Bright Shining Lie)
- 2003 god. nominacija za nagradu SATURN za najbolju režiju "Frailty", te nominacija za CFCA nagradu i OFCS nagradu za najviše obečavajućeg redatelja; te osvojena Filmmaker's Showcase nagrada te iste godine a sve za "Frailty"
TRADEMARK: specijalizirao se ili za brbljave šmokljane ili za jake i odlučne obiteljske ljude
TRIVIA: uz Lancea Henriksena jedini glumac čijeg su lika uspijele ubiti tri ikone SF-a :
Terminator, Alien i Predator

Photobucket - Video and Image Hosting Tata Meiks u akciji ubijanja "demona"

Rođen je kao drugo od četvero djece u dobrostojećoj katoličkoj obitelji (kao dječak je bio ministrant). Od svojih tinejđerskih početaka bio je zadivljen filmom, pa kad je sa svojih par prijatelja sakupio 600$ kupio je Super 8-icu i sa njom snimio svoj prvi film ("The Parabel", a trajao je svega 35 minuta).

1973 godina
- odlazi u Los Angeles gdje uz mnogo truda i vraški uporne teksaške tvrdoglavosti i volje uspijeva se ubaciti u tim Rogera Cormana (zadužen za garderobu). Ne prolazi dugo, a Jonathan Demme (isto bio pod Cromanovim okriljem) mu prvi daje malu ulogu u "Crazy Mama" (1975) gdje ima čast glumiti uz već tada veterana Dicka Millera.

1976 godina
- oprašta se od Cormanovog studija i odlazi za New York gdje se usavršava u glumi i to ni manje ni više nego na studiju glume Stelle Adler. Marljivo učeći i upijajući od ostalih glumaca koji su polazili isti taj studij (Robert De Niro, Martin Sheen, Roy Scheider, Benicio Del Toro...) ubrzi počinje ostvarivati sve veće uloge...

Photobucket - Video and Image Hosting kao vođa punkera u "Terminatoru"

80-te su bile godine
- dobivši manju ulogu u "Stripes" (1981), gdje je glumio uz odličnu glumačku postavu (predvođenu Billom Murrayom) te pod redateljskom palicom I. Reitmana biva primjećen od strane Cormanovog redatelja Jamesa Camerona koji mu dodjeljuje malu ali slatku ulogu vođe punkera u "Terminatoru" (1984). Ono što je važno tj. važnije od te uloge je bilo to što se uspio sprijateljiti sa Cameronom te tako postati njegov omiljeni kućni glumac (uz Michaela Biehna i Lance Henriksena) što će se pokazati vrlo korisnim u njihovom sljdećem projektu "Aliens" (1986) (prije toga moram spomenuti njegov prvi redateljski uradak "Fish Heads" iz 82' koji je dobio odlične kritike i pregršt nagrada, te ulogu u "Weird Science" (1984) gdje lijepo odglumio Cheta Donollya).

Cameron je dopustio Paxtonu da se maksimalno uživi u ulogu brbljivog vojnika Hudsona (najdraži lik u filmu...sorry Ripley) te mu dopustio da do kraja iskaže svoj talent glumca velikog kalibra. Jednostavno je bilo predivno gledati te mimičke bravure i izvedbe u svakoj sceni gdje se njegov lik pojavljuje (drugim riječim svima je pokrao scene), te je sam Cameron dopustivši i ne uskrativši njegov verbali izričaj pokazao kakv je redatelj i da se na oboje njih itekako treba računati.
1987 god. opet se iskazuje perfektnom glumom sadističkog vampira alkosa Severena u "Near Dark" Kathryn Bigelow (još jednom lijepom uratku u 80-tima).

90-te
- odmah početkom novog desetljeća započeo je u "Predatoru 2" gdje se je opet lijepo uklopio u odličnu glumačku postavu (tko može zaboraviti hrabri okršaj njegovog lika Jerry Lamberta sa Predatorom u podzemnoj željeznici). 1992 god. ima svoju prvu ozbiljnu ulogu, koja mu je je sigurno jedna od dragulja u kruni karijere, sa kojom je oduševio kako kritiku tako i pubilku (One False Move).
1994 mu donosi po meni možda i najbolju epizodnu ulogu u akcionim filmovima ikad (ovo se odnosi na neozbiljne akcijske spektakle) onu ljigavog prodavača rabljenih automobila Simona. Pošto je film već bio par puta na TV-u neću baš puno o toj ulozi, dovoljno je reći - fenomenalna izvedba (izgleda da dvojac Cameron-Paxton odlično funkcionira uvijek).
Tako su se vrata raznih glavnih uloga počele otvarati, te je Paxton bio obasut sa svih strana i kako se može reći krenlo mu je za nevijerovati. Spomenimo samo "Tombstone", "Frank & Jesse", "Twister",
"Titanic"...itd. Iako je glumio u visoko buđetnim sepktaklima (poput "Apollo13" (1995)) nikad nije zaboravio snimiti i niskobuđetne nezavisne filmove (npr. "A Simple Plan" (1998)), pa tako godišnje snimi do dva ili ponekad čak i više filmova.

Uz glumu dao se svojoj prvoj ljubavi režiji i to još kako. Najprije je režirao jezoviti, napeti i gotičko mračni thriller "Frality" (2001) koji je kod nas preveden kao "Anđeli i Demoni", te nakon odličnih kritika opet se dao režiji "The Greatest Game Ever Played" (2005) gdje je progovorio o golfu i to na vrlo otmjen i uravnotežen način (bolji od recimo "The Legend of Bagger Vance" (2000)).
Sada uspiješno glumi u seriji "Big Love", dok ga čeka glavna uloga u Ron Howardovom remaku "Creature from Black Lagoon" (svi se nadamo da će projekt i dalje biti u jeku)...
Oženjen je od 1985 god. za Louise Newbury sa kojom ima dvoje dijece (James r. 1994 i Lydia r. 1997) sa kojim živi u Los Angelesu.

Simon: "- Muškarci žele ovo auto samo radi jedne stvari...pičke."
Photobucket - Video and Image Hosting Simon zavodi Helen Tasker
Simon: "- Ako ne radi mene Helen učini to za svoju zemlju!"
- nagovor na sex bx Simon -

B. Paxton & Lance Henriksen team up:
Living in Darkness (2002) (V)
Near Dark (1987)
Aliens (1986)
Terminator, The (1984)

B. Paxton & Michael Biehn team up:
Tombstone (1993)
Navy Seals (1990)
Aliens (1986)
Terminator, The (1984)
The Lords of Discipline(1983)

B. Paxton & James Cameron team up:
Ghosts of the Abyss (2003)
Titanic (1997)
True Lies (1994)
Aliens (1986)
The Terminator (1984)

i za sam kraj poslastica - scena 'Harry Tasker, Gib & Simon'... True Lies (1994)

Harry: "- Kurvin sine!! Zar si stvarno mislio da nam možeš bježati zauvijek, Carlose?"
Simon: "- Čekaj! Imate krivog momka. Moje je ime Simon. Gledajte, samo me pustite. Nema potrebe da me ubijete. Nisam vam vidio..."

Harry skida svoju ski masku

Simon: "- ...lica. Sranje!! Sranje!!"

Najprije pogne glavu, a onda je podigne sa nadom u očima kad je prepoznao Harrya

Simon: "- To si ti! Hej, da li te još uopće zanima ona Vetta?"
Gib: "- Možeš prekinuti, Carlos! Igra je gotova. Tvoja internacionalna karijera teroriste je itekako predobro dokumentirana."
Simon: "- Ne...ja prodajem aute. To je sve! Niti čak strana auta. Ništa internacionalnog, kunem se. Ja nisam terorista. Sve što kažem je laž...morate mi vjerovati. U stvari sam kompletna kukavica. Ako ikada ugledam pištolj, ja ću se..."

Harry uzme pištolj i repetira ga ispred prestravljenog Simonovog lica

Simon: "-...onesvijestiti. Ahhh!!! Nemoj me ubiti. Nisam špijun. Ja sam ništa. Ja sam bijeda. Moram lagati ženama da bih ih poševio. A ne ševim puno. Imam stvarno mali kurac, jadan je." (pogleda dolje)
"- Bože... bi li špijun sam sebe popišao..."
Harry: "- Gubi se!!"


Post je objavljen 25.10.2006. u 05:00 sati.