Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Sanaderova pepelompoglavi medijska politika

Maletića, kao vlasnika izdavačke kuće Golden marketing, ponajviše zanima privatizacija Hrvatske tiskare (photo by Nacional)


Premijer Ivo Sanader je smjenivši Smiljanku Škugor-Hrnčević s mjesta direktorice Hine krenuo vaditi medijsko kestenje iz vatre koju je sam zapalio. Smiljanka Škugor-Hrnčević do trenutka smjene imala je najsnažniju podršku upravo iz HDZ-a. Glasnogovornik Vlade Ratko Maček započeo je novinarsku karijeru 1991. u Hini tako da ga sa Smiljankom Škugor-Hrnčević veže dugotrajnije prijateljstvo. Maček se posebno brine o HDZ-ovim medijskim kadrovima iz Hine. Prema informacijama iz Banskih dvora Vladin glasnogovornik često brifira i glavnog urednika Privrednog vjesnika Darka Bukovića, također dugogodišnjeg Hininog novinara.
Poznato je da je nesuđena direktorica Hine posebno bila navezana na visokopozicioniranog HDZ-ovca Miomira Žužula. Svi se sjećaju Žužulove intervencije u jedan Hinin kritički izvještaj iz Bruxellessa. Žužulu je intervenciju omogućila Simljanka Škugor-Hrnčević.

Sad najednom iz Sanaderovog tabora diskretno poručuju da je Smiljanka kadar Ivića Pašalića, pa je time prirodno nepoželjna HDZ-u.

Jednako prozirnu igru Sanader igra preko ostavke svog kućnog prijatelja Franje Maletića. Direktor Vjesnika koji je smijenio Krešimira Fijačka i bez javnog natječaja (protuzakonito) postavio za glavnu urednicu HDZ-u potpuno predanu Andreu Latinović, prošle godine tu istu potrošenu glavnu urednicu smjenjuje svojim kadrom iz Večernjeg lista, Darkom Đuretkom. E sad Sanaderov direktor daje ostavku jer da je njegov glavni urednik (postavljen, kao i prethodnica, nezakonito - bez javnog natječaja) autor imena na listi 20-ak otkaza koje je Uprava namjeravala podijeliti, a da okolo priča kako je listu sastavila Uprava. Maletić je smijenio Andreju Latinović nakon što sam ja u pismu Saboru, Vladi, Uredu Predsjednika, istu optužio za mobbing za račun Tomislava Karamarka šefa POA-e. Andreja Latinović je ostavila dosta dokaza za sobom, pa je Sanader procijenio da je napravila više štete nego koristi. Iste optužbe protiv nje iznio sam Maletićevom pomoćniku dr. Goranu Popoviću, koji sada napada Đuretka stavivši se na stranu Sindikata novinara. Popović je stvarno bio nadređen i Andreji Latinović i Darku Đuretku. Popović u ime Uprabe sjedi svakodnevno na uredničkim kolegijima, sugerira, predlaže daje u zadatak. Popović diktira uređivanje novina. O tome mogu posvjedočiti mnogi, pa i predsjednica HND-ove podružnice u Vjesniku Sanja Kapetanić.

Moje pritužbe protiv Andreje Latinović rezultirale su njenom smjenom, Đuretkovim unapređenjem i mojim otkazom. Uprava je Đuretku diktirala kako će formirati urednički tim i naložila mu da na uredničko mjesto zaposli nećaka Vladimira Šeksa, osječkog novinara Bojana Divjaka, koji se svojedobno nalazio na Glavaševoj Inicijativnoj listi za Slavoniju i Baranju. Stvarno bi bilo neprilično da je Divjak ostao u Osijeku i da podržava Glavaša u borbi protiv svog ujaka.

Vjesnikovi novinari su u zadnje vrijeme bili izvrgnuti cenzuri kakva se ne pamti od vremena Nenada Ivankovića. U svemu tome prste ima najviše uprava. E, da skine odgovornost sa sebe povodom propale akcije brzometnog otpuštanja dvadesetak zaposlenih, predsjednik Uprave Franjo Maletić otkriva poslovne tajen pa izjavljuje da je Vjesnikova tiraža 5.700 primjeraka da je Vlada samo ove godines Vjesnikom ostvarila 29 milijuna kuna gubitka. za što da je odgovoran Darko Đuretek. Taj Đuretek po Sanaderovim ljudima Maletiću i Popoviću kao da je pao s Marsa. Osobno ga je u Vjesnik iz Večernjaka doveo Maletić, koji ga je upoznao u Večernjaku jer je tamo jedno vrijeme bio pomoćnik direktora.

Meni se čini da Ivo Sanader krizu koju očekuje produbljivanjem slučaja Glavaš želi prevladati uz što širu podršku medija, pa se odlučio odreći nekih svojih sitnijih medijskih igrača (Škugor-Hrnčević i Đuretek) kako bi se prikazao premijerom osjetljivim na medijske slobode.

UPDATE:

Nadzorni odbor Vjesnika nije prihvatio ostavku Franje Maletića. Maletić sada traži da ostavku Darka Đuretka, a na njegovo mjesto će postaviti Juricu KÖRBLERA.

Juricu prati glas šarmantnog urednika


Post je objavljen 24.10.2006. u 20:51 sati.