Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Španjolci en la Zagabria!

Nisam danas nekako dobro raspoložen, no oni koji me dobro znaju znat će radi koga je to.
No, eto "la lotta se continua !" (fala Bibiju, Luli i Ivoru na podršci) i tako ja htio ne htio sam primoran objaviti ovo što mi je nadobudna Freethinkerica stavila pod nos. Riječ o kome drugo nego o špancima, na kojima dotična nije bila na danima ZFF-a pa mi sad namjerno trlja nos ne bi li ja poludio. Hehehe!!! Se limša!
Naravno da svi okidaju na špance, ali da li je to opravdano... pa da ste (kao štono neki nisu vidjeli prvi Almodovarov film "Pepi, Luci, Bom") po prvi puta vidjeli neki španjolski film vjerojatno bi totalno flipnuli. Eto nove prilike da budete pomodar kozmičkih razmjera i da odete pogledati jednu od najcjenjenijih filmografija svijeta. Jedino je neobična lokacija, a to je KIC, a vjerojatno i plačanje upada. Kako bilo da bilo to je samo jedan dio slagalice ufuravanja u detoxikaciju od filmova sa ZFF-a.


Program:

Srijeda 25. listopada u 19 sati
Tasio
Španjolska, 35 mm, 96 min., 1984. Humorna drama.
Režija i scenarij: Montxo Armendáriz
Direktor fotografije: José Luis Alcaine
Glavne uloge: Patxi Bisquert, Amaia Lasa, Nacho Martínez, José María Asín, Francisco Sagarzazu

Tasio potječe iz malog sela u podnožju planina Urbasa. Zbog obiteljskih problema mora početi raditi već s osam godina. Sa četrnaest je upoznao Paulinu koja će mu postati ženom.
Uskoro će se roditi mala Elisa, pa je Tasio prinuđen sve više raditi; proizvoditi drveni ugljen, loviti ribu i ići u krivolov. Njegovi glavni neprijatelji postaju šumari. Upravo kad je ostvario svoj san i ulovio divljeg vepra, sazna da je Paulina teško bolesna.
To je za Tasia težak udarac, a suseljani inzistiraju da mora promijeniti način života i naći stalno zaposlenje. On to odbija, kao i preseljenje u veliki grad, godinama kasnije kada mu se udaje kćerka Elisa. Tasio se ne može odreći svog načina života, šume i glavnih neprijatelja - šumara...

Film je prikazan na mnoštvu međunarodnih festivala na kojima je i često nagrađivan, između ostalog, FRIPRESCI nagradom u San Sebastianu, u Chicagu, Columbiji itd.


Srijeda 8. studenog u 19 sati
Prolazna stanica
Španjolska, 35 mm, 91 min., 1992. Drama.
Režija: Gracia Querejeta
Scenarij: Elías i Gracia Querejeta
Direktor fotografije: Antonio Pueche
Glavne uloge: Omero Antonutti, Santiago Alonso, Bibí Andersen, Joaquim de Almeida, Luis Crespo
Kao što to čini krajem svakog ljeta, Antonio se popeo na krov svoje kuće kako bi očistio dimnjak. Odatle primjeti kako se renovira susjedna kuća u kojoj je nekada stanovao jedan nacist, a koja je nakon desetljeća napuštenosti i propadanja u susjedstvu postala sinonimom tajanstvenosti. S dolaskom jeseni Antonio će se kroz svoj prozor suočiti s prijevarom, smrću i ljubavlju...

Film je, između ostalih, prikazan na festivalima u Berlinu, Buenos Airesu, Tokiu i Gőteborgu a dobio je posebnu nagradu žirija u Festivala Valladoidu.


Srijeda 15. studenog u 19 sati
Portret žene s muškarcem u pozadini
Španjolska, 35 mm, 102 min., 1996. Komedija.
Režija: Manane Rodríguez
Scenarij: Manane Rodríguez, Xavier Bermúdez, Antonio Larreta
Direktor fotografije: Juan Carlos Gómez
Glavne uloge: Paulina Gálvez, Bruno Squarzia, Myriam Mčziéres, Pedro Miguel, Martínez, Ginés García Millán

Kad tridesetipetogodišnjakija Cristina dođe do zaključka kako je ljubav samo stalna patnja, počne stvarati savršenu zaštitu oko sebe: kao odvjetnica radi posao koji voli i u kome je uspješna, stanuje u lijepoj kući u kojoj je apsolutna gospodarica i ima ljubavnika s kojim se zabavlja odlučna napustiti ga kad će joj to najbolje odgovarati. No, neplanirano, jednog se dana zaljubi, i vrlo se skoro počinju pojavljivati prve pukotine u njenom savršenom oklopu...

Film je prikazan na festivalima Mar del Plata – Argentina, Sao Paolo – Brazil, Valencija – Španjolska, Bogota – Columbia, SAD, Portugal, Ecuador, Chile itd, nagrađen glavnom nagradom na festivalu Peňiscola Castellón.


Srijeda 22. studenog u 19 sati
Znam tko si
Španjolska, 35 mm, 100 min., 2000. Politički triler
Režija: Patricia Ferreira
Scenarij: Inés Paris, Daniela Fejerman, Patricia Ferreira, Enrique Jimenéz, Manuel Gutiérrez Aragon
Direktor fotografije: José Luis Alcaine
Glavne uloge: Miguel Ángel Solá, Ana Fernández, Roberto Enríquez, Ingrid Rubio, Manuel Manquiňa

Kad se Paloma, mlada psihijatrica koja voli svoj posao, zaposli u bolnici u Galiciji, upozna izuzetnog pacijenta. To je poremećeni i zavodljiv Mario, koji pati od čudne bolesti – Korsakovljevog sindroma, koja postane predmetom strastvenog proučavanja mlade doktorice.
Pacijentovo izgubljeno pamćenje krije očito zaboravljenu prošlost koja prijeti razotkrivanjem nekih opasnih činjenica izbrisanih iz sadašnje španjolske povijesti. Zajedno s Mariom, Paloma je uvučena u pustolovinu koja ih oboje vodi u tamnu stranu realnosti.

Film je prikazan na mnoštvu festivala, između ostalih u Berlinu, Montrealu, Riu de Janeiru, Bogoti, Valenciji, Bratislavi, Aleksandriji itd. Uz ostele, dobitnik je nagrada i na festivalima Lérida i Las Palmas.


Srijeda 29. studenog u 19 sati
U nastajanju
Španjolska, 35 mm, 125 min., 2000. Dokumentarno-igrani.
Režija i scenarij: José Luis Guerín
Direktor fotografie: Alex Gaultier
Glavne uloge: Juana Rodríguez, Iván Guzmán, Juan López, Juan Manuel López, Pedro Robles
Radnja filma odvija se u tipičnoj radničkoj četvrti Barcelone ugroženoj planom reforme – novi blokovi kuća su u nastajanju. Dok gradnja napreduje, prikazuje se i svakodnevica u susjedstvu; odnosi između radnika i susjeda, anegdote s gradilišta.
Poput jeke svijeta, razotkriva se činjenica da mutacija prema urbanom krajoliku također znači i mutaciju među ljudima.

Festivali: Havana, Rotterdam, Mar de Plata, Oslo, Karlovy Vary, Lima, Reykjavik, Bogotá, Caracas, Toulouse, San Francisco itd. Nagrade: Goya 2001, San Sebastián, Nantes, Bruxelles, Huelva itd.

... fala još jenput na ovom mojoj stvarno dragoj prijateljici (koju ponekad uzrujam ali zato jer mi je draga) Freee!


Post je objavljen 24.10.2006. u 00:33 sati.