Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

PROVEDBA NACIONALNOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE NA RAZINI VIROVITIČKO PODRAVSKE ŽUPANIJE

Program ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj u skladu je s odrednicama Nacionalne strategije prevencije i ranog otkrivanja raka, koje su sastavni dio cjelokupne strategije razvoja zdravstva 2006.-2011. godine. Program je sukladan Rezoluciji o prevenciji i kontroli karcinoma (WHA 58.22 «Cancer prevention and control»), koju je usvojila Svjetska zdravstvena skupština na svom 58. zasjedanju u Ženevi 2005. godine da bi ukazala na rastući problem karcinoma u svijetu.
Mamografski skrining svake 2-3 godine, uz praćenje osoba s pozitivnim ili suspektnim nalazima, smanjit će mortalitet od raka dojke za jednu trećinu među ženama u dobi 50-69 godina (IARC – Međunarodna agencija za istraživanje raka).

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA
Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u svijetu, u razvijenim zemljama kao i u zemljama u razvoju. U 2000. godini u svijetu je od tog karcinoma, prema procjenama, dijagnosticirano 1.050.000 novih bolesnica, umrlo je više od 370.000 žena, a petogodišnja je prevalencija obuhvatila 3,9 milijuna žena.
Prema podacima za cijelu Hrvatsku i sve županije koje bilježi Registar za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rak dojke najčešće je sijelo raka u žena. U Hrvatskoj su u 2003. godini (Tablica 1.) zabilježene 2.303 nove bolesnice (stopa 100,1/100.000). U odnosu na 1968. godinu to je povećanje od 2,5 puta. Rak dojke je i vodeći uzrok smrti zbog raka u žena, od kojeg je 2004. godine umrlo 825 žena (stopa 35,8/100.000), a 2003. godine 822 žene (Tablica 2.). Usprkos napretku dijagnostike i terapije, to je najčešći pojedinačni uzrok smrti u žena u dobi 35 – 69 godina. I incidencija i mortalitet od raka dojke u Hrvatskoj u neprestanom su porastu.
Svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj trenutačno prijeti rak dojke, a u sljedećim se godinama može očekivati daljnji trend porasta broja oboljelih. Broj oboljelih i umrlih žena od raka dojke raste s dobi, značajnije nakon 45. godine života.
Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće. Upravo stoga je nužno što ranije otkriti bolest. Više od 90% bolesnica s karcinomom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi.
Mamografijom, koja se preporučuje kao metoda za probir, može se otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati.
zzjzvpz
Rizični čimbenici za nastanak raka dojke:
*
genetski: srodnici 1. reda s oboljelom od raka dojke, rana menarha, rana menopauza, kasni prvi porod, izostanak dojenja ili kratko razdoblje dojenja djeteta, trajanje reprodukcijskog perioda i broj menstrualnih ciklusa
*
okolišni: izloženost ionizirajućem zračenju, povećan unos masnoća u prehrani, povećana konzumacija alkohola, pušenje, stres, tjelesna neaktivnost i učestale traume dojke

CILJEVI PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE
1. smanjiti mortalitet od raka dojke za 25% pet godina nakon početka provođenja programa;
2. otkriti rak dojke u početnom (lokaliziranom) stadiju u većem postotku nego danas u odnosu na uznapredovale stadije bolesti i time smanjiti troškove vrlo skupog liječenja uznapredovanog stadija bolesti;
3. poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke.

CILJANA SKUPINA
• žene u dobi 50-69 godina svake druge godine.

TEST ZA PROBIR
• visoko kvalitetna mamografija

Mamografija je rengenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene uključujući i neke koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice.

ORGANIZACIJA PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE
Ciljevi su rane detekcije povećati svjesnost o ranim znakovima i simptomima bolesti, imati visok obuhvat u programima probira (minimalno 70%), te onim pozitivnim nakon probira garantirati adekvatnu dijagnostiku i liječenje. Strategija poboljšanja rane detekcije raka je uključiti zajednicu i informirati opću populaciju o ranoj dijagnostici, te educirati zdravstvene radnike o programu probira.
1. Prije početka programa, a isto tako i kontinuirano nakon toga potrebna je medijska kampanja o prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma dojke.
2. Treba senzibilizirati i po potrebi educirati liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i patronažne sestre za klinički pregled dojki i poticanje žena na odlazak na mamografiju.
3. Pozivi za mamografski probir žena u dobi 50-69 godina šalju se na kućne adrese iz Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko podravske županije temeljem ažuriranih popisa iz HZZO-a i MUP-a. Pozivi se šalju prema rasporedu slobodnih termina jedinice za mamografiju Opće bolnice Virovitica, a termin i sat pregleda naveden je u pozivu. Uz pozivno pismo žene dobivaju kupovnicu za mamografski probir, odgovarajući anketni upitnik, koji trebaju ispuniti, te odgovarajuću edukativnu brošuru o tome što žena treba znati o ranom otkrivanju raka dojke, koju je pripremilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. U vezi s provedbom programa otvorena je linija besplatnog telefona za dodatne informacije, odnosno za pravovremeno javljanje onih osoba koje iz opravdanih razloga ne mogu ili ne moraju doći na pregled u dogovorenom terminu. Žene koje su ušle u program, a zbog nekih drugih razloga mamografiju su već obavile ranije, unatrag 12 mjeseci, ne moraju doći na pregled, ali moraju javiti da su već pregled obavile, kako bi ih računalni program automatski uvrstio u drugi, kasniji termin. U Zavodu za javno zdravstvo Virovitičko podravske županije broj besplatnog telefona je:

0800 / 303 - 033



Nalaz se očitava u roku dva tjedna. Na posebno izrađenom obrascu nalaz se piše u tri primjerka: jedan ostaje radiologu, jedan se dostavlja ženi, a jedan primjerak nalaza dostavlja se Zavodu za javno zdravstvo Virovitičko podravske županije. U slučaju sumnjivog nalaza ženu o tome obavještava radiolog, a već u uputama se navodi centar za daljnju obradu. Daljnja obrada provodi se u suradnji sa izabranim liječnikom obiteljske medicine upućivanjem u centre za dijagnostiku i terapiju. Dokazano je da se 10-15% karcinoma ne otkrije mamografijom. Žena svojim potpisom na upitniku potvrđuje da je o tome informirana. Nakon probira očekuje se oko 4% pozitivnih nalaza.

Praćenje i evaluacija programa
Na razini države praćenje i evaluaciju na osnovi izvješća iz svih županijskih zavoda, pa tako i iz Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko podravske županije, obavlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo iz Zagreba, koji redovito izvještava Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Ravnatelj Zavoda
mr. sc. Miroslav Venus, dr. med.
specijalist epidemiolog

ZZJZ Virovitičko-podravske županije
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Više o raku dojke:link
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hrvatsko senološko društvo
Hrvatski forum protiv raka dojke EUROPA DONNA
Stranice Udruge žena liječenih od bolesti dojke www.rak-dojke.hr
Što je rak dojke?
Samopregled
Klinički pregled,ultrazvuk i mamografija
Pliva-zdravlje:
Rak dojke u Hrvatskoj
Zloćudni tumor dojke
Bolesti dojke
Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi-
Download-2,4Mb:Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Post je objavljen 20.10.2006. u 19:49 sati.