Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Vozačka

Prčkam ja tako neki dan po novčaniku, vrtim neke papiriće, i najednom, nemoguvjerovati, vidim, istekla mi vozačka. Stvar je u tome da sam kratkovidan pa mi vozačku izdaju uvijek na neki rok, nakon toga moram ponovo na pregled vida, onda mi produže, i tako. Ovaj puta sam to posve smetnuo s uma. Već dva tjedna vozim, a ne bih smio. Sad, što ću, nemam kud. Brzo pootkazujem sve obaveze i pravo okulistu, a onda na policiju. Na sreću, sve je proteklo glatko. Istina, morao sam platiti troškove i pristojbe, ali za manje od 5 sati ja sam opet bio s ove strane zakona.
I uopće se nisam izživcirao oko toga. Samo sam se poslije pitao kako to da jedino što se gleda, jedino što je suspektno kad prvi puta vadite vozačku, to je vid. Nosite li naočale, preveliki je rizik za društvo da vam vjeruje naslijepo. Istina, polaže se i nešto kao test inteligencije, ali još nisam čuo da je itko na tom testu propao. Valjda je letvica postavljena toliko nisko da niti oni s negativnim odrazom nemaju teškoća.
A ja si sad mislim, ako se već provjeravamo, možda bi bilo zgodno da se tu i tamo provjere i oni koji sve vide jasno. Ne samo zato što će se i njima vid s vremenom pokvariti. Nego, onako. Kako mi znamo kojim će životnim stazama nakon 10 ili 15 godina kročiti netko tko danas vidi za 5?
Što je npr. s onima koji s vremenom ispale na živce? Jel se njih nekako provjerava? Što je s redovitim i dopisnim članovima raznih zločinačkih organizacija? Tko provjerava one među nama koji od dodatne opreme u autima najviše cijene kalašnjikov - s njim se najlakše nađe parking i još lakše se reguliraju odnosi s drugim sudionicima u prometu. Što je s predsjednicima ogranaka klubova neizlječivih alkoholičara? Jel se oni periodično pregledavaju? Pa kod nas da ste Boris Jeljcin, nemate problem s vozačkom.
Ili npr geniji i vizionari, duhovna braća Saparmurata Nijazova. Pa meni je čisti horor kad zamislim kako mi ususret na poluautocesti ZG-RI juri takav jedan usred nadahnuća. Možda bi i neke profesije trebalo držati na oku: veletrgovce poput Zagorca, lobiste kao što je Žužul, nogometne pregaoce kakvi su Sinovčić, Mamić i Štimac. To su teška zanimanja, čovjek se vremenom potroši, živci se izraubaju i zato opreza nikad dosta.
Konačno, ne bi trebalo zaboraviti i one koji su jednostavno munjeni sami po sebi; kao Joško Joras ili i više.
Ipak, nema beda, neovisno o tome u koju od gornjih skupina spadate. Prilično je vjerojatno da će vam prije oduzeti počasni doktorat, nego vozačku.
Jedino vi koji nosite naočale, upamtite dobro: vaša je vozačka uvjetna i privremena. Vas je Zakon o sigurnosti prometa prepoznao. Propis je propis i, kako bi rekao profesor Vadovec, reda mora biti.

Post je objavljen 20.10.2006. u 16:55 sati.