Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Kozmetika petkom

Ovaj tekst je nastao jucer, a objavljen je danas zahvaljujuci naprednim tehnickim mogucnostima bloga.hr Dok vi ovo citate, ja iza sebe imam vec naporan radni dan u Bonnu u kojem cu biti nekoliko dana, a nakon toga radno nekoliko dana u Berlinu. Citati cu vas polako, ali necu nista sama producirati, to ostavljam ipak za neka mirnija vremena.

Kao sto smo najavili prosli petak, nastavak teksta od proslog puta:

Seboreja - poremecaj u radu zlijezda lojnica, aktivnost im je pojacana, dolazi do hiperproizvodnje loja, pogotovo na vlasistu, licu, prsima, koznim pregibima. Ako uz to dodje do upale, onda je to seboreicni dermatitis. Kao i kod psorijaze i rosacee, bolest se moze povuci, pa se nakon nekog vremena pojaviti opet i to s intenzivnijom reakcijom nego zadnji put. Laicki se prepoznaje po prhuti (masnoj ili suhoj) ispod koje je iritirana, crvena koza. Ponekad se ova bolest pogresno dijagnosticira kao psorijaza ili neka gljivicna infekcija. Ova bolest cesce nastaje kod muskaraca. Kao neki od uzrocnika navode se hormonalni poremecaji, poremecaji probavnog sistema, losa prehrana. Dodatno stanje pogorsava stres kao i sezonske promjene temperature. Stanje se ne moze izlijeciti ali se moze zalijeciti – promijenom nacina zivota, prehrane i uspotrebnom izricito blage kozmetike. Kod vlasista se koriste proizvodi sa keratolickim sastojcima koji poticu ljustenje koze, te sredstva protiv gljivica. Kod jakih upala – kortikosteroidi pod kontrolom dermatovenerologa.

Odlicna domaca stranica na temu i
strana kao i ova.
Za one koji se pitaju kako izgleda seboreja, sigurno ste vidjeli ljude ciji je ovratnik kaputa usi nos i obrve brasnjast. Osim sto cete izbjegavati stres, zacinjenu hranu i alkohol u kozmetici, od stvari koje idu na recept tu je ciclopiroxolamine
1 %

Od ostalih vec prosli tjedan spomenutih MetroLotion, MetroGel i MetroCream te Noritate, bez recepta u apoteci – Dandrex, Zincon, Head and Shoulders, (zadnji koristim i sama kad mi usljed farbanja i suhog zraka od centralnog vlasiste isusi – o tome cu vise pisati kad krenem o temema o kosi)
- oko 10 eura i 8 eura
Vichy sampon Denorex ili Neutrogena T-Gel, Tegrin, Esorex, Selsun Blue itd.

U nasim krajevima cete najcesce dobiti Oranozol sampon i kremu

H&S ima sastojak zinc pyrithione koji je jedan od preporucljivih za seboreju. I drugi samponi koji u svom sastavu imaju zinc pyrithione, selenium sulfide, ketoconazole, salicylic acid se mogu koristiti.
Ostaviti barem 5 minuta da djeluje, na vlasistu i na licu. Jos kozmetike: ALPECIN MED.Kur Intensiv Behandlung b.Schuppen

Tegrin




link za jos sampona
Selenium sulfid naci cete pod ovim komercijalnim
imenima

Neki se kunu u terapiju naftalan uljem, caj od lipe i slicno.
Od sampona koje cete naci po drogerijama, a nisu nista losiji od onih apotekarskih -



Alpecin - ovo koristi Zakoniti i kaze da je odlicna stvar
(ovo prvo koriste jos i kod prekomjernog padanja kose) ili Swiss O Pair sampon od ulja cajavca.

Od iste firme kupila sam i sampon za "suho" pranje kose, kad sam znala da na jednom putovanju necu vidjeti posteno kupaonu 3 dana, te da se barem osvjezim (nikakva zamjena za pranje, ali neke situacije ne biramo), pa eto, ako se nadjete u slicnoj situaciji da znate

Dermatitis – o kojem osobe koje ga, nazalost imaju, znaju mnogo vise od mene, ovo je samo kratak pregled mogucnosti koje vam trziste nudi:
Link sa FAQ, te jos jedan link
A na hrvatskom ovdje
Eczema koju jos znamo kao dermatitis, atopijski dermatitis, alergijski dermatitis - njen tocan uzrocnik je nepoznat, nasljedni faktor igra veliku ulogu. Drzi se da je bolest rezultat povezanog djelovanja nasljednih faktora i okoline.
Izazivaju ju i alergeni kao recimo kucna prasina, perje i neke vrste hrane, ne postoji lijek za izljecenje, ali se pravilnom terapijom mogu prilicno ublaziti simptomi, najznacaniji - svrbez. U najgorem razdoblju koristi se kortizon koji se treba prestati koristiti odmah pri nastupanju poboljsanja, kortizonske kreme (da se ne ponavljam, vidi tekst od proslog petka) nisu nimalo bezopasne. Ako se radi o vlaznom ekcemu mogu se stavljati oblozi fizioloske otopine koji ublazavaju svrab. Ponekad se koriste i anti-histamini kako bi sprijecili alergijsku reakciju, a poznato je da im je nuspojava lako sedativno djelovanje, sto pomaze zaspati pri neopisivom svrbezu.
Izbjegavajte odjecu od sintetike, najbolji je 100% pamuk, barem za donji ves i stvari koje su neposredno na kozi. I vuna moze biti problematicna (od odjece do tepiha), neki samponi, neke boje za kosu, neke biljke, skidaci laka za nokte, elasticni (dakle ne 100% pamucni) dijelovi donjeg vesa, najlonke (mene prvu nakon dana u najlonkama svrbe noge za poluditi, kad ih ne nosim, sve pet), klima u stanu, vruca voda, sauna, mehanicki peelinzi, klorirana voda, morska voda, a kod posebnih slucajeva cak i obicna voda. Poznajem osobu koja se zadnjih nekoliko godina nije umila u vodi, nego iskljucivo u raznim blagim tonicima, jer obicna voda joj izaziva ekspresni osip.
U svijetu kozmetike sve sto ima alkohola, parfema, mentola, citrusa, etericnih ulja, pjenusave kupke i kemijski peelinzi.
Jedini nacin da otkrijete sto je bio vas trigger, je da pazljivo promatrate sto jedete, cime se mazete i kako vasa koza reagira na to.
Pedijatri upozoravaju da cak prerano uvodjenje citrusa i vocnih sokova u dohranu beba moze biti trigger ovoga. Jednaki oprez i sa preranim uvodjenjem jaja. Dobro bi bilo zapisati sto se i kojim redom dodavalo u dohranu radi lakseg otkrivanja, sto je uzrokovalo reakciju.
Namakanje u kadi najbolje zaobidjite. Ovo vrijedi i za sasvim malu djecu ili cak bebe koje pate od ovog koznog oboljenja. Izbjegavajte bilo kakve sampone i sapune. Dobro je dodati neko neutralno bazno ulje, nekoliko kapi u kupku i to nakon sto smo kozu prethodno dobro namocili (dobro otusirali) jer tako koza zadrzava vlagu i iritacija je manja. I losione u tu svrhu najbolje stavljati na ne sasvim obrisanu kozu, nego samo blago potupkanu rucnikom.
Nokte drzite sto kracima, potrebne su posebne higijenske mjere, jer je moguce da cete u snu, nesvjesno izgrebati mjesto koje svrbi do krvi. To se redovito dogadja mojoj prijateljici, ujutro se probudi, nista ne sluteci i tek onda otkrije sto je radila te noci.
Pomocne terapije - jacanje imuniteta, akupunktura, homeopatija. Dapace vec spominjana prijateljica i sama medicinske struke, te se samim time kuzi u tu problematiku mnogo vise od mene, kaze da je najbolje reagirala upravo na homeopatiju i da je tom neinvazivnom metodom postigla najdugotrajnije "mirne" periode.


Recimo ja sam dobivala takvu koznu reakciju uvijek na jedan, ne bas jeftin grudnjak, tkz. kontaktni dermatitis se razvio zbog kopce koja je bila od nikla.
Napravila sam tkz. PATCH TEST i imala nazalost pozitivnu reakciju. Sto znaci da jako puno naoko zgodne bizuterije ne mogu nositi, kad sam to zadnji put pokusala nakitom kupljenim ovo ljeto u Makedoniji, dobila sam reakciju stoljeca i uvidjela da je zabranjeno zaista zabranjeno.
Jako dobra prijateljica, medicinska sestra kaze da se njen deramtitis uvijek vraca kad je pod izricitm stresom, najgore je sto bi onda trebala blago s kozom, ali zbog prirode posla mora gotovo neprekidno prati ruke u dezinfikatoru.
Strogo zabranjeni su bilo kakvi sapuni, bilo kakvi. Sigurno se sjecate medicinske 48
kao zastita kod pojedinih zanimanja, zastita koja ostaje izmedju vase koze i potencijalno opasnog, iritirajuceg sastojka.
Sto se zastite od sunca tice koristite samo fizikalnu zastitu, titanium dioxid i zinc oxid su mineralni filteri, stite od UVA i UVB na nacin da odbijaju zrake od koze. Kemijski filteri stite tako da upijaju zrake i pretvaraju ih u toplinu, a i upijaju se u kozu, dok mineralni ostaju na njoj, kasnije ih se samo opere. Kod ovakvih koznih oboljenja birajte mineralne jer su prirodniji i manje invazivni, iako ih mnogi ne vole jer ostavljaju bijelkasti trag na kozi.

Za one koji nemaju vecih problema sa kozom, a zeljeli bi ovaj tjedan i za sebe nesto ovdje procitati, evo malo makeup bontona.

Pravilno odabrana sminka moze poljepsati svako lice. Te sminke ne mora biti puno i moze biti i samo maskara i tonirana krema, a moze biti i puna ratna sprema, tako dugo dok iz neznanja ne smanjite oci i povecate nos, iako ste zeljeli upravo obrnuto. Sto se sminkanja tice znam nekoga tko bi mogao napisati mnogo vise od mene o tome, jer se time bavila i to vise nego dobro, pa ako pozeli, pozvana je ovdje nesto napisati. kiss
U medjuvremenu cu ja. Svjetlucava sjenila NISU za zene s borama, vase bore ce time biti samo naglasenije, birajte mat sjenila i prirodne tonove, ostavite svjetlucave kutijice onima od 18.
Svaka dobna skupina ima svoje problemcice i prednosti, sa 45 vjerojatno vise nemate bubuljica, no oni sa 18 nemaju bora.
Prvi koraci sa sminkom, tamo negdje sa 14-18 (ako me nije pregazilo vrijeme), najvaznije je da je koza cista i da ste se pobrinuli za eventualne pristice, ne previse sminke, zatvorene pore znaju rezultirati necistom kozom, birajte boju lososa, tamniju ruzicastu, za vas su stvorena sjajila za usta i za vas su i radjena – go for it! Odlican poklon takvoj nekoj mladoj dami je bon da ju nasminka profesionalna ruka i pokaze joj prve poteze i prve cake. Pazite na higijenu spuzvica i kistova, bez toga nema borbe s necistom kozom.
Ja bih izbjegavala pudere u prahu i kamenu, tuseve.
Onda je srednja zavrsila i dosle ste na faks ili na posao, rane 20-ete, statistike kazu da u ovoj dobnoj skupini zene kupuju najvise sminke (dok one od 35 nadalje kupuju najskuplju sminku), ovdje je dobar tekuci puder vrlo dobrodosao, da ujednaci ten i prekrije tragove koje protulumarene noci. Prava je umjetnost pod umjetnim, neonskim svjetlom naci ton koji ce na vama izgledati prirodno, ali upravo to i jest najvaznije kod tekuceg pudera, ne izgledati umjetno ( i imati dobar SPF). Pocinjete shvacati vaznost dobrog korektora (recimo M.A.C. Studio Finish Concelaer SPF 35 za 13,50 eura full coverage, zahtjeva malo prakse ali je savrsen za podocnjake ili Neutrogena-Visibly Firm Eye Treatment Concealer za 10 eura, ne nece nista ucvrstiti niti ce eliminirati podbuhlost kao sto pisu ali inace dobar korektor kao i Skin Clearing Oil-Free Concelaer za 8 eura kao click pen, ovaj SUPER POKRIVA ili osvjetljivac - legendarni YSL Touche Ιclat, ima toga na moj listi nekih 15 bust buy-a). Kad zelim izgledati bas nenasminkano, umjesto crne maskare uzmem tamno smedju, daje meksi izraz licu. Protivno porukama sa reklama, niti u jednoj dobi ne morate slijediti makeup trendove, osim sto je to skup hobi, navede vas da se sminkate na nacin koji vam uopce ne stoji, samo zato sto je to IN. Jako pazite na prijelaz do kose i prema bradi, on mora biti NEVIDLJIV.
U tridesetima vjerojatno vec imate neku svoju dnevnu rutinu, sto stavljate i sto ste u stanju staviti brzo, usput pijuckajuci nesicu odlozenu na umivaonik. Vjerojatno preko dana radite, a navecer ste mama i partnerica i ne zelite da vam sminkanje oduzima previse vremena (kojeg ionako nemate). Imate tekuci puder samo sa SPF-om, dapace imate i ruz sa SPF-om, fine kremaste nijanse. Nema zene kojoj ne pristaje crveni ruz. Tocnije receno ODREDJENA nijansa crvenog, ili hladna tamna bordo ili topla koraljna itd. Isplati se zatraziti pomoc profesionalca da vam pomogne pronaci vasu THE nijansu izmedju barem 30 nijansi crvenog, kojoj onda mozete dugo vremena biti vjerni. Zapravo bi svaka zena trebala za posebne prilike imati neku verziju jaceg ruza u torbici. Za formalne prilike, za vecernje izlaske.
Osim tih jutarnjih rutina, godi mi s vremena na vrijeme, mozda 3-4 puta godisnje se zaista pooooolako i posebno nasminkati, ono kad podlogu radite barem 20 minuta, sjenila su na kapku prekrasno tonirana.........cerek
Za vecer mozete dodati malo suptilnog sjaja na strateska mjesta, na vrh brade, na jagodice obraza, ili ispod obrve (ispod luka) ili ako imate dekolte i malo u crtu dekolta ili na kljucne kosti.
Ako puno putujete, isplati se imati osnove uduplano i spremljeno u neseseru za put – tipa maskara, puder, ruz. Ja se u pravilu sminkam tek pred izlazak i obicno bas onda zaboravim jos te zadnje rekvizite ponijeti sa sobom.

Cim ste stariji, time bi trebali ici na svjetlije nijanse i kose i rumenila.
Znam neke zenske koje su se u svojim tridesetima postarale doslovce preko noci za 5-6 godina jer su izabrale pretamnu boju za kosu, koja im stoji kao prasici sedlo, al ne daju se one.
Dalje, koristiti neko blago prirodno rumenilo i onda necime 1-2 nijanse svjetlijim prijeci (osjencati) lice, za svjeziji izgled.
Do sad vjerojatno znate sto vam stoji, a sto ne i umjesto isprobavanja novih look-ova radije poradite na tehnici nanosenja sminke. Sto je prikladno ne mogu vam reci, jer to ovisi o vrsti posla koji radite. Kod mene nema dress coda i ja na posao idem casual, ima jedna koja uvijek paradira u kostimicu, ima jedan koji se cijelo ljeto ne skida in birkenstock sandala (ne, nismo otvoreni za klijentelu), ima jedna koja radi samo za svoje kasmirske pulovere, jedna koja dolazi maltene u trenirci, ma veselo smo mi drustvo. Uglavnom, u takvim okolnostima moze i sminka po izboru. Ako ste sluzbenica u banci ili radite u pogrebnom poduzecu, onda ne moze svasta.
Onda dolaze 40 i 50, naradili ste u zivotu, djecu odvikli od pelena, muza od bacanja carapa ispod kreveta ili ste sretno razvedeni, starenje se primjecuje na vasem licu i ovisno o tome kakav ste tip ili vas deprimira ili ste ponosni na svoje bore smijalice. Neke su sad idealni kupci preskupih krema, panika je sveprisutna. Mozda razmisljate o profesionalnom peelingu lica, mikrodermoabraziji, onako temeljitom renoviranju. A mozda cete radije za te novce otputovati negdje u toplije krajeve. Mozda vam treba tekuci puder koji ipak malo vise pokriva, pokoju fleku od sunca i boru. Nije svjetlucanje (shimmer) zabranjeno, nego je zabranjena kriva doza istoga, ako naidjete na puder koji se blago svjetluca, to moze itekako iluminirati i podignuti vase lice. Ako vam je koza suha i znate nanositi kremasto rumenilo – go for it. Kad razmazujete sjenila vucite ih prema gore, prema luku obrve i tako opticki otvorite oko. Ako niste prije, a imate jako guste i neposlusne obrve, dajte ih modelirati jednom u kozmetickom salonu, pravilno napravljene, pomlade instant. Koristite olovku za usta, kako bi linijom kojom ste ih obrubili sprijecili ruz da klizne u bore oko usana.

U ovim godinama izbegavajte "mokra" sjajila, ona ce vrlo lako kliznuti u fine borice oko usana ;-). Izbjegavajte tus i radije napravite trik sa sjenilima, daje meski izgled.

Malo to buy:
Almay (u vlasnistvu Revlona) linija koja se ponosi da je za osjetljivu, alergijama sklonu kozu, ima nekoliko zaista losih proizvoda (recimo oni za masnu kozu).
Ali evo sto je dobro:
Anti Aging Daily Lotion SPF 15 20 dolara za 45 ml
,
dobra je i nocna verzija sa silikonima Anti-Aging Night Concentrate, za suhu kozu Cleansing Lotion for Dry Skin with Cucumber 10 dolara oko 120 ml i zaista odlican, a cak i jeftiniji od gore spomenutog Dailiy Moisturizer for Dry Skin with Cucumber SPF 15 za 12 dolara i 120 ml i evo vam vrlo povoljne odlicne ljetne kreme
Dalje, Daily Moisturizer za normalnu i mjesovitu kozu ista cijena ista kolicina
.
Imaju dobre
SPF proizvode, recimo Sun Protector for Body SPF 30 i to za 9 dolara i 130 ml, ja kupujem na drugstore.com i tamo su cijene 20-30% nize nego u ostalih butiga. Dobar je i Sun Protector for Face SPF 30. Imaju i Pore Minimizer i to prilicno jeftin (7 dolara), ali sadrzi puno alkohola, nisam probala, ali po svoj prilici necu postati fan toga. Ako vas zanima kako ovakvi proizvodi funkcioniraju, bolje potrositi 7 dolara nego tri put vise za Clinique da bi to izvidjeli.

Post je objavljen 20.10.2006. u 19:57 sati.