Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Igor Štiks ovogodišnji dobitnik književne nagrade 'K.Š.Gjalski'



Književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski za 2006. godinu dobio je mladi sarajevski književnik Igor Štiks za svoj drugi roman 'Elijahova stolica', koji je objavila zaprešićka Fraktura.

Štiksov roman je izabran kao najbolji u konkurenciji 41 naslova hrvatskih autora.

Roman 'Elijahova stolica' nije samo potvrdio prijašnje kritičke ocjene o mogućnostima i dometima toga mladog književnika, nego je sve dosadašnje čitatelje i kritičare uvjerio kako je riječ o djelu vrhunske stilske čistoće, modernosti tematike, sudbinski određene i inteligentno vođene tragične priče te jasne, značenjski bogate i činjenično uvjerljive rečenice, istaknuo je književnik Tito Bilopavlović, predsjednik Povjerenstva za dodjelu nagrade Gjalski.

"Štiksov roman zapravo je promišljanje duhovne atmosfere višeetničkoga i višekonfesionalnoga Sarajeva na početku opsade u prošlome ratu", rekao je Bilopavlović, "a Elijahova stolica pripada redu najljepših stranica napisanih o tome nesretnu gradu."

Nagrada Gjalski, koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika i grad Zabok, a novčano potpomažu Ministarstvo kulture, Krapinsko-zagorska županija i gradovi prijatelji Zaboka – Poreč i Crikvenica – svečano će biti dodijeljena 28. listopada.

Izvor : Net.hr


Inače, od jučer je na svim kioscima dostupan novi broj magazina 'za one koji pisce ne poznaju samo iz trač rubrika' 'Op.a' a u njemu između ostaloga i moja kritika 'Elijahove stolice'






Post je objavljen 22.10.2006. u 07:53 sati.