Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Unakrsno ispitivanje Andrewa Williamsa

Prema Williamsu HVO je 10. siječnja Armiji BiH uputio poziv na predaju...


Trećeg dana svjedočenja britanskog obavještajca Andrewa Williamsa, obrana je u unakrsnom ispitivanju ukazivala da vojni i politički vrh Herceg Bosne nije imao efikasnu kontrolu nad nekim postrojbama tijekom sukoba u siječnju 1993., te da HVO nije uoči početka sukoba Armiji BiH postavljao nikakve ultimatume ili, kako svjedok tvrdi, pozive na predaju.
Svjedok se složio da je Željko Šiljeg, zapovjednik postrojbi HVO na području Uskoplja, imao određenih problema s podređenim postrojbama u nekim područjima, ali je kazao da mu nije poznato da su protiv takvih postrojba ili pojedinaca kasnije poduzimane disciplinske mjere.
Vesna Alaburić, braniteljica optuženog Milivoja Petkovića koji je, prema svjedočenju ovog svjedoka, bio nadređeni Šiljegu, dokazivala je da su najviši časnici HVO pokušavali uspostaviti red "koliko je to bilo moguće" u danoj situaciji, te da je Petković naređivao da se svi hrvatski ekstremisti "hapse i zatvaraju". Obrana je to ilustrirala jednom Petkovićevom naredbom od 29. siječnja 1993. godine.
Svjedok je potvrdio da je u to vrijeme hrvatska strana pružala uvjeravanja u takva svoja nastojanja, ukazujući međutim da su se rezultati takvih zapovjedi osjetili tek nakon što je, krajem siječnja, zaključen sporazum o prekidu vatre.
Obrana je također dokazivala da je HVO dan uoči izbijanja sukoba u Uskoplju pripadnicima Armije BiH predlagao demilitarizaciju grada i uspostavu zajedničkih ophodnji vojne policije, te da to nije bio "ultimatum o predaji" kako je to svjedok opisao u glavnom ispitivanju.
Svjedok je na to odgovorio da postavljanje roka od 24 sata da se pripadnici Armije BiH povuku iz Uskoplja nije ništa drugo do ultimatum - a ne "izvršni zahtjevi" kako je to Petkovićeva obrana nazivala. Na pitanje suca Stefan Trechsel da li bi taj zahtjev HVO dan uoči početka sukoba nazvao pozivom na predaju, svjedok je odgovorio potvrdno.

Suđenje Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću, Berislavu Pušiću i Bruni Stojiću nastavlja se iskazom zaštićenog svjedoka optužbe, inače mještanina sela Hrasnice kod Uskoplja.



Post je objavljen 19.10.2006. u 22:00 sati.