Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Izmislili gnojivo da smanje kiselost tla

vecernji-list

Posebno priznanje HGK Županijske komore u Sisku, Zlatnu plaketu za inovativnost u poslovanju, dobila je kutinska tvornica Petrokemija, koja već godinama vlastito znanje ulaže u nove proizvode. Lani je na tržište plasirano novo mineralno gnojivo, ferdlomit granulirani i NPK 3,0-2,5-3,0.

Riječ je o gnojivu prilagođenom kiselim poljoprivrednim zemljištima, a u Hrvatskoj je takva gotovo polovica zemljišta. Zbog duge obrade i ispiranja tla su sve kiselija, pa je na njima prirod sve manji, a na nekima se više uopće ne može proizvoditi. U Petrokemiji je stoga formiran stručni tim agronoma, tehnologa i ekonomista, koji su se uhvatili u koštac s tim problemom.

Nakon dvije godine upornog rada nastao je fertodont granulirani, koji smanjuje kiselost, opskrbljuje tlo biogenim elementima, kalcijem i magnezijem te manjim količinama dušika, fosfora i kalija. Novo granulirano mineralno gnojivo za kalcizaciju jednostavno se upotrebljava, ekološki je prikladno, a cijena je fertodonta granuliranog prihvatljiva.

- To je samo jedan u nizu vlastitih proizvoda. Naši stručnjaci godinama rade na novim proizvodima jer odreći se razvoja značilo bi odreći se i budućnosti. Vlastito znanje počeli smo prodavati još 1992. godine, kada je po našoj tehnologiji sagrađena čađara u Iranu. Za naša tekuća gnojiva, koja smo predstavili u Bruxellesu, dobili smo više međunarodnih priznanja, a radimo i na novoj tehnologiji za proizvodnju čađe. Očekujemo da ćemo sljedećih godina konkurirati za ovo vrijedno priznanje HGK - rekao je predsjednik uprave Petrokemije Boris Mesarić.

Budući da je ferdolomit granulirani za naše uvjete poljoprivredne proizvodnje revolcionarni proizvod, predloženo je Ministarstvu poljoprivrede, vodnoga i šumskog gospodarstva da se kalcizacija tla uvrsti u program poticaja. Tim bi se postupkom, kažu stručnjaci Petrokemije, prinosi u Hrvatskoj osjetno povećali.

Post je objavljen 19.10.2006. u 20:15 sati.