Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Paukov post

paukU svijetu postoji mnogo vrsta paukova. Pauk ima osam nogu, usnice koje se pretvaraju u otrovne sekutice, dva pipka i veliki nepodijeljeni abdomen u kojem je smješteno nekoliko predilica koje proizvode svilu koja se koristi za pravljenje gnijezda, cahura ili mreža za hvatanje insekata. Pauk ima šest, ili sedam ociju na poledjini cephalothoraxa, gornje dijela tijela.
U Casnom Kur'anu postoji sura pod imenom "Al-Ankebut", što u prijevodu znaci "Pauk". U njoj Allah, dž.š., veli: "Oni koji, mimo Allaha, zaštitnike uzimaju slicni su pauku koji sebi isplete kucu, a najslabija je kuca, usitinu, paukova kuca, neka znaju!" (Al-Ankebut: 41).
Prilikom Poslanikovog, a.s., cinjenja hidžre iz Mekke.Pauk je odigrao veliku ulogu u skrivanju Poslanika, a.s., i njegovog druga, ashaba, Ebu Bekra, r.a., kada su bili u pecini Sevr na putu ka Medini, Pauk je ispleo veliku mrežu na ulazu same pecine, i to je zbunilo politeiste koji su tragali za Poslanikom Muhammedom, a.s., i njegovim drugom. Mislili su da je pauk ispleo mrežu mnoog godina prije nego što je Muhammed, a.s., cak bio rodjen.

Pauk posti tokom perioda u kojem polaže i izleže jaja. U to vrijeme oni nemaju nikakvu vrstu hrane. Ženke pauka pletu gnijezda i cahure i izležu jaja. Tada ostaju na tom mjestu cuvajuci jaja dok se ne izlegnu. Dužina inkubacije jaja zavisi od vrste pauka. Ali u svim slucajevima, taj period se provodi bez imalo hrane, što paukove cini jako slabim. Iz posebnih žlijezda pauk ispušta vrstu tekucine koja je neophodna za prehranu mladih paukova koji nisu u stanju nacihranu za sebe sve dok ne odrastu. Tako uzimaju te sokove dok ne budu u stanju loviti svoju hranu iz neposredne okoline.

www.islam-online.net

dr Abdulhakim Abdullatif As-Saidi

prijevod,
Dž. Redžematovic





Post je objavljen 20.10.2006. u 19:46 sati.