Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Post svilene bube

pingviniSvijet insekata nas upoznaje sa razlicitim vrstama posta koji su pokazatelji Allahove svemoci i cuda u stvorenjima. Vrlo dobro je poznato da je hrana glavni faktor razvoja živih organizama. Svilena buba nam dokazuje da post i apstinencija od hrane i pica ne šteti tijelu. Bolje receno, post na cudan i osvajacki nacin poboljšava stanje tim stvorenjima. Da bi spoznali tajne tog posta, prvo moramo preispitati neke cinjenice vezane za životni krug tih stvorenja; a to se može prikazati na sljedeci nacin:

Pocetkom proljeca, iz jaja se izležu male proždrljive larve. Nove izlegnute larve ne idu nikud dok se ne nahrane murvninim lišcem, a to traje oko pet dana. Njihova tijela veoma brzo narastaju i dosežu dužinu koju njihova koža ne može tolerisati pa je zbog toga moraju zamijenjeni drugom, širom kožom. Da bi to riješili moraju postiti jedan ili dva dana, kako bi njihova tijela postala fiziološki spremna da skinu staru kožu. Ovaj proces se ponavlja pet puta tokom najranije etape, prije završetka toga pretvaranja (metamorfoze) koje traje do trideset dana. Tada ce oni najzad završiti etapu razvijanja i dobiti izvanredan obim.

Kada larva dostigne taj obim, ona ce neizbježno zapoceti drugu vrstu posta koji traje šest dana. Na taj nacin ona uzima mirni zaklon u kojem ce plesti omotac za svoje mlado tijelo. Vrlo je zanimljivo znati da larva isplete samo jedan konac finog, cvrstog i sjajnog vlakna, cija se dužina proteže od 400 do 1200 metara. Taj omotac se zove "kokon" i on je izvor komercijalne svile ciji materijal(haljine) ljudi žele oblaciti, ali svemoguci Allah je to muškarcima zabranio, a ženama dozvolio. Istovremeno možemo kazati da buba ulazi u etapu odricanja od hrane (izmedju larve i punoljetnosti, u pretvaranje u holometabolozne insekte), tokom koja obicno prolazi kroz proces završetka transformacije unutar zaštitnog kokona. Rano doba zahtijeva potpunu tišinu za bubu, ali ono zapravo nije jedno od razvojnih doba, ili zimovanja, kako se to na prvi pogled cini. Radije receno, to slici na važnu etapu u životu ovog cudnog insekta koji je subjekt raznih vrsta posljedicne i brze transformacije. Ove etape pripremaju insekte da se pretvore i predju u drugu, sljedecu etapu.

Najzad dremljiva buba koja posti prelazi u velikog buntovnika koji kida okove da bi izisao u širi svijet. Ona luci jedku tekucinu koja rastvara djelove kokona da bi stvorila odjecu, proizvodeci prelijepi organizam koji se zove, leptir svilene bube (moljac), koji izleže svoja jaja nakon oplodnje. On provodi pet dana njegovog života posteci, nakon što leži na oplo?ena jaja koja ce biti izlegnuta sljedeceg proljeca kako bi se ponovo obnovio zanimljivi krug njihovog života.

Neka je slavljen Allah, naš stvoritelj!


www.islam-online.net

dr Abdulhakim Abdullatif As-Saidi
Predavac entomologije na Poljoprivrednom fakultetu, Univerzitet Al-Azhar

s engleskog,
Dž. Redžematovic



Post je objavljen 22.10.2006. u 08:37 sati.