Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ladydaisy

Marketing

Prvi svjetski rat

Svi koji su ocekivali nesto filozofsko, moram vas iznenaditi.... Ovo se tice jednog od mojih najdrazih predmeta: povijest!thumbup

U svibnju 1903. god. dogodio se atentat na Aleksandra Obrenovica i njegovu suprugu Dragu. Oni su ubiijeni i baceni kroz prozor. Atentat je provela organizacija ,,Crna ruka". Ista ta organizacija je sudjelovala u atentatu na Franju Ferdinanda u Sarajevu. Na vlast su dosli Karadordevici, koji su vajnskom politikom bili okrenuti prema Rusiji i Francuskoj.
Na ruski poticaj, su Srbija, Crna Gora i Grcka, 1912 god. osnovali ,,Balkanski savez". Njihov glavni zadatak je bio, osloboditi preostale balkanske krajeve od osmanske vlasti.
Iste god. je izbio prvi balkanski rat. Nakon sto su male balkanske drzave porazili tursku, ona je morala traziti mir. U Londonu je 1913 god. Potpisan mir, prema kojem se Osmansko carstvo odreklo teritorija u Europi. Nije priznato makedonskom narodu stvaranje vlastite drzave.
Ubrzo nakon Londonske mirovne konferencije, doslo je do nezadovoljstva, posebno sa strane Bugarske. U ljeto 1913. god. Bugarska je za-ratila protiv Srbije i Grcke. Crna Gora, Rumunjska i Osmansko Carstvo su im priskocile u pomoc. Bugarska je za mjesec dana potpuno porazena. Mir je sklopljen 1913. god. u Bukurestu. Nakon balkanskih ratova postojali su mnogi nezadovoljnici. Niti velike sile se nisu slozile rezultatima. Balkanski poluotok je ostala ,,Bacva baruta”, za koju je bio potreban samo povod da se zapali.
Podjeljenost velikih europskih drzava, rezultiralo je veliki rat. U trojni savez su usle Njemacka, A-U i Italija.Za podijelu vlasti u Europi i svijetu, trazen je samo povod. Francuska je trazila saveznik protiv Njemacke i nasla ga u Rusiji. Tako su nastali dva u mnogo cemu nepri-jateljska saveza. Trazen je samo povod za rat, zbog nemogucnosti po-litickog sporazuma.
A-U prijestolonasljednik Franjo Ferdinand doputovao je u Bosnu, ka-ko bi kao vrhovni vojni zapovjednik 1914. god. nadzirao vojnu vjezbu. 28 lipanj 1914. god. posjetio je Sarajevo, gdje je organizacija ,,Mlada bosna” izvrsila atenta na njega i njegovu suprugu. ,,Mlada bosna” se teroristickim metodama borila za oslobodenje BiH od Habsburske vlasti.Istraga je pokazala umjesanost Srbije u atentat. A-U je trazila da njihovi istrazitelji sudjeluju u istrazi. Srbija je odbila taj zahtjev, pa joj je A-U, tocno mjesec dana kasnije, 28. srpnja 1914. god. naja-vila rat. Vec istog dana su bombardirali Beograd. Prvi svjetski rat je zapoceo.
Nakon gore navedenog, Rusija e zapocela mobilizaciju vojske. Njemacka je trazila prekid mobilizacije i ne mjesanje u rat na balkanu. ! srpnja 1914. god. Njemacka je objavila Rsiji, buduci da je ona odbila zahtjeve. 3 srpnja, Njemacka je vjska bez dopustenja presla preko teritorija neutralne Belgije i objavila rat Francuskoj. Braneci neutralnost Belgije, VB je objavila rat Njemackoj. Nekoliko dana kasnije A-U je zrratila s Rusijom. Tako je cijela Europa za manje od 10 dana bila u ratnom pozaru.
Njemacki ratni plan predvodao je brz prodor i brzo preuzimanje sjeverne Francuske s glavnim gradom Pariz. Njemci su na taj nacin htjeli prisiliti Francusku na brzu kapitulaciju, prije da se pojave njezini sa-veznici. Rat nije trebaotrajati duze od 6 tjedana. Nakon kapitulacije, vecina njemacke vojske porazila bi Rusiju na istoku. No, nisu mogli o-stvariti taj plan. Belgijanci su pruzili otpor, pa tako su zaustavili Njemacku za 10 dana. Do tad su Francuzi mobilizirali njihovu vojsku, a Englezi su se prebacili na kontinent. Na rijeci Marni se vodila zestoka bitka, u rujnu 1914. god. Francuske su vojnike na ratiste prebacivali cak i pariski taksisti! Njemacka dozivi poraz. Ona je imala problem s dostavom hrane i oruzja. 1914. god. Njemackavojska je zaustavila rusku armiju na istocnjoj granici. U Galiciji i Bukovini je 1914. god. otvoreno je trece veliko ratiste. Njemci su priskocili svome savezniku u pomoc svome savezniku: A-U.
Potkraj 1914. god u rat je na strani sredisnjih sila uslo Osmansko Carstvo, a sljedece god. i Bugarska. Tijekom 1915. god srbijanska vojska je prisiljena na uzmak prema Albaniji i dalje na otok Krf. Prilikom povlacenja destkovali su glad, bolest i iscrpljenost. Italjija je bi-la u sastavu sredisnjih sila, ali se nije odmah ukljucila u rat. Londonskim sporazumom, 1915. god., obecana joj je istocna obala Jadranskog mora, pa tada je usla u rat (na strani Atante). Englezi su na moru i
zvrsili blokadu Njemacke. Brodovi su ostali na vezovima, osim Njemackih podmornica.
1916. god. vodilo se nekoliko velikih bitaka. Verduna je bila neobicno vazna utvrda – u slucaju da je Njemci osvoje, imali bi otvoren put prema Parizu. Vise od 1 miljun ljudi je poginulo u zestokim borbama, koje su trajale oko 10 mjeseci. U lipnju 1916. god. pocela je bitka na rijeci Sommi. Tamo su englezi prvi put u povijesti koristili tenkove. Rusi su poduzeli ofenzivu na istoku i zauzeli Bukovinu. U svibnju se odigrala jedna velika pomorska bitka, kod tjesnaca Skagerrak.
Vec nakon kratkog vremena rat je imao negativne posljedice na go-spodarstvo. S vremenom se osjetio nedostatak sirovina. Taj problem Atanta nje imala, jer je sirovine mogla crpiti iz kolonija. Doslo je do razlicitih kriza, posebno u Rusiji se osjecala drustvena kriza. 1917. god. su se u Rusiji izbile dvije velike revolucije. U ozujku 1918. god. potpisan je mir izmedu Rusije i Njemacke i A-U, te je Rusija istupila iz rata. Njemce je skupo stajao rat. 6 travnja 1917. god. su Ameri-kanci objavili rat njemcima.
God. 1917. je SAD usla u rat na strani Atante. Bitka se ponovo vratila na rijeku Marnu. Njemci su bili prisiljeni na povlacenje. Urujnu 1918. god. saveznicke snage slomili su otpor Sredisnjih sila na juznom ratistu, tadaa je kapitulirala Bugarska, a Osmansko carstvo je izbaceno iz rata.
Na pocetku 1918. god. je A-U kapitulirala. Habsburka monarhija je prestala postojati. Nastale su nove drzave: Cehoslovacka, drzava Slo-venaca, Hrvata i Srba, te Madarska i Austrija. Njemacka je ostala sama u ratu i odlucila provesti konacni udar protiv engleza. 11 studenog 1918. god. se potpisao mirni sporzum izmedu sile Atante i Njemacke. Time je zavrsen prvi svjetski rat – najstrasniji, najkrvaciji i najskuplji rat u dotadasnjoj povijesti.
Thomas Woodrow Wilson je imao ideju da se osniva organizacija koja bi ocuvala svjetski mir. Na osnovi te ideje se na mirovnoj konferenciji u Versailles 1920. god. osnovala ,,Liga naroda”. U nju su usle brojne drzave. No, ta organizacija nije uspjela ocuvati mir. Vec nakon dva desetljeca je opet izbio rat – Drugi svijetski rat. 1946. god. je ,,Liga
naroda” formalno raspustena. Danas je mozemo usporediti sa ,,Organizacijom ujedinjenih naroda”, koja djeluje do dan danas


Post je objavljen 18.10.2006. u 21:40 sati.