Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Post pingvina

pingviniPingvin je vrsta morske ptice koja živi u hladnim oblastima. Zapravo, u cijelom svijetu postoji sedamnaest vrsta ovih ptica . Samo jedna vrsta naseljava teritorije Sjevernog pola, dok su ostale raštrkane širom južne hemisfere, prostiruci se južnom Australijom, Afrikom i Amerikom.
Ova vrsta se potpuno razlikuje u nacinu polaganja i izlaganja jaja, od onih vrsta koje žive u južnoj hemisferi gdje provode zimu. Dolaskom proljeca, oni se u grupama vracaju u svoju rodnu zemlju na Sjevernom polu, prelazeci hiljade milja sve dok ne stignu na željenu destinaciju i na pogodnu lokaciju za reprodukciju. Kada tamo stignu, odmah pocinju gradnju svojih gnijezda van kamenih djelova. Nakon tri nedjelje od dolaska, oni zavrsavaju izgradnju gnijezda i isto tako proces radjanja. Uobicajenim tokom stvari, ženke izlegnu dva bijela jaja koja imaju na sebi nijanse plave boje. Mužjaci preuzimaju dužnost ležanja na jajima, umjesto ženke pingvina koja je zauzeta potražnjom hrane u dubokim morskim vodama. Na drugu stranu, mužjak odlazi i posti dvije nejelje sve dok mladuncad ne odrastu. Kada se to dogodi, mužjak velikom brzinom juri u more da bi popio malo morske vode i prezalogajio hranu koju mu je Allah darovao. On veselo konzumira hranu dok se ženka pingvina (sada vec majka), vraca da nahrani mlade nabujale pingvine.
Nasuprot svim vrstama pingvina, postoji vrsta zvana "Imperator" koja ne gradi gnijezda za mladež. Zapravo, ta vrsta provodi zimu u Sjevernim ledenim zonama gdje izleže svoja jaja; majka izlaže jaja, ali ne na snijegu, vec na stražnjim nogama. Nekada, mužjak pingvina, (otac), oslobadja majku dužnosti i posteci tako ostaju tokom cijele zimske sezone.
Dolaskom proljeca, led se otapa, a pilici se izlegnu. Iza ove posebne vrste posta tajna je u tome što jaja pingvina trebaju odre?eni stepen hladnoce. Prakticno, kada mladi pingvini odrastu, pocinju postiti, apstinirajuci hranu sve dok njihovo paperje ne otpadne, a tijela budu prekrivena novim perjem. U tom casu, oni jure u vodu objavljujuci kraj njihovog posta, te uzimaju hranu i pice.
Stariji pingvini takodjer poste. Njihov post je u drugom periodu koji im je dovoljan da zamijene njiohovo staro perje sa drugim koje je sjajnije i bujnije. Tada se radosno bacaju u more, baš kao da imitiraju ljude koji oblace novu odjecu za Bajram koji dolazi nakon posta u mjesecu Ramazanu. A možemo kazati i da ljudi oponašaju ta divna stvorenja. Bolje receno, to je primijecena zakonitost u Allahovim stvorenjima.

www.islam-online.net
by Abdulhakim Abdullatif As-Saidi
- predavac entomologije na Poljoprivrednom fakultetu, Univerzitet Al-Azhar

preveo,
Dž. Redžematovic


Post je objavljen 21.10.2006. u 09:15 sati.