Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Post puzeva

puževiPuževi su mali gastronomski mekušci. Neki žive u vodi, a neki na kopnu. Imaju sporo-kretajuce izduženo tijelo sa školjkom (kucicom) koja ih štiti od opasnosti. Kopneni puževi više vole vlažna podrucja. Oni se tokom jake sunceve svjetlosti zakopavaju ispod površine zemlje i postaju aktivni nocu i u oblacnim danima. To cine da bi izbjegli vrucinu i suncevu svjetlost, jer ne žele da se njihova koža osuši.

Puževi nabavljaju svoju hranu iz biljaka i organskih supstanci soli. Jako su pohlepni, i dok još jedu, njihova tijela dobijaju ekstra debljinu.
Kada je zima hladna, puževi, kao i vecina drugih životinja, prezime posteci. Njihov post traje sve dok traje hladno vrijeme. Ali, puževi takodjer poste kada je vrijeme toplo.

Uzvišeni Allah je ova stvorenja snadbio sposobnošcu da luce sluzne navlake koje njihova tijela štite od sušenja. Tokom toplih i sušnih perioda, puževi su ugroženi dehidracijom. Oni se zatvaraju u pergamentu koji je slican membrani i cesto se zalijepe za deblo drveta, ogradu ili zidove. Tokom tog perioda, oni poste sve dok ne zahladni. I mužjaci i ženke to isto rade.

Kada hladno vrijeme nastupi, puževi, objavljujuci završetak svojeg posta, izlaze iz svojih skloništa u potrazi za hranom. Baš tada izgube višak kilograma i vracaju svoju vitalnost.

Uzvišeni Allah daje Svojim robovima mnogo primjera raznolikosti života i dokaza jednoce Stvoritelja.


www.islam-online.net

dr Abdulhakim Abdullatif As-Saidi
Predavac entomologije na Poljoprivrednom fakultetu, Univerzitet Al-Azhar

preveo,
Dž. Redžematovic


Post je objavljen 20.10.2006. u 08:10 sati.