Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poucneprice

Marketing

Post bodljikavog mravojeda

bodljikavi mravojedBodljikavi mravojed, ili echidna, je vrsta nocnih sisara koji, rove zemlju i u njoj polažu jaja. Žive u Australiji, Tasmaniji i Novoj Gvineji. Nema zuba i pokriven je bodljama. Ima tanku gubicu i dugi ljepljivi jezik kojim hvata insekte poput mrava i termita.
Bodljikavi mravojed uglavnom živi na planinama i mjestima uzdignutim preko 200 metara iznad nadmorske visine. Voli obitavati u nenaseljenim mjestima i tamnim šumama. To je razlog njegove karakteristicne prehrane mravima. Kada bodljikavi mravojed pruži svoj dugi i ljepljivi jezik unutar mravljeg tunela, stotine mrava se zalijepe za jezik, praveci ukusnu hranu za mravojeda.
Jedan od znakova Allahove mudrosti koja se manifestira u Njegovim stvorenjima je to što echidna (mravojed) ima debelu kožu koja ga štiti od ujeda mrava. Još jedan interesantni fenomen je što echidna miješa insekte sa prašinom, pijeskom i suhim biljem, što mu pomaže u varenju insekata.
Echidna može apstinirati hranu za period koji prelazi cio mjesec dana, bez imalo efekta na svoju vitalnost. Nestašica hrane ga ne slabi. Možda je tajna koja iza toga leži, što echidna jede halapljivo, pune?i svoje tijelo sa viškom masno?a koje nosi. Kada se zbog povecanja broja echidni ili tokom njihovog naseljavanja, hrana umanji, onda oni bezvoljno poste. Na taj nacin oni gube višak težine i obnavljaju svoju aktivnost. To je jedna od manifestacija Allahove snage i mudrosti u Njegovim stvorenjima.

www.islam-online.net
by Abdulhakim Abdullatif As-Saidi
- predavac entomologije na Poljoprivrednom fakultetu, Univerzitet Al-Azhar

preveo,
Dž. Redžematovic


Post je objavljen 19.10.2006. u 08:06 sati.