Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yoko

Marketing

Nasilje...

Okruženi smo rastućim i sve ružnijim nasiljem. Divljačke tuče u kojima se ne biraju sredstva i čiji je cilj da se osakati, unakazi, uništi. Provale rušilačkog bijesa. Drska i bezobzirna razbojstva. Mučenja i mrcvarenja. Najsurovija iživljavanja svake vrste. Ubojstva zbog najsitnijih povoda, ponekad bezrazložna. Često čudovišno hladnokrvna. Sve su to postali svakodnevni prizori.

Nasilje vreba na svakom koraku. Lovi i ugrožava sve. Posebno mlade, a naročito djecu. Sa stravom se pitamo – kud to idemo? I kako to zaustaviti? Mnogi polažu uzaludne nade u pojačanu državnu represiju. Suvremeno nasilje, međutim, ima svoje duboke psihološke i civilizacijske uzroke i sa njim se policijskim putem ne može izaći na kraj.
U osnovi svakog nasilja leži slabost – snaga i nasilništvo nemaju ničeg zajedničkog. Što je osoba slabija, to je sklonija nasilju. Nasiljem pokušava, i naravno ne uspjeva, nadoknaditi nedostatak unutrašnje važnosti i nepreboljeni osjećaj slabosti koji ju užasava.
Slaba osoba nije uspjela izgraditi svoj svijet, sa vlastitim osjećajima, interesima i vrijednostima. Zato se osjeća izgubljenom i ugroženom.

Izgubljenost i ugroženost rađaju strah, strah stvara nasilje. Što je čovjek uplašeniji, to je nasilniji i suroviji. Slaba osoba je lišena samopoštovanja. Nasiljem pokušava nekako podići svoje, a srušiti tuđe samopoštovanje. Cilj joj je poniziti druge, jer se sama osjeća poniženom. Da osakati, jer je sama duševno osakaćena. Slaboj osobi nedostaje unutarnje sigurnosti i zato predstavlja ozbiljnu prijetnju po sigurnost drugih. Njen život nema unutarnjeg smisla i zato je sklona i druge gurnut u besmisao nasilja. Ne poznaje životnu radost i zato oko sebe širi očaj.

Nasilja je sve više, jer je snažnih i izgrađenih osoba sve manje. Što je najgore, civilizacija u kojoj živimo nema za cilj razvoj osobe, već njeno uništenje. Ta civilizacija proizvodi nesigurne, izgubljene, uplašene, samopoštovanja lišene, emocionalno osakaćene očajnike koji naslijepo udaraju oko sebe.

Ukoliko želimo stati na put rastućem nasilju, moramo promijeniti civilizacijske vrijednosti i, umjesto obezglavljene jurnjave za novcem i statusom, umjesto luđačke potrošačke utakmice, postaviti razvoj samosvojne osobe kao osnovni cilj.

-Josip-

Post je objavljen 18.10.2006. u 17:18 sati.