Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aparatczyk

Marketing

Taxidermia

Jučer se na programu Zagreb film festivala našao i jedan vrlo zanimljiv film naših susjeda mađara Taxidermia autora Gyergya Pallfia. Sve što u ovom pokušaju recenzije mogu reči je, da su granice odvratnosti pomaknute, definitivno. David Lynch? Šokantan koliko i Mali program iz Obrazovnog programa TV Beograd (to su bila ona dva televizora, mali i veliki). Jean- Pierre Jeunet? Početnik. Rani John Waters? Konzervativac!
Ovo što Taxidermia nudi, to se možda može prispodobiti s nekim radovima Takashia Miikea, s time da se ovdje ipak radi o evropljaninu, i to našem susjedu mađaru. Hvata me muka od prepričavanja priče i opisivanja grotesknih i degutantnih scena pa ću samo spomenuti da ima: seksa sa svinjskom polovicom, raznovrsnih načina masturbacije, prvenstva zemalja Varšavskog pakta u obžderavanju (ili možda Savjeta za uzajamnu ekonomsku pomoć- SEV) te kao što naslov sugerira, zanimljiv uvid u djelatnost prepariranja životinja. Odvratno preko svih granica. Osim svega navedemog film je zanimljiva priča o tri generacije jedne (malo pomaknute) obitelji, i njihovim životnim motivacijama i ciljevima (seks, prežderavanje, odnos prema tijelu i smrti), režirana britko i originalno, te prožeta humorom (naravno crnim), kao što su svi mađarski filmovi koje znam.
Da ne pišem više jer sam na poslu, 5 sati je već i ide mi se doma. Film koji vrijedi pogledati, tko se usudi! Preporučam jesti barem nekoliko sati prije i obavezno ponijeti najlon vrečicu, ako vam dođe....

Post je objavljen 18.10.2006. u 16:44 sati.