Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvija1706

Marketing

Gejše, vrsta koja polako izumire

Dobri poznavatelji stanja pretpostavljaju da danas u Japanu živi manje od tisuću pravih gejša, dakle kakvih 79.000 manje nego ih je bilo početkom prošlog stoljeća.
Gejše su japanske žene školovane za druženje s Japancima. Druženje je izuzetno skupo i uopće nužno ne podrazumijeva seks. Gejšin posao je da ponudi Japanca čajem, čašicom sakea (stara japanska kaže: sumo borci piju sake z lonci) i rundom intelektualnog razgovora.
Tradicionalno, gejše su obučene u narodnu nošnju i furaju bijelu boju na licu. Ministarstvo za agrikulturu raspolaže podacima da gejše najbolje uspijevaju u blizini Kyota, što ne čudi, jer je ondje stara carska palača, dakle mjesto gdje je gravitiralo najviše fine japanske gospode.
Danas navodno noć u društvu gejše košta najmanje somića dolara i to samo ako ste Japanac ili netko koga fin Japanac izuzetno cijeni. Jer, do gejše se ne može tek tako. Inače bi naglupi turisti (zbilja, imaju li i u Japanu one agresivne fototuriste?) već odavno uništili svaku čar nedodirljivosti koju gejše imaju.

Post je objavljen 18.10.2006. u 10:45 sati.