Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kickboxing333

Marketing

Kome treba ovakvo suđenje

Da, kome to treba, što s time postižemo, činimo li medvjeđu uslugu i borcima i savezu i promociji kickboxinga?

Odmah da odgovorim - NIKOME ovakvo suđenje ne treba niti ikome to koristi.

Ali, da krenem redom:

Borbe
Borbe, ali sve, od prve do zadnje - bile su vrhunske. Odlićni borci, odlične borbe, prikazan je vrhunski kickboxing. Publika je mogla stvarno uživati u borbama, u prikazu cijele lepeze tehnika, udaraca, blokada, knock downa, svega onoga što kickboxing čini lijepim borilačkim sportom. Svaka pohvala promotoru i savezu, ali i srpskom savezu koji su sastavili odlične parove.

Ono što me posebno veseli - Hrvatska je bila bolja od Srbije, koja slovi kao vrlo kvalitetna reprezentacije u low kicku i thai kickboxingu i u samim je svjetskim vrhovima. Hrvatske tvrde discipline ovime su pokazale da je i njima mjesto u svjetskom vrhu. TAkođer, potvrđeno je ponovno da hrvatski uspjeh u Maroku nikako nije slučajan.

Suđenje
Cijeli ovaj post obojen je sivim bojama suđenja s ovoga susreta. U prvom meču splet nesretnih okolnosti i ne bih tu želio kriviti suca. Ali, kada bolje razmislim, Đirlić je trebao biti diskvalificiran. MEđutim - nije to bila jednostavna odluka. Dapače, vrlo teška i mislim da bi je malo tko donio. Ipak ocjenjujem kao splet nesretnih okolnosti, a ne kao grešku. Ipak sudac Bezjak slovi kao jedan od boljih svjetskih sudaca za ringovne discipline.

Već nakon druge borbe počinje polarizacije - Hrvat Hrvatima - Srbin Srbima, a Bosanac - ko i uvijek, kao da je pao s neba. I uvijek se pitam, misle li ti suci (sva trojica) o svojoj karijeri i o ocjeni svoje sudačke karijere. Jer, sudačka se karijera gradi iz borbe u borbu, svaka sljedeća je samo nadogradnja prethoodnog niza. Jedna greška, oprostiti će je svatko, ali ukoliko je namjerna, ciljana, smišljena - e onda se cijela ta sudačka kula od karata ruši i sudac postaje i ostaje loš sudac, koliko god do tada imao uspješan, pošten i kvalitetan niz. Borac je dobar, pa pobijedio ili izgubio - dobar borac je uvijek dobar. Sudac uvijek mora biti dobar da bi ostao dobar.

Kako ja vidim rezultat susreta Hrvatska - Srbija:
1. borba: pobjeda Vladimirović (SRB) diskvalifikacijom Đirlića
2. borba: pobjeda Mičić (SRB) nad Barešićem na bodove
3. borba: pobjeda Stipetić (CRO) knock outom Mihajlovića
4. borba: pobjeda Kovačević (CRO) nad Jankovićem na bodove
5. borba: pobjeda Benzon (CRO) nad Ćelapom na bodove
6. borba: pobjeda Bojić (SRB) nad Plećašem na bodove
7. borba: pobjeda Đorđević (SRB) nad Rosom na bodove
8. borba: pobjeda Venturini (CRO) nad Božićem na bodove
9. borba: pobjeda Jurković (CRO) nad Jovanovićem na bodove

Hrvatska - Srbija: 5:4

Organizacija
Odlična organizacija, vrlo malo detalja nedostaje, a da bi bila vrhunska.

Što je nedostajalo?
Dakle - lokalni mediji i novinari baš se i nisu pretrgli oko ringa. Nije viđen niti jedan foto reporter. Drugi detaj, ali samo detalj - dvorana nije bila do kraja puna - možda je moglo stati još koji 200 do 500 gledatelja. Rasvjeta nije bila na visini priredbe, odnosno nije bilo posebne rasvjete već je korištena ona obična, dvoranska. Sviranje himni - oteglo se, pa je "Bože pravde" trajala dugo i predugo, nepotrebno je osiječka publika isprovocirana da zazviždi.

Što je bilo posebno dobro?
Sve ostalo. Organizacija, smještaj, prijem reprezentativaca, protokol, prijevoz, posebna zaštita, after gala party - i opet, odlični borci, odlične borbe.

Zašto je Jurko mijenjao rukavice?
Kao što je dogovoreno koliko traju borbe, kojim će redosljedom ići borbe, dogovoren je i obim zaštite - nema kaciga, u low kicku nema zaštite za potkoljenice - samo papuče, a u thai kickboxingu se bore bosi i bez zaštite rista i potkoljenice, tako je i dogovoreno da svi koriste istu opremu - od Top Tena. Kada se jurko pojavio na ringu s nekim drugim rukavicama, centralni sudac je to očito dozvolio, ali Srbi su se službeno želili predsjedniku da se ne držimo dogovora i tražili su zamjenu. Zamjena je i učinjena.

Izbor boraca
U ovom trenutku, obje su reprezentacije dovele svoje najbolje borca. Možda je mogao još netko upasti, netko drugi umjesto ovih boraca - sigurno tu mjesto imaju i Marko Tomasović, Mario Princ, Frane Radnić, Marin Došen, Sanjn Pol Vrgoč.

Što se srpske strane tiče - i oni su doveli svoju reprezentaciju s kojom planiraju u Skoplje na Europsko prvenstvo.

Već sam u komentarima odgovorio kako su izabrani borci, a povod je bio komentar Josipa da je Rosi namješten loš borac. Dovoljno je pogledati web stranicu Kickboxing kluba "Radnički" iz Niša. U ovo internetsko doba barem je jednostavno u Googleu ukucati ime i prezime i eto podataka, a ne paušalno bacati klipove.

I na kraju
Vrhunska priredba s odličnom organizacijom i odičnim borbama - i to je to. Greške (ili tko zna što) u suđenju nikako nisu, a ako jesu, onda vrlo malo, su utjecale na dojam o priredbi. Najvažnije je da smo vidjeli prave, čvrste, taktički i tehnički vrhunski odrađene borbe i to će publika pamtiti. A to što su jednom sucima vikali Cigani, Cigani - to je već dio folklora.

A u Osijeku su bili Gigi, Nacy i Kizi - forumaši s kojima se povremeno čitam - pozdrav dečki.

Post je objavljen 18.10.2006. u 00:26 sati.