Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vstsi

Marketing

Počnimo od početka


6.10.2006.


Ukratko o tom druženju studenata sa svojim privremenim dekanom:

Zbog pogreške dekana studenti ostali neupisani

Piše: Dijana Ferić


ŠIBENIK - Privremeni dekan Veleučilišta u Šibeniku Marko Radačić danas je na Zboru studenata javno priznao da je pogriješio mijenjajući suprotno zakonu i uredbi Ministarstva studijski program te najavio da će sve biti po starom, no to nije poboljšalo dramatično stanje na toj visokoškolskoj ustanovi, nego ga je još više pogoršalo.

Naime, zbog ponovne izmjene studijskog programa gotovo 100 studenata šibenskog Veleučilišta nema valjane uspisnice, što znači da ne može ostvariti ni studentska prava na stipendije, zdravstvenu zaštitu, studentsku prehranu, prijavu boravka...

Predavanja trebaju početi u ponedjeljak, a Veleučilište je zbog nasilne promjene studijskog programa napustilo desetak profesora pa su studenti ostali bez predavača. Natječaj za zapošljavanje novih profesora ne može biti raspisan jer Veleučilište nema Stručno vijeće koje je privremeni ravnatelj propustio konstituirati. Diplomanti su izgubili mentore i nemaju pred kim braniti diplomske radnje, a kada bi i diplomirali, diplome im nema tko potpisati. Osim toga upitno je hoće li njihove diplome uopće biti moguće priznati jer će na njima pisati da su zvanje stekli na Veleučilištu šestog stupnja, a oni su zapravo završili Visoku školu sedmog stupnja!

Petar Gardijan, privremeni voditelj studija turističkog i informatičkom menadžmenta, priznao da je on inicijator promjene i da ih je proveo jer je smatrao da bi studenti trebali imati 60 posto praktične, a 40 posto teoretske nastave i da im je želio dobro, ali da se povlači ako oni to ne prihvaćaju. Obojica su međutim izbjegla odgovore na konkretna studentska pitanja, osim što je Petar Gardijan rekao da je spreman sam odraditi sva predavanja, aludirajući na činjenicu da ni stari studijski program više nije moguće odraditi zbog “bizarne” činjenice da su Veleučilište napustili ključni profesori!

Dekan: Početnici smo i imamo pravo griješiti

Marko Radačić je danas od studenata tražio razumijevanje i oprost:

- Ispričavam se za pogreške i propuste, žao mi je što sam pogriješio. Morate shvatiti da smo početnici i da imamo pravo griješiti. Konzultirao sam ministra Primorca i on je rekao da napravimo ono što studenti žele.




puknucu

Pogriješiti? Nezakonita promjena programa i izravno plasiranje nevažećih diploma se naziva greškom? eek

"Ono što studenti žele?!" eek Ono na što studenti imaju zakonsko pravo i što je jedino ispravno!

Privremeni dekan je upitan i za diplome: tko će ih izdati, kojeg akademskog stupnja i stručnog naziva? Tražilo se napismeno sa potpisom i pečatom Veleučilišta, ogledan primjerak diplome (koji je dosad visio na zidu Visoke škole) no odgovor je bio da nema još pečata. Pečati se prave u Zadru i sad čitavo Veleučilište stoji na mjestu jer nema pečata. Nema potvrda, nema ovjere semestra, nema upisa godine - sve zato jer nema pečata.

Postavilo se pitanje kadra Veleučilišta. Zna se da su neki od profesora napustili Veleučilište jer im je uručen otkaz pa je studente zanimalo tko će predavati kolegije čija predavanja počinju za točno tri dana? Konkretnog odgovora, kao i na ostala pitanja, nije bilo, već je prof. Petar Gardijan rekao: "Ako nema tko, ja ću."

I opet su ista pitanja ostala u zraku, no studentima je privremeni dekan odobrio bezuvjetan upis a onima koji su upisali studij po Bolonjskom procesu postavio da za upis trebaju 50% ECTS bodova od ukupno potrebnih bodova za upis u sljedeću akademsku godinu.

Zadovoljni dijelom postignutog, studenti su smatrali da mogu upisati novu akademsku godinu po starom programu no to ponovno nije bilo moguće jer usprkos javnim obećanjima (pred predstavnicima svih medija i studentima u prepunoj dvorani "Solaris") nisu provedene izričite naredbe ministarstva - ostala su samo obećanja.





5.10.2006. thumbup


Dakle, pozivajući se na uredbu o osnivanju Veleučilišta (članak 15.), izdanu od Vlade Republike Hrvatske traženo je od nadležnog ministarstva očitovanje o problemu.

Uredba o osnivanju Veleučilišta, članak 15.

"Studenti upisani u Visoku školu za turistički menadžment u Šibeniku, danom pripojenja Visoke škole za turistički menadžment u Šibeniku postaju studenti Veleučilišta i imaju pravo dovršiti studij prema nastavnom programu i uvjetima prema kojima su upisali prvu godinu studija sukladno Zakonu i Statutu Veleučilišta."



Nakon manje od sat vremena na stranicama je osvanuo poziv na zajednički sastanak 6.10. , studenata treće i četvrte godine studija te apsolvenata a tema sastanka je bila


1. odluka privremenog dekana usaglašena sa ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa :

studentima upisanim u visoku školu za turistički menadžment omogućuje se završetak studija prema nastavnom planu i programu i uvjetima prema kojima su upisali prvu godinu studija sukladno zakonu i statutu Veleučilišta.
yes









Sutradan je bila najavljena svečanost otvorenja Veleučilišta na kojoj privremeni dekan nije zaboravio spomenuti događaj prijašnjeg dana:


3.10.2006.


'Studentskom pobunom manipuliraju profesori'

(Piše: Stanko Ferić, Jutarnji list)


Nezadovoljni studenti: Želimo očitovanje ministra

Nezadovoljni studenti Veleučilišta u Šibeniku jučer su uputili pismo ministru Draganu Primorcu sa zamolbom da se on i njegovo ministarstvo očituju o problemima s kojima su suočeni te im pomognu da ih riješe. Studenti pozivaju ministra da u okvirima svojih ovlasti arbitrira u ovom slučaju, a privremenom dekanu zamjeraju što je umjesto odgovora na njihova pitanja progovorio o enormnim zaradama nekih profesora, s čime bi se trebao baviti netko drugi, a ne studenti, jer to nema veze s njihovim školovanjem i diplomama.







2.10.2006.


Nije dugo trebalo da predstavnici studenata detaljno razmotre novonastalu situaciju i utvde da niti jedan segment cjelokupnog cirkusa nije zakonit. Zato je 2.10. sazvan hitan sastanak za studente, o čemu više u donjem tekstu Stanka Ferića (Jutarnji list):


Pobuna studenata Veleučilišta Šibenik

Piše: Stanko Ferić


ŠIBENIK - Studenti Veleučilišta u Šibeniku jučer su održali veliki prosvjedni skup protiveći se promjenama studijskog programa koje su, tvrde, nasilno, nezakonito i protivno napucima ministra Primorca provedene nakon pretvaranja Visoke škole za turistički menadžment u Veleučilište.

Odluke o promjeni studijskog programa, tvrde studenti, a u tome su ih podržali i neki profesori, donesene su samovoljno, bez suglasnosti studenata i mišljenja Stručnog vijeća koje privremeni dekan Mirko Radačić nije konstituirao do 14. rujna iako mu je to naredio ministar Primorac. Iako su ga studenti pozvali na skup, dekan Radačić nije došao, a studenti su odbili razgovarati s profesorom Petrom Gardijanom, koji ga je pokušao zamijeniti.

Privremeni dekan Radičić dobio je od studenata ultimatum da do 6. listopada vrati stari program i provede naredbe ministra Primorca jer će u protivnom poduzeti drastične mjere. Na skupu nije rečeno, ali se zna da su šibenski studenti organizirani i spremni na štrajk do ispunjenja svojih zahtjeva.

Studenti Veleučilišta u Šibeniku, njih oko 1400, otvoreno su progovorili o “sustavnom remećenju i zaobilaženju zakona” te naglasili da dekan Radačić ne samo da nije konstituirao Stručno vijeće i bez njegova stava uvodi krupne promjene u studijske programe i u nastavu, nego je počeo provoditi novi studijski program bez zakonom propisane dopusnice te ignorira Vladinu uredbu prema kojoj studenti koji već studiraju trebaju nastaviti i završiti studij po starom studijskom programu.

Novi program, kažu studenti, uvodi nove kolegije i izbacuje većinu starih, zahtijeva promjenu nastavnog kadra te dovodi u pitanje završetak studija, diplomu i stjecanje željenog zvanja.

U posebno su teškoj situaciji studenti druge, treće i četvrte godine, koji imaju studijski program potpuno različit od onoga koji su imali kada su upisali studij. Njihove bojazni potvrdio je prof. Petar Čovo, koji je potvrdio da su studenti u pravu i da stari studijski program nije ni mogao ni smio biti mijenjan te ih je upozorio da će njihove diplome, ako ih uopće steknu, biti nezakonite.


Profesori odlaze?

Zbog nezakonitih promjena studijskog programa za koje su mnogi profesori saznali od studenata, a ne od dekana, te zbog lošeg odnosa prema nastavnom kadru, Veleučilište u Šibeniku u ovom trenutku napušta deset stalnih profesora. Oni odlaze na druga Veleučilišta poput, primjerice, zadarskog, koje ih je pozvalo te im ponudilo bolje uvjete rada i bolje plaće, čak i povoljne stambene kredite.


Povećana školarina

Iako na Veleučilištu ni nakon dva upisna roka nije upisan planirani broj studenata, na njemu je gotovo 50 posto povećana školarina. Studenti sada godinu plaćaju 7350 kuna umjesto 5500 kuna kao dosad, kažu u Studentskoj udruzi te naglašavaju da je to neprihvatljivo skupo i izaziva revolt.


Profesor Čovo: Znam da ću dobiti otkaz
Image Hosted by ImageShack.us


Profesor Petar Čovo javno se solidarizirao sa studentima te potvrdio da su njihovi zahtijevi opravdani.

- Znam da riskiram radno mjesto. Znam da ću dobiti otkaz zato što vas podržavam. Ali ne mogu biti licemjeran i učiti vas jedno, a sam se ponašati na drukčiji način - rekao je Čovo.

- Ne znam zašto se provode promjene usprkos jasnim i točnim napucima Ministarstva. Ne znam zašto honorarni profesori imaju kolegije, a stalnima su oduzeti, ali znam da će diplome koje ćete steći po neverificiranom programu biti nezakonite i da ćete zbog toga imati problema. No, nemojte previše osuđivati one koji su promijenili studijski program jer rade samo ono što od njih traže oni koji su ih tu postavili - poručio je studentima prof. Čovo.






Prerastanjem Visoke škole za turistički menadžment u Veleučilište Šibenik dogodilo se sustavno kršenje i remećenje zakona, dok je naizgled sve bilo u savršenom redu rolleyes.

VŠTM sa informatičkim i turističkim menadžmentom postala je okosnica Veleučilišta uz koju su dodana još dva studijska programa - prometa i upravnog prava.

Veleučilište je započelo s radom 14.7.2006., o čemu nitko od studenata nije bio obaviješten. Tek se na stranicama Visoke škole pojavila obavijest da odsad postoji Veleučilište kojim vlada privremeni dekan. Osim što se to zbilo unutar akademske godine i što o tome nije bilo ni riječi, studenti su si postavljali raznorazna pitanja na kojih nije bilo odgovora.

Nakon ljetne pauze Veleučilište je otvorilo svoja vrata, studenti (misleći kako je još uvijek sve u redu) su krenuli upisati novu akademsku godinu. Tada se pojavilo tisuću pitanja koja su se lako mogla svesti na osnovno: ODAKLE SAD NOVI STUDIJSKI PROGRAM?

Prilikom upisa u treću godinu ukinuti su smjerovi čijim odabirom studenti određuju uže područje svog studija (nautika, ugostiteljstvo, poduzetništvo), obvezni kolegiji su glatko izbačeni s popisa ili premješteni u izborne, izmjenjena je mentorska praksa a svi jezici su budućim menagerima ostavljeni na izbor lud. Pojavila su se nova imena, novi profesori...




Post je objavljen 17.10.2006. u 16:11 sati.